STUDIJSKO PUTOVANJE: SALZBURG, MÜNCHEN, PLZEŇ, PRAG I BEČ

Nakon korona-stanke napokon na putu

Konačno, nakon epidemije koja nas je toliko dugo izolirala, učenici svih razreda naše škole, dobili su prigodu za studijsko putovanje. Ipak, glavne su uloge ovoga putovanja dobili maturanti, kojima je ovo zadnje putovanje s Klasičnom.

1. DAN

Započinje zanimljivom večernjom uskršnjom osmosatnom vožnjom od autobusnog  kolodvora u Zadru do predivnog Salzburga. Uzbuđenosti, pospanosti i želje za razgledavanjem bijaše na sve strane. Po samom dolasku mogli smo uočiti predivnu baroknu arhitekturu, brojnost zvonika, otmjene restorana, kafiće, uređene vrtove… Šetnja preko »Mosta ljubavi«, razgledavanje Adstalda doprinijelo je cjelokupnom doživljaju jedinstvenog grada. Naravno, najviše po čemu ćemo taj grad pamtiti kuća je  i muzej Wolfganga Amadeusa Mozarta u samom središtu grada te slobodno vrijeme koje smo izvrsno iskoristili. Uslijedio je nastavak vožnje prema Šiki Mikiju (kako od milja Nijemci nazivaju München). Put je bio popraćen pjesmom te zanimljivostima koje nam je posredovala vodička). Prvo što smo posjetili, a dečkima se najviše svidjelo bio je BMW Welt i muzej. Imali smo oko dva sata na raspolaganju, mogli smo upoznati razne modele automobila i motora. Nastavak puta prepustili smo se slušanju povijesno-geografskih činjenica o samom gradu. Uslijedilo je razgledavanje te slobodno vrijeme duž Marienplatza. Posjetili smo i večerali u tradicionalnoj Paulaner pivnici te se smjestili u jednom od najugodnijih hotela.

2. DAN

Započinje raznovrsnim doručkom te slijedi vožnja  prema Allianz areni. Na ulazu su nas dočekala dva vodiča te smo zahvaljujući njima razgledali stadione, posjetili svlačionice, dvoranu za press konferencije i  ponešto naučili o Bayernovim navijačima i članovima kluba. Vremenska prognoza nam nije bila obećavajuća, ali svakako smo uspjeli posjetiti Nymphenburg te prirodoslovni muzej, koji su nas očarali svojom raskošom i likovnom umjetnošću. Ostatak dana imali smo slobodno vrijeme te mogućnost razgledati ostale pogodnosti koje nam München pružio. Nakon nekoliko sati, šetnjom smo došli do Hofbrauhausa, poznatoj Hitlerovoj pivnici u kojoj smo jeli tradicionalna jela. Za kraj dana, uputili smo se prema hotelu  i nastavili s izvrsnim provodom s našim kolegama.

3. DAN

Doručak u hotelu. Napuštanje našega »Šikija« te vožnja prema Pragu. Vožnja je bila iscrpljujuća, ali zahvaljujući pričama vodičke i glazbi za koju su bili zaduženi naši maturanti, učinili smo je zanimljivom. Zastali smo u manjem, ali jednako dragom Plzeňu, gradu  poznate pivovare Pilsner i tvornice »Škoda«. Razgledali smo nekoliko zanimljivih spomenika, uključujući i katedralu svetog Bartolomeja. Uslijedila je pauza za ručak te nastavak vožnje prema glavnom odredištu. U predvečernjim satima stigli smo u Prag, smjestili se u hotel te uputili prema »Lacinki na Florenci«, restoranu u kojem smo isprobali tradicionalna češka jela. Uslijedila je večera, slobodno vrijeme do 23:30 i povratak u hotel. 

