Suradnja s gimnazijalcima iz Nagykanizse

 

Prijateljstvo bez granica

 

Povelja o prijateljstvu i suradnji između dviju katoličkih škola: Klasične gimnazije Ivana Pavla II. i Piarističke gimnazije iz Nagykanizse, potpisana u lipnju ove godine, ovih je dana opravdala svoj cilj. Naime, petnaest učenika Piarističke gimnazije, predvođenih svojim ravnateljem padrom Pavlom Nyeste i prof. Veronikom Vuk, boravili su u našem gradu, odnosno u našoj školi, od 14. do 21. rujna 2014. godine. Bili su to odabrani učenici, većina njih s hrvatskim korijenima, koji u svojoj školi kroz redovnu nastavu uče hrvatski jezik. Tjedan dana njihova boravka u Klasičnoj gimnaziji planiran je kao svojevrsna „terenska“ nastava – učenje na licu mjesta. Da to bude zaista tako pobrinuo se tim djelatnika i učenika naše škole koji su za svaki dan njihovoga boravka osmislili detaljan plan i program nastavnog rada ali i izvannastavnog druženja i boljeg upoznavanja škole, grada i ljudi (nas) u njemu.

Školsko zvono u 8,00 sati označavalo je (od ponedjeljka do petka) početak radnog dana kako za domaćine tako i za goste. Svaki učenik-gost imao je svog učenika-asistenta tj. domaćina koji ga je sačekao na ulazu u školu i dopratio do učionice. Prva tri školska sata bila su praćenje redovnoga nastavnog programa Klasične gimnazije, po ranije ustaljenom rasporedu. Bilo je vrlo zanimljivo promatrati i slušati goste (Mađare) kako se snalaze i aktivno uključuju u nastavni proces. Kad nije išlo na hrvatskom jeziku poslužio je engleski, a ako se i tada ne bi snašli – slamka spasa tražila se na ‘google’ prevoditelju.

Uz obrazovni dio u nastavi učilo se i kroz pedagoške radionice koje su osmislile prof. Elvira Katić i pedagoginja s. Mirjam Gadža. Tako su već prvoga dana učenici podijeljeni u skupine izrađivali straničnike s glagoljskim natpisima, ispunjavali križaljku glagoljicom,  izrađivali mađarsko-hrvatski rječnik. Drugoga dana ponovili smo ‘glagoljicu’ posjetivši izložbu „Svjetlost glagoljice“ u Muzeju antičkog stakla u Zadru. Iskoristili smo boravak u Muzeju te obišli i stalni postav antičkog stakla. Osim toga, imali  smo i priliku pogledali kako se izrađuje nakit od stakla te razni stakleni predmeti.

Kako smo poznati kao škola koja puno putuje, u srijedu smo odveli naše goste na jednodnevni izlet u Eco-selo Grabovica (BiH). Gostima su se pridružili i učenici 2.a razreda koji su zasluženo išli na ovaj izlet. Naime, oni su proglašeni najboljim razredom u školi za proteklu školsku godinu iz razloga što su imali najmanji broj izostanaka te ostvarili najbolji prosjek ocjena u odnosu na ostale razrede u školi. Put je bio vrlo zanimljiv ali i zahtjevan. Učenici su dobili zadatak da pomoću mađarsko-hrvatskog rječnika, kojega su prethodnog dana sami izradili u školi, osmisle međusobno predstavljanje i to Hrvati na mađarskom jeziku, a Mađari na hrvatskom. Iako im zaista nije bilo lako, odlično su odradili zadatak.

Po dolasku u Eco-selo Grabovica dočekali su nas domaćini i radosno nam pokazali bogatstvo životinjskog svijeta – preko 230 divljih i domaćih životinja. Tu je i konjanički klub sa školom jahanja. U slobodno vrijeme pojedinci su se okušali i u ovom sportu. Na povratku za Zadar svratili smo i u Karmel sv. Ilije, razgledali samostan i bogatu etno zbirku, a potom u odličnom raspoloženju nastavili put za Zadar.

Sljedećeg dana, bio je već četvrtak, nastavili smo raditi prema utvrđenom programu – prva tri sata nastave, a potom se uputili u Arheološki muzej u Zadru. Jer, kakvi bismo mi to bili klasičari kada ne bismo upoznali naše goste s bogatom kulturnom baštinom Antike na našim prostorima. Slijedio je, potom, obilazak crkve Sv. Donata i rimskog Foruma na kojemu smo se u mislima vratili nekoliko stoljeća unatrag i prisjetili se rimske moći i slave od koje je danas ostalo tek nekoliko kamenih spomenika.

Petak – zadnji školski (radni) dan za naše goste bio je posebno dinamičan. Osim što su se učenici već dobro udomaćili, pa i sami pronalazili svoja mjesta u školi, održali su i kratke referate i powerpoint prezentacije. Nakon toga, a poslije velikoga domora, aktivno su sudjelovali u pedagoškoj radionici „Lice pod maskom“. Izrađivali su maske, pripremali scenarij za kratko dramsko skazanje pod maskama, literarno opisivali korištenje i značenje maski u našem svakodnevnom životu i na kraju snimili kratki film koji se može pogledati klikom na: Maske. Poslije večere, uz pomoć prof. plesa Jasne Brkljačić i njezinoga sina Marka, upoznali smo naše goste i s tradicionalnim hrvatskim folklorom te ih naučili neke plesne korake ličkog i otočkog kola.

Subota je uvijek, a tako je bilo i ovoga puta, dan radosti za učenike. Jaka kiša u jutarnjim satima okovala nas je u domovima ali na sreću nije trajala dugo. Već u 11.00 sati našli smo se u SICU (Stalna izložba crkvene umjetnosti) razgledavajući „Zlato i srebro Zadra“. Tamo smo detaljno upoznati i s ovom vrstom umjetnosti koja je cvjetala u  Zadru u srednjem vijeku, a što smo mogli iščitati u nizu eksponata koje vjerno čuvaju časne sestre benediktinskog samostana Sv. Marije.

Puno toga uspjeli smo pokazati našim gostima i podijeliti s njima na obostrano zadovoljstvo. Nije izostala ni „Supernova“ kojom smo prošetali u subotu poslijepodne, a potom nastavili naše druženje i prijateljevanje u staroj jezgri grada – na Polutoku.

Vrijeme nam je također (osim subote ujutro) „išlo na ruku“ pa smo ih uspjeli odvesti i do naših najpoznatijih plaža u Zadru, Petrčanima i  Pakoštanima. Posjetili smo i kraljevski grad Nin.

U nedjeljno jutro okupili smo se u crkvi Sv. Šime gdje smo slavili sv. Misu. Nakon misnoga slavlja ispratili smo ih do Sjemeništa „Zmajević“ koji je ovih osam dana bio njihov dom, a onda do starog autobusnog kolodvora s kojega smo im, s pokojom suzom u oku, mahnuli zaželjevši im sretan put, ali i ponovni susret. Do njega će sigurno doći već u lipnju 2014. No, tada ćemo se mi – klasičari otisnuti do Mađarske, k njima.

 

 
 

Share this Post