STUDIJSKO PUTOVANJE – ITALIJA 2019.

U lijepoj zemlji bogate povijesti i kulture

Tragom duhovne ljepote Assisija, istinskog kršćanstva Kalistovih katakombi, profinjenog i klasičnog Rima, kaotičnog i neukrotivog Napulja, zabave i adrenalina koje nudi Gardeland  te još mnogih drugih  impresivnih znamenitosti i uzbudljivih izazova na studijskom putovanju Italijom, nismo razmišljali ni o čemu osim o onome što je bilo pred nama, čemu smo se divili i u čemu smo uživali, baš  u tom trenutku.

Nakon dugog i toplog ljeta došao je i taj 21.8., datum našeg ovogodišnjeg studijskog putovanja u Italiju, lijepu zemlju bogate povijesti i kulture. Kao i svake godine, nama maturantima pridružili su se i učenici nižih razreda. Svi smo se okupili u predvečerje toga dana u luci Gaženici kako bismo započeli naše putovanje noćnom vožnjom brodom prema poznatoj talijanskoj luci Anconi. Pratili su nas naši razrednici prof. Željka Jadrošić te prof. Neven Nižić i školska psihologinja Marija Musić.

 

PRVI DAN

BRODOM PREMA ANCONI

Cjelonoćna vožnja brodom bila je zanimljivo iskustvo. Uživali smo šećući brodom, no ipak naljepše je bilo na palubi gledati beskrajno more obasjano mjesečinom. Spavanje je bilo pravi izazov, ali umor je odradio svoje pa smo uhvatili nekoliko sati sna kako bismo bili spremni za sve ono što nas čeka. Nekolicina nas probudila se u zoru te dočekala predivan izlazak Sunca na palubi. Tada smo ugledali obalu Italije i pred nama je bilo pet dana upoznavanja Italije. Iskrcavši se iz broda u Anconi, ukrcali smo se u bus i nastavili trostano putovanje do grada sv. Franje – Assisija.

ASSISI

Assisi je srednjovjekovni talijanski gradić smješten na planini Asi prema kojom je dobio ime. Taj je grad najpoznatiji kao rodno mjesto sv. Franje Asiškog, utemeljtelja franjevačkog reda i sv. Klare, utemeljiteljice reda klarisa. Upravo je bazilika sv. Klarisa bila prva znamenitost koju smo posjetili. U toj se bazilici nalazi i njena kripta te križ iz crkve sv. Damjana pred kojim je sv. Franje doživio obraćenje čuvši riječi : „Franjo, idi i popravi moju kuću, koja se ruši.“ Ispred bazilike pred našim se očima prostirala predivna panorama umbrijskih ravnica okupanih suncem. Na glavnom smo trgu dobili slobodno vrijeme za samostalno istraživanje asiških uličica te odmor u hladu jer nas je sunce pratilo u stopu. Potom smo zajedno nastavili šetnju prema očaravajućoj bazilici koju smo ugledali još iz autobusa. Bazlika sv. Franje dijeli se na Donju i Gornju Crkvu jer je građena u dva navrata. Uz baziliku pripojen je i samostan reda male braće. U unutrašnjosti smo bazilike imali prigodu vidjeti brojne freske srednjovjekovnih autora. Obišli smo i kriptu sv. Franje te potom izašli u prostrano dvorište crkve. Još smo jednom bacili pogled na panoramu i time završili naš posjet ovom prekrasnom gradiću.

KATAKOMBE SV. KALISTA

Nakon tri sata vožnje autobusom došli smo pred zidine grada Rima, no ostali smo izvan njih jer sljedeće su na našem programu bile katakombe sv. Kalista. Spuštajući se dolje 7 metara u katakombe, godila nam je osjetno niža temepratura od 15°C. Kalistove se katakombe protežu na četiri kata. Bilo nam je teško zamisliti da dosežu 20 km, no postajalo nam je sve jasnije kako smo hodali brojnim zamršenim mračnim hodnicima u kojima se nalazi pola milijuna grobnica. Međutim, u Kalistovim je katakombama pokopano i devet papa,a u blizini njihove kripte nalazi se i kripta sv. Cecilije, kršćanske mučenice iz 3. st. Brojni su ostaci predmeta koji su prvi kršćani koristili prilikom svojih molitvi, a vidjeli smo i ranokršćanske simbole po zidovima. Može se po katakombama šetati i razmišljati satima, no i dalje to neće biti dovoljno da se shvati snaga i vjera prvih kršćana koju one čuvaju i danas. Riječima našeg vodiča Brane „katakombe su ono istinsko kršćanstvo iz ljubavi a ne koristi“.

