SVEČANA PROSLAVA 13. OBLJETNICE DANA ŠKOLE

 

U ponedjeljak 22. listopada 2018. godine svečano smo proslavili 13.obljetnicu  Dana Škole. Odlukom nadbiskupa Želimira Puljića zapisanoj  u Povelji,  Dan Škole slavimo na Papin blagdan, 22. listopada,  na dan prvog službenog Papinog nastupa 1978. za koji je Kongregacija za proglašenje svetih odlučila da bude njegov godišnji liturgijski spomendan.

Slavlje smo započeli u katedrali svete Stošije moleći jutarnju molitvu u čast svetog pape Ivana Pavla II. koju su predmolili učenici, a sudjelovao je također i o. nabiskup mons. Želimir Puljić te nam je u kratkoj homiliji prikazao lik svetog Pape. Nakon zajedničke molitve uputili smo se u školsku dvoranu gdje se nastavio program. Početak programa uveličali su članovi obitelji Nikić, majka Anita i sestra Nika uz violinsku pratnju brata Nike, učenika 1. a razreda.

Sljedilo je obraćanje ravatelja don Ante Sorića. Pozdravio je sve nazočne, Nadbiskupa, ravnatelja Katoličke osnovne škole “Ivo Mašina”, predstavnike drugih škola,  pročelnika upravnog odjela za odgoj i školstvo, predstavnike medija te djelatnike i učenike. Ravnatelj se u svom govoru osvrnuo na prošlu školsku godinu, ukazao na zavidne uspjehe naših učenika, progovorio o aktivnostima koje škola nudi. Istaknuo je da se 70% prošlogodišnjih maturanata upisalo na prvi izbor željenog studija. Istaknuo je bivšeg učenika naše škole Lovru Karduma koji je primio je priznanje i nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja za izniman uspjeh na državnoj maturi 2017./2018. Lovre je 100% riješio matematiku i fiziku na državnoj maturi. Šest učenika je sudjelovalo na državnom natjecanju. Ostvareni su također zavidni rezultati na županijskim natjecanjima, šest učenika prvo mjesto u županiji, sedam učenika ostvarilo je drugo mjesto, dok je pet učenika ostvarilo treće mjesto.

Prema riječima Ravnatelja iza svih osvojenih nagrada, i uspjeha učenika stoji tihi rad profesora koji svojom brigom, zauzetošću i ustrajnošću ulažu svoje znanje i sposobnost za dobrobit učenika. Svaki spomenuti uspjeh smatra rezultatom međusobne suradnje učenika i profesora, ali i svih djelatnika ove škole koji svatko na svom području oigurava uvjete za nesmetano odvijanje odgojno-obrazovnog rada.

Zaključio je mislima:”Škola kao živi organizam kojeg čine ljudi, osjeća i suosjeća, zajedno dijeli radost uspjeha, ali  nosi i podržava, pomaže kada je netko u potrebi zbog bolesti, malaksalosti, neuspjeha. Za dobar rad bitna je uzajamnost, zajedništvo.

Zagledani u lik svetog pape Ivana Pavla II. svi smo mi u procesu rasta, razvoja, sazrijevanja, učenja i u tome smo poslani jedni drugima biti od pomoći kako bi se zajedno ostvarili u punini (našeg čovještva) na što smo i pozvani.”

 

Svoju pastirsku riječ uputio je i o. nadbiskup Želimir Puljić. Pohvalio je duh zajedništva u Školi, njegovan po primjeru sv. Ivana Pavla II. “Zahvalan, odgovoran i ponizan izvršio je na najbolji način svoju službu i zaslužio da ga slavimo kao svetca i zagovornika u kojega se možemo ugledati i od njega tražiti pomoć. Kad je 22. listopada prije četrdeset godina služio svoju prvu pontifikalnu misu, pozvao je sve širom svijeta ‘Otvorite vrata Kristu’. Neka se Kristu otvore granice država, gospodarski i politički sustavi, široka područja kulture, uljudbe i razvitka. Time je izazvao pozornost. Stekao je sveopće simpatije i obišao je cijeli svijet“, rekao je mons. Puljić, istaknuvši da je taj dan Kongregacija odabrala kao dan Papinog liturgijskog spomendana. „Svetci se slave na dan njihove smrti. Kod Pape nije dan smrti ni dan rođenja, nego dan kad je tako znakovito javno nastupio, da je Kongregacija odlučila: ‘Za ovoga svetca to je važan dan’. I nama bi trebao biti važan. U duhu toga i mi smo prije dvije godine odlučili da na taj dan Gimnazija slavi Dan Škole, kada ga cijela Crkva slavi, a ne na Papin rođendan 18. svibnja, kako je godinama prije bilo“, rekao je Nadbiskup.

U zahvalnosti Bogu za tog velikog Papu, čestitao je Dan Škole svima koji su dijelom „institucije koja nosi Papino časno ime, jer imaju milost i privilegiju pohađati nastavu u njegovoj gimnaziji“. Nakon pastirskih riječi o. nadbiskupa članovi školskog mješovitog zbora pod vodstvom prof. Grge Ivkovića izveli su pjesmu “Only you”.

Prigodom proslave Dana Škole pozvali smo s. Dijanu Mlinarić, karmalićanku Božanskog Srca Isusova. S. Dijana stigla je  iz Bosne i Hercegovine iz samostana u Gabela Polju. U svojoj provinciji, zadužena je za pastoral mladih i promociju duhovnih zvanja. Za Zadarsku  nadbiskupiju vežu je dvije prve godine službe nakon zavjeta koje je provela u  kući karmelskih sestara u  Bibinjama. Na temelju svoga hoda s Bogom progovorila je o temi “Mladi i molitva”.  Na početku svoga izlaganja predstavila nam je svoje “jokere” papu Ivana Pavla II. i svetu Tereziju Avilsku. Prikazala nam je kratki film o Papi. Svoje predavanje temeljila je na životu svetca zaštitnika i na temelju svoga iskustva, istaknuvši kako je i ona naših godina tražila Boga, kako je često postavljala pitanja “Zašto”? Progovorila je o osobnoj izgradnji odnosa s Bogom te  kako pred Boga trebamo doći upravo onakvi kakvi jesmo. Ne smijemo stvarati lažne slike o sebi jer nas On poznaje bolje od nas samih. Bogu se trebamo obraćati jednostavnim riječima, Njemu se trebamo izjadati, pohvaliti, povjeravati se njegovoj ljubavi. Sestra Dijana od ranjenog Božjeg Srca nam je na vrlo bliz i upečatljiv način približila temu molitve.

Na samom kraju svečane proslave članovi obitelji Nikić,  izveli su kantautorsku pjesmu “Aleluja”. Druženje je nastavljeno  sportskim aktivnostima, igrom šaha i stolnim tenisom, a nogometne ekipe učenika i profesora  odmjerili su snage na obližnjoj Mornarici.

                                                                                                                    Mihael Tomić, 4.a

 

 
 

Share this Post