SUSRET ZBOROVA KATOLIČKIH ŠKOLA

„Pjesma je dvostruka molitva“ (sv. Augustin)

 

U subotu, 7. svibnja o. g. u katedrali Sv. Stošije bilo je veselo i raspjevano. Kako i ne bi bilo? Osim zbora Klasične gimnazije Ivana Pavla II., koja je bila domaćin I. Susretu zborova katoličkih škola iz Dalmacije i Hrvatskoga primorja u katedrali su nastupili još i zborovi: Salezijanske klasične gimnazije iz Rijeke, Katoličke osnovne škole Šibenik, Biskupske klasične gimnazije Ruđera Boškovića iz Dubrovnika, Franjevačke klasične gimnazije iz Sinja i Nadbiskupske klasične gimnazije ,,Don Frane Bulić s pravom javnosti iz Splita.

Salezijanska klasična gimnazija s pravom javnosti iz Rijeke pod dirigentskom palicom prof. Edina Pecmana, izvela je dvije pjesme: ,,Dječak i more” Josipa Kaplama i ,,Proslavi se” Boba Kilpatricka. Osnovci iz Šibenika predstavili su se u sastavu od 25-ero djece i nekoliko odraslih. Pod vodstvom prof. Luiđe Cvitan izveli su: ,,Kao Marija” Maje Majcen i ,,Moj Isus” Darlene Zschech.

Zbor Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića s pravom javnosti iz Dubrovnika nastupio je s jedanaest učenika pod vodstvom prof. Mare Manjić. Otpjevali su: ,,Divici Mariji”, stihove koji pripadaju Marku Maruliću, a u obradi Šime Marovića. Druga skladba bila je ,,Sveti Vlaho od Gorice” Blagoja Berse i Krešimira Magdića.

Zboraši Franjevačke klasične gimnazije iz Sinja nastupili su s pjesmama ,,Večernji zvon” Frana Ferjančića i ,,Cantate Domino” Johna Cartera. Njihov zbor uvježbao je prof. Andro Čalo.

Nadbiskupska klasična gimnazija ,,Don Frane Bulić s pravom javnosti iz Splita otpjevao je ,,Ave verum corpus kv 618” Wolfganga Amadeusa Mozarta i ,,finale opere Nikola Šubić Zrinski” Ivana pl. Zajca ,,U boj, u boj”. Zbor od pedeset i četiri učenika vodila je prof. s. Lidija Matijević.

Zadarski zbor Klasične gimnazije Ivana Pavla II., kojega je uvježbala prof. Nela Šarić, a zborom dirigirao prof. Tomislav Pehar, otpjevao je: ,,Bliže, o Bože moj” Lowella Masona i ,,Wade in the water” koja svoj tekst i izvedbu pripisuje afroameričkim robovima iz vremena kolonijalizma.

Na kraju su svi zborovi zajedno otpjevali „Zdravo Marijo!“

Sudionike Susreta pozdravio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić kao i ravnatelj škole domaćina Susreta don Ante Sorić istaknuvši riječi sv. Augustina kako je Pjesma – dvostruka molitva.

Glazba je, uistinu, univerzalni jezik ljubavi kojega svi shvaćaju i prihvaćaju. Smisao ovoga događaja u zadarskoj prvostolnici, katedrali sv. Stošije, bio je upoznavanje, druženje, jačanje prijateljstava, povezivanje mladih iz katoličkih škola. Jer, glazba spaja, kako na duhovnoj tako i na fizičkoj razini.

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post