BAZILIKA SV. PAVLA IZVAN ZIDINA

Naša zadnja lokacija prije zasluženog odmora u hotelu bila je bazilika sv. Pavla izvan zidina, jedna od četiri velike rimske bazilike. Bazilika se nalazi izvan Aurelijevih zidina po čemu je i dobila naziv.  Ipak, zanimala nas je ta bazilika unatoč umoru i vrućini jer ju nam je Brane predstavio kao najljepšu crkvu u kojoj je ikad bio. I nije pogriješio, bazilika je već izvana izgledala fenomenalno jer je pročelje ukrašeno mozaicima u kojima se ističu zlato i nebo, no unutrašnjost te peterobrodne bazilike uistinu je impresivna ukrašena beskonačnim stupovima, renesansnim stropom i mramornim podom. Posebnost su ove bazilike medaljoni s portretima papa, od sv. Petra do današnjeg pape Franje koji je posebno osvijetljen. Još je šest medaljona prazno za buduće pape, a nekad se vjerovalo da će doći do smaka svijeta kad se svi medaljoni popune. U tišini smo razgledavali svaki kut te grandiozne bazilike ne znajući gdje prije pogledati. Napustivši baziliku sv. Pavla izvan zidina, zaputili smo se prema hotelu vidno umorni, ali bogatiji za sve ono što smo posjetili toga dana.

 

DRUGI DAN

RIM – VJEČNI GRAD

Cjelodnevni obilazak Rima  započeli smo na Eskvilinu, jednom od sedam rimskih brežuljaka, ispred bazilike sv. Marije Velike, druge od četiriju velikih rimskih bazilika. Prema legendi crkva je sagrađena upravo na tome mjestu jer se Gospa ukazala papi Liberiju i naredila da izgradi crkvu na mjestu gdje bude snijega. Snijeg je pao 5. kolovoza na Eskvilinu, a u crkvi se nalazi i najstariji prikaz Gospe Snježne. U ovoj se trobrodnoj bazilici nalazi i grob najvećeg umjetnika talijanskog baroka Gian Lorenza Berninija. Pogledavši još jednom baziliku te zvonik i obelisk koji ju krase izvana, nastavili smo šetnju Rimom.

Sljedeća crkva na našem programu bila je crkva sv. Petra u lancima poznata upravo po relikvijama okova sv. Petra, ali i Michelangelovoj skulpturi Mojsija koja je dio groba pape Julija II. Papa je grobnicu zamislio tako da njoj bude 47 statua, međutim Michelangelo grobnicu nije zavšio jer je počeo oslikavati svod Siktinske kapele. Prije ulaska u crkvu Brane nam je zadao zadatak da nađemo grob hrvatskog minijaturista svjetskog glasa Julija Klovića. Tražeći od zida do zida i pregledavajući svaki kutak, našli smo i grob Hrvata usred Rima.

Nakon još malo šetnje sunčanim Rimom i njegovim ulicama došli smo pred jedan od najpozantijih simbola Rima i jedno od sedam novih svjetskih čuda – Koloseum, a to je ime dobio po kolosajnoj skulpturi cara Nerona koja se nalazaila ispred amfiteatra. U njemu su se održavale gladijatorske borbe i pomorske bitke jer je mogao napuniti vodom zahvaljujući kanalu za dotok vode. Koloseum je mogao primiti 50 000 gledatelja.

Iz Koloseuma smo vidjeli dijelove rimskog foruma – središta javnog, političkog, kulturnog, gospodarskog i religioznog života antičkog Rima. Forum je nastao na mjestu močvarne doline pored brežuljka Palatina. Uhvatili smo malo hlada kako bi nam vodič pokazao rekonstrukcije nekadašnjeg izgleda Foruma koje smo povezivali s ostacima koje smo vidjeli. Rim je nadaleko poznato kao vječni grad, a upravo se na Forumu u hramu Vestalki čuvao vječni plamen. Nekada su bila tri slavoluka: Titov slavoluk, slavoluk Septimija Severa i Augustov koji nije sačuvan. Za vrijeme vladavine rimskih careva Forum je sve više služio kao religiozno središte, stoga su brojni hramovi ondje građeni, no nijedan nije u cjelosti očuvan. Jedina „šaka u oko“, kako ga Rimljani nazivaju, Oltar je domovine Vittorija Emanuela koji je dovršen 1911. Gledajući ga s Foruma, doista se ne uklapa u starinu antičkog Rima, no vidjevši ga s prednje strane, teško se oteti dojmu toga impresivnog bijelog zdanja.

Nastavivši prema Piazzi Navoni imali smo priliku doživjeti vrevu rimskog prometa – rijeka automobila, mnoštvo prometnih traka i pješačkih prijelaza. Piazzom Navonom dominiraju tri fontane, posebno središnja Berninijeva Fontana četiriju rijeka obilježena egipatskih obeliskom iza koje se nalazi Borrominijeva crkva sv. Agneze.