4. DAN

Nakon doručka u hotelu krenuli smo u četverosatni razgled grada s lokalnom vodičkom. Razgled grada započeli smo na Hradčanima, brežuljkastom praškom četvrti, na kojoj dominira veliki kompleks Praškog dvorca iz kojeg se pruža panoramski pogled na grad. U sklopu samog kompleksa prošetali smo katedralom sv. Vida. Nakon razgleda katedrale i dvorskog kompleksa, prošetali smo znamenitom Zlatnom uličicom. S razgledom smo nastavili spuštanjem s Hradčana Malom Stranom, jednom od pet povijesnih praških četvrti, gdje smo vidjeli crkvu sv. Nikole, prošetali poznatom Nerudovom ulicom, »Malom Venecijom«, i Karlovim mostom koji je kod svih izazvao osobito oduševljenje, povezujući  Stari grad s Malom Stranom preko rijeke Vltave. Nakon bogatog obilaska imali smo slobodno vrijeme koje smo iskoristili samostalnim istraživanjem grada… U ranijim večernjim satima zaputili smo se na večeru u poznatu pivnicu u Fleků, poznatu po priči o tamošnjem osnivanju najvećeg hrvatskog nogometnog kluba Hajduk Split 1911. godine, na tradicionalnu prašku večeru. Nakon večere, nestrpljivo smo se vratili u hotel gdje smo se pripremili za izlazak u klub Tresor, u kojem smo se uz raznoliku glazbu zabavili nekoliko sati i onda spavanje kako bismo sljedeći dan bili što odmorniji za još jedan dan u Pragu.

5. DAN

Kao i svaki dan dosad, započinje doručkom u hotelu i spremanjem za posljednji obilazak prijateljskog  grada Praga. U obilasku smo vidjeli Narodno kazalište, Narodnu ulicu, Vaclavov trg, Nacionalnu galeriju, Starigradski trg, Trg Republike, vijećnicu, Prašku branu, Židovsku četvrt, Parišku ulicu, Pinkasovu sinagogu i Kafkin muzej. S obzirom na to da smo tijekom  samostalnog razgledavanja grada vidjeli većinu ovih znamenitosti, današnji obilazak trajao je jako kratko u odnosu na prethodne dane, što je nama ostavilo čitavo poslijepodne za samostalnu šetnju gradom, pauzu za ručak, povratak u hotel na popodnevnu drijemku i kupovinu. Predvečer smo se zaputili prema brodu na rijeci Vltavi gdje smo uživali u večernjoj vožnji. Na brodu smo ispratili naš boravak u Pragu, kao i uvijek, pjesmom i plesom.  Nakon povratka u hotel, spakirali smo kofere i otišli na počinak.

6. DAN

Započinje nešto ranije od prethodnih. Nakon spuštanja u predvorje s koferima, krenuli smo prema Beču. Poslije duže vožnje i ručka u McDonaldsu, kojim nas je častila agencija, kratko smo razgledali predivan Beč gdje smo obratili pozornost na: Stari grad, Vijećnicu, Mariahilfer strasse, Katedralu, Stephansplatz operu, Karntner ulicu, Burgtheater, Hofburg, dvorac Belvedere i Hundertwasser kuću. Oko 17 i 30 zaputili smo se prema Hrvatskoj. Naravno, kao i dosad, uz pjesmu i veselje došli smo u Zadar u nedjelju oko 02:00.

Na kraju donosimo i nekoliko izjava maturanata:

»Najljepši grad mi je Beč, ali najdraži i najzanimljiviji je Prag.«

»U Münchenu mi se najviše svidjela Allianz arena jer je to jedan od najljepših stadiona čiju se ljepotu može jedino uživo doživjeti.«

»U Pragu mi se najviše svidio Praški orloj.«

»Žao mi je što noći nismo bolje iskoristili, ipak je Prag grad noćnoga života.«

»Smatram da smo se dosta zbližili na ovom putovanju.«

»Bilo je preludo i definitivno bismo ponovili ovo putovanje.«

Lucija Škara i Marija Urem, 3.a

 
 

Share this Post