SVEČANA PROSLAVA DANA ŠKOLE – BLAGDANA SV. IVANA PAVLA II.


»Ne bojte se! Otvorite širom vrata Kristu!«

Kao što svaki razred Klasične gimnazije ima svog sveca zaštitnika, tako i svi mi učenici i profesori imamo zajedničkog sveca, Ivana Pavla II., čije ime ponosno nosi ova škola. U petak, 21. listopada proslavili smo Dan škole, iako je spomendan svetom Ivanu Pavlu dan kasnije, 22. listopada. No, kako je riječ o suboti, naše se slavlje odvijalo petkom iz praktičnih razloga.


KAMENI BLOK
Ako prilikom ulaska u Klasičnu, pred vratima skrenete pogled ulijevo, primijetit ćete jedan poseban kameni blok. Njega je, naime, upravo papa Ivan Pavao II. posvetio prilikom posjeta Zadru 2003. godine. Postavljen je tako kao kamen temeljac školi te ujedno simbolizira temeljne kršćanske vrijednosti koje se trudimo živjeti kako u školi tako i izvan nje. Naš svečan dan proslavili smo u duhu zajedništva i bliskosti profesora i učenika. Poseban trenutak kojim smo započeli taj divan dan bilo je euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u crkvi sv. Marije koje je predvodio školski duhovnik don Ivan Šibalić. U
ozračju mira, sabranosti i šutnje te lagane pozadinske glazbe i pjesme klanjali smo se istinskoj Božjoj nazočnosti u Euharistiji.


PAPIN POZIV:
»Ne boj te se! Otvorite širom vrata Kristu!« poziv je cijelom svijetu kojim se papa Ivan Pavao II. obratio narodu na Trgu sv. Petra i započeo svoj pontifikat. Upravo tim istim riječima započeo je drugi dio programa našega slavlja. Prigodni program odvijao se u školskoj dvorani, gdje je školski zbor pod vodstvom profesora glazbene umjetnosti, Grge Ivkovića otpjevao Lijepu našu. Zatim su nas pozdravili voditelji Nora Miletić i Roko Pažanin te izrazili dobrodošlicu i uputili nas u program koji će se odvijati u sljedećih nekoliko sati.


UGLEDNI GOSTI
Svečanost su uveličali naši nadbiskupi Želimir Puljić i nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić; zadarski župan Božidar Longin; pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije Ivan Šimunić; rektor sjemeništa don Ante Dražina; ravnatelj Katoličke osnovne škole »Ivo Mašina« don Roland Jelić; ravnatelj Osnovne glazbene škole sv. Benedikta Igor Cecić; prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić s Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru te doc. dr. sc. Ivan Uldrijan, profesor s Odjela za komunikologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.


»ŽIVJETI S MEDIJIMA – OD IZAZOVA DO PRILIKA«
Zajedno s našim ravnateljem don Antom Sorić koji nas je sve toplo pozdravio i prvašima još jednom zaželio dobrodošlicu, prigodan pozdrav uputio nam je i župan Božidar Longin. Uslijedilo je zatim zanimljivo predavanje Živjeti s medijima – od izazova do prilika koje je održao doc. dr. sc. Ivan Uldrijan. Svojom je prezentacijom i izlaganjem potaknuo svih na promišljanje, prikazao je razvoj medijske pismenosti i komunikacijske kulture te nam je dao smjernice kako i na koji način pristupati medijima. Uputio nas je na dobre, ali i na loše strane društvenih mreža kojih nažalost ima sve više, a jedna je od njih cyberbullying, točnije virtualno zlostavljanje. Činjenica kako mladi provode 24 sata tjedno na društvenim mrežama svih je zabrinula, no tijekom predavanja bilo je i šale i smijeha jer je doc. dr. sc. Ivan Uldrijan prigodnim karikaturama i anegdotama osvježio svoje predavanje.


SPORTSKE MINUTE
Na kraju je uslijedio najuzbudljiviji dio koji smo mi učenici s nestrpljenjem čekali, a to su bila sportska natjecanja kojim smo okončali slavlje Dana škole. Djevojke i jedan dečko igrali su odbojku, a utakmica je završila sa rezultatom 2:0. Najviše smo iščekivali nogometni dvoboj između profesora i učenika. Kako smo saznali, redovito su sve do posljednje utakmice, koja je odigrana prije korone, pobjedu odnosili profesori, no sada favorita, čini se, nije bilo! Utakmica je, moram priznati, bila napeta do samoga kraja te smo ju svi u neizvjesnosti pratili. Energija i potpora navijača bila je više nego izvrsna, prof. Ratko Rušev iskazao se svojim bravuroznim obranama, a djeca našega profesora Damira Sikirića svojim su iskrenim poklicima i veselog duha bodrili svoga tatu, no pobjedu je ipak odnio učenički tim s rezultatom 3:2.

Nika Ivana Medić, 1.c

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post