Nakon odmora i slobodnog vremena sljedeće je odredište bio Hram svih bogova, odnosno Panteon, još jedna od građevina o kojoj smo učili. Panteon je sagrađen u vrijeme cara Hadrijana, a restaurirao ga je Domicijan 80. g. nakon požara. Panteon je prepoznatljiv po kupoli čiji je promjer 43,5 m, isto kolika je visina Panteona. Međutim, kupola ima i takozvani okulus, otvor promjera 9 m koji osvjetljava unutrašnjost. U njemu se nalaze i brojne grobnice od kojih su nama najzanimljivije one Vittorija Emanuela I. i još jednog poznatog umjetnika talijanske renesanse Rafaela.

A onda smo došli do jedne od najpoznatijih fontana na svijetu i najveće fontane u gradu, Fontane di Trevi. Fontanom dominira skulptura rimskog boga mora Neptuna koji upravlja kočijom s dvama morskim konjima. Sa strana se nalaze Neptunovi sinovi, a iznad reljef prikazuje djevojku koja je Agripi pokazala izvor vode. Brane nas je upoznao s legendom koja kaže da bacimo li novčić preko lijevog ramena, to znači da ćemo se u Rim sigurno vratiti, a učinimo li to preko desnog ramena, vjenčat ćemo se u Rimu. Pokraj fontane susreli smo se s brojnim turistima, ali to nas nije spriječilo da bacimo novčić preko ramena ovisno o našim željama. Svake večeri iz fontane se izvadi 3 000 eura koje se doniraju u humanitarne svrhe.

Zadnja stavka našeg obilaska bile su Španjolske stube na Piazzi di Spagni. Stube su izgradili Francuzi kako bi povezali trg s crkvicom Trinita dei Monti na vrhu brdašca odakle se pruža predivan pogled na grad. Međutim, odnedavno je zabranjeno sjedenje na stubama zbog njihovog uništavanja, stoga postoje redari koji paze na to da nitko ne sjedi na stubama, pa čak ni za sliku. Još smo malo lutali uličicama uz Španjolski trg na kojem se nalazi još jedna Berninijeva fontana Baracaccia na mjestu gdje je nakon poplave Tibera ostala nasukana barka. Nakon večere u obližnjem restoranu malo smo samostalno razgledali Rim i neke od njegovih znamenitosti noću te se potom zaputili prema hotelu nakon 18 prepješačenih kilometara.

 

TREĆI DAN

POMPEJI

Trećeg jutra našeg boravka u Italiji zaputili smo se malo južnije podno i dalje aktivnog vulkana Vezuva. Pompeje su često pogađali potresi, no najrazorniji bio je onaj 67. g. Ipak, grad se brzo obnovio. Nažalost, već sedam godina nakon dogodila se neočekivana erupcija Vezuva za koji se mislilo da je obična planina. Vulkanski materijal sezao je 20 km u zrak, a pepeo je zatrpao sve u radijusu od 70-ak kilometara pa tako i Pompeje koji su brojili 20 000 stanovnika. Zatrpani ispod 7 metara prašine Pompeji su ležali od 79. do 1748. g. U tome ispkapanju pronađeni su i ljudi koji su ostali u svojim kućama tijekom erupcije. Budući da se koža zbog vremena raspala, sada su izloženi gipsani odljevi poza u kojima su pronađeni. Pompeji su pravi primjer tipičnog antičkog grada. Ulice se sjeku pod pravim kutom, neizostavan dio grada su i amfiteatar, dva teatra i vrlo dobro očuvan forum. Ušli smo i u jednu od kuća bogatog građanina Pompeja ukrašenu brojnim freskama i ogromnim dvorištem između atrija i soba. Na ulicama su vidljivi tragovi kočija koje su nekada onuda prolazile, a na mjestima postoje i izdignuti pješački prijelazi kako bi se i za vrijeme velikih kiša moglo doći s jedne strane ulice na drugu. Pompeje zaista vrijedi posjetiti jer su na neki način zamrznuti u vremenu prije gotovo 2 000 godina.

NAPULJ

Vozeći se autocestom do Napulja, uvidjeli smo tu razliku u razvijenosti sjevera i juga Italije. Na jugu Italije vlada kaos. Zgrade su građene divlje, jedna na drugoj, većinom u raspadnom stanju. Prometna pravila postoje samo na papiru, semafori služe kao ukras, trake na kolniku ne postoje. Imali smo dovoljno sreće da smo izbjegli velike gužve. Došavši u centar Napulja, prošli smo pokraj Novog dvorca i nakon nekoliko minuta hoda došli do prostrane Piazze del Plebiscito koju krase Kraljevska palača i crkva sv. Franje Paolskog. Na par minuta udaljenosti od tog trga nalazi se galerija Umberto, shopping centar sa zanimljivom kupolom. Napuljske ulice vrve Napolitancima. Lako je zaključiti da su strastveni ljubitelji nogometa po mnogobrojnim štandovima gdje se prodaju dresovi uglavnom njihovog Napolija, a najveći im je rival Juventus. Iako kaotičan, pomalo divlji, živahan i neukrotiv, Napulj ima svoju čar koja je potpuno drukčija od profinjenog i klasičnog Rima.

