SUDJELOVALI SMO I OSVOJILI NAGRADU NA LITERARNOM NATJEČAJU

 „NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO“

 

U srijedu 3. svibnja godine u 19.30 sati u dvorani ogranka Matice hrvatske  u Zadru održan je prigodan program povodom  obljetnice smrti P. Zrinskog  i F.K. Frankopana u kojem su sudjelovale i predstavnice Klasične gimnazije Ivana Pavla II.

Rat je jedna uistinu strašna stvarnost koja je našoj zemlji donijela mnoge gubitke i spoznaje, kojih se svake godine prisjećamo. I ove godine Družba „Braća hrvatskoga zmaja“, Zmajski stol u Zadru povodom obljetnice mučeničkih smrti hrvatskih vitezova Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana objavila  je natječaj za pismene radove učenika srednjih škola. Među raznim domoljubnim temama koje su varirale od Matoševih do Preradovićevih stihova koje veličaju Lijepu našu, dvije teme su zaokupile misli naših dviju učenica: Natali Vidić te Katarine Matulić. Pod vodstvom prof. Mirele Zubčić napisale su te poslale svoje radove da literarnim radovima iskažu  ljubav prema domovini. Katarina je odabrala temu „U vatri se zlato kuje, Hrvatska za sva vremena“  a Natali je napisala rad na temu „Navik on živi ki zgine pošteno“.

Tijekom prigodnog programa doc. dr. sc. Tado Oršolić održao je zanimljivo te poučno predavanje o Bosanskoj Posavini u Domovinskom ratu od 1992. do 1995. Učenica Glazbene škole Blagoje Bersa uljepšala je večer svojom izvedbom na gitari nakon čega je uslijedila dodjela nagrada i priznanja učenicima koji su sudjelovali u natjecanju. Naša učenica Natali Vidić iz 2. b  osvojila je drugu nagradu te 500 kuna,  a svi učenici i mentori sa sobom su doma ponijeli knjigu : „Govornici – Etičnost riječi čuvenih govornika“, autora Konstantina Selestrina u izdanju Zmajskog stola Zadar.

Cijeli događaj podiže svijest o našoj kulturnoj i nacionalnoj baštini kao i svim stradalima tijekom povijesti formiranja države. Svi naši branitelji služe nam kao moralni i životni primjer da zajedno u ljubavi prema Domovini , i danas svojim nastojanjima,  branimo hrvatsku grudu i hrvatski narod!

 

                                                                                                            Katarina Matulić, 2. b

 

 

 
 

Share this Post