Susret u Budimpešti

Već Ivan Pavao II. nije dvoumio današnji svijet usporediti s «tamnom noći» jer je upoznao toliko idejnih struja u posljednjih nekoliko desetljeća koje su ga dovele do toga te se čini «da je relativizam, odnosno slijepo prepuštanje raznoraznim strujama, jedina vrijednost ovoga doba» prema kasnijim riječima pape Benedikta XVI. Tmine ovoga vremena sve snažnije pritišću čovječanstvo, osobito Zapadno, tako kršćanske vrijednosti zauzimaju sve manje mjesta u životu ljudi.

Međutim snažna je i djelotvorna prisutnost Duha Svetoga kroz povijest Crkve. On je  izabrao i ovo vrijeme te obdario čovječanstvo različitim karizmama koje su iznjedrile nova djela i duhovna strujanja. Tako u današnjem svijetu označenom mnogim napetostima pokret fokolara nastoji predložiti «bratstvo kao mogući put do mira».

16. rujna 2006. u SportAreni u Budimpešti okupilo se više od 11.000 ljudi iz 92 zemlje, na veliku manifestaciju ideja, iskustava i konkretnih inicijativa. U tom modernom mađarskom zdanju među pripadnicima drugih religija, folto grupe muslimana iz Algerie, kršćanima različitih denominacija, članovima 13 drugih pokreta i novih katoličkih zajednica, važnim civilnim i religioznim osobama, stajala je grupa učenika Klasične gimnazije Ivana Pavla II. koja je zajedno s članovima tog pokreta iz Zadra krenula 15. rujna kako bi osluhnuli put kojim trebaju ići u brizi jedni za druge i u širenju sveopćeg bratstva

 

Pozivajući se na riječi Ivana Pavlao II., Chiara je ukazala na put «drame Boga koji vapi na križu «Bože moj,  Bože moj, zašto si me ostavio?» Izraz je to njegova unutarnjega razdiranja, njegova najcrnja noć, vrhunac njegovih boli. Pokret želi danas otkriti svima napuštenog Isusa te ima posebno iskustvo kojim potvrđuje da je ljudska bol, osobito ona duhovna, sadržana u toj posebnoj Isusovoj boli. Ljubeći napuštenog Isusa u svakom tjeskobnom, osamljenom, beznadnom, razočaranom, promašenom i slabom ljudskom biću, imat ćemo snagu ne bježati od ovih zala već ih prihvatiti i ponuditi zajednički odgovor. Ako ljubimo Isusa obraćajući se Ocu riječima  koje je On izgovorio na križu: «Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj», tada će s njim «tamna noć» biti samo prijelaz u neizmjernu svjetlost.

Nasuprot prevladavajućem mišljenju u današnjem svijetu prema kojem se čini da Evanđelje ne rješava ljudske probleme Chiara, ističe kako zasigurno probleme svijeta neće riješiti povijesni Isus, već Isus – mi, Isus – ja, Isus – ti, … Isus u čovjeku, u točno određenom čovjeku koji je u milosti Božjoj. Stoga, svaki kršćanin  je drugi Krist i kao takav daje osobni prinos na najrazličitijim područjima suvremenog života kao što su politika, ekonomija, komunikacija, odgoj, filozofija, umjetnost, zdravlje, ekologija, pravo i drugo.

Imali smo prigodu čuti i vidjeti kako pokret fokolara nastoji rasvijetliti svijet oko sebe «poplavama» svjetla. To konkretno čini predstavljajući nam «ekonomiju zajedništva» koju provode u 800 poduzeća u kojima trećina prihoda ide potrebitima. Osim toga upoznali smo «politički pokret za jedinstvo» gdje se političari, bez obzira na stranačku pripadnost, odlučuju za uspostavljanje međusobne ljubavi ispred svakoga osobnoga zalaganja i zanimanja, kao i mnogim drugim konkretnim aktivnostima u Europi, u različitim državama Južne Amerike, Afrike, Oceanije, Australije, Koreje i Japana.

 

 
 

Share this Post