U poslijepodnevnim smo satima završili svoj obilazak južne Italije i zaputili se natrag prema Rimu. Nakon večere u hotelu, došlo je vrijeme da mi maturanti vidimo kako izgleda noćni  izlazak u Rimu. Izašli smo, plesali i zabavili se.

 

ČETVRTI DAN

VATIKAN

Nešto raniji polazak iz hotela kako bismo što prije došli u Vatikan i ušli u Vatikaske muzeje. Međutim, ni to nije pomoglo jer nas je dočekao red bez kraja okolo Vatikanske palače pa smo bili primorani ubaciti se u red u manjim grupama. Vatikanskim muzejima kretali smo se u rijeci ljudi. Nebrojene su sobe, galerije, kapele i hodnici koji odišu raskošću i sadrže impresivne kolekcije umjetničkih djela. Stropovi su oslikani i pozlaćeni.

A svi su nas ti hodnici u konačnici doveli do dugoočekivane Sikstinske kapele oslikane Michelangelovom rukom. Zaista je neopisivo kada ti se iznad glave nalazi svima dobro poznata Michelangelova freska Stvaranje Adama. Također, upravo se u Sikstinskoj kapeli održava konklava. Kada je papa odabran, on odlazi u Sobu plača kako bi sabrao emocije prije obraćanja svijetu.

Nakon Sikstinske kapele došli smo do bazilike sv. Petra, treće od četiri velike rimske bazilike (jedina koju nismo posjetili rimska je katedrala sv. Ivana Lateranskog). U bazilici sv. Petra imali smo priliku vidjeti Pietu koju je Michelangelo isklesao s 25 godina. Brončani baldahin iznad oltara izradio je Bernini, a stuopovi koji ga nose odliveni su od bronce iz Panteona. U kripti, točno ispod oltara, nalazi se grob sv. Petra. Uz njegov grob u kripti se nalaze i grobovi mnogobrojnih papa.

Izašavši na Trg sv. Petra shvatili smo da bazilikom izvana dominira njena kupola. Budući da je bila nedjelja, papa Franjo je izašao na svoj prozor tako da smo imali jedinstven doživljaj čuti njegovu poruku evanđelja. Kada je papa završio obraćanje, pljesak se prolomio cijelim trgom.

Trg je u potpunosti projektirao Bernini. Ovalnog je tlocrta, a u sredini se nalazi obelisk. Sa svake strane nalazi se fontana. Četverostruka kolonada stupova u isto vrijeme i otvara i zatvara trg čime savršeno riješava barokno pitanje prostora.

Time je završen naš posjet Vatikanu i bili smo spremni krenuti prema hotelu u blizini Verone. Nažalost, put se malo produljio jer smo naišli na prometne nesreće, no došli smo na vrijeme da se odmorimo za sljedeći dan u Gardalandu pun zabave i adrenalina.

PETI DAN

GARDALAND

Već pomalo umorni, nismo puno očekivali od Gardalanda. Baš naprotiv našim očekivanjima Gardaland nas je oduševio. Svatko je našao zanimaciju po svom guštu. Neki su igrali zabavne igre i uživali u laganoj šetnji tim zabavnim parkom, neki su birali lakše i sporije vožnje, dok su neki puni adrenalina odlučili iskoristiti sve što Gardaland pruža – Mammut, Blue Tornado, Oblivion, Raptor, Shaman, Atlantida… Strah je bio prisutan, ali i to je bio dio doživljaja. Jurcajući od jedne do druge vožnje i uživajući u tom svijetu za sebe na obali ogromnog Lago di Garda, sedam je sati naprosto proletjelo.

Time je došao kraj našem studijskom putovanju i ostao nam je još samo povratak kućama. Tih dana, putujući Italijom, nismo razmišljali ni o čemu osim o onome što se sada događa. Bili smo u svome svijetu, proslavili dva rođendana i uživali na dugooočekivanom, pomalo netipičnom studijskom putovanju. Zauvijek će nam u sjećanju ostati naši pokušaji usavršavanja talijanskog jezika i sporazumijevanja, ali naravno i sve impresivne znamenitosti koje smo posjetili unatoč vrućinama s kojima smo se borili svakoga dana.       

Ena Nekić, 3. b

Kako je to uživo izgledalo pogledajte

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post