SRETAN NAM DAN ŠKOLE!

„Trebamo vas! Vi ste izvor naše radosti i ponosa, inspiracije i motivacije. Mi stariji trebamo vaš mladenački entuzijazam, kreativnost, vašu snagu, sposobnost i okretnost!“

 

Na današnji dan 22. listopada 1978. svijetu se po prvi put u službi pape obratio Ivan Pavao II. Tragom riječi izgovorenih u njegovoj nastupnoj homiliji „Otvorite vrata Kristu“ ponosni i sretni što pohađamo gimnaziju, koja nosi ime svetca naših dana, u radosti i zajedništvu proslavili smo Dan škole.

 

Ove školske godine program je započeo klanjanjem pred Presvetim u crkvi sv. Marije gdje su nas dočekale sestre benediktinke i zajedno s nama molile i pjevale. Osim meditacija i pjesama vjetar u leđa dalo nam je čitanje iz evanđelja o Isusovom hodu po vodi.

U znak svog gostoprimstva sestre su nas nakon molitve pozdravile, otvorile vrata samostana i

svog prekrasnog vrta.

Drugi dio svečanog vodili su maturanti Julia Kršlović Babić  i Šimun Janjić, a prva točka pripala je školskom zboru pod vodstvom prof. Grge Ivkovića s pjesmom „Prva ljubav” kantautorice Romane Bilaver. Slijedilo je obraćanje ravnatelja don Ante Sorića i njegovo isticanje lika Ivana Pavla II. koji je iznad svega u svom učenju i obraćanju drugima pozivao na kulturu života i međusobno poštivanje. „Kultura života proizlazi iz strahopoštovanja prema Stvoritelju, a očituje se u poštovanju svega stvorenoga s posebnim naglaskom na poštovanje dostojanstva svake osobe. Upravo zato po njegovim riječima „katolička škola, u svojoj odgojno-obrazovnoj djelatnosti, pozvana je odgovoriti na potrebu konkretne osobe koja je izvor neslućenih mogućnosti i potencijala kako učenika tako i profesora.“

U obraćanju učenicima govorio je kao ravnatelj, odgojitelj i kao svećenik: „Trebamo vas! Vi ste izvor naše radosti i ponosa, inspiracije i motivacije. Mi stariji trebamo vaš mladenački entuzijazam, kreativnost, vašu snagu, sposobnost i okretnost. S posebnim poštovanjem zahvalio je profesorima na njihovom angažmanu i preuzimanju odgovornosti, predstavnicima institucija što prepoznaju rad Škole i podržavaju je, te roditeljima koji su upisom svoje djece iskazali povjerenje želeći intelektualni i ljudski rast u sigurnom i pozitivnom ozračju. Istaknuo je da smo ove godine ušli u popis deset škola u Zadru koje upisuju najbolji učenici. Šesto mjesto veliki je izazov i poticaj da težimo ne elitizmu, već izvrsnosti što znači iz svakog učenika izvući ono najbolje, njegov maksimum.

Kao i inače otac Nadbiskup svojom prisutnošću i obraćanjem uveličao je ovaj događaj.

Čestitao nam je Dan škole i prisjetio se misli i djela Ivana Pavla II., načina kako je „šokirao“ svoje suvremenike kao i  njegovih posjeta Hrvatskoj. „Zahvalni smo što nas je posjećivao, ali i što se zauzimao za nas. „Pitanje je kakva bi hrvatska povijest bila da nije bilo njega“ rekao je Nadbiskup. „Najljepši dio je taj što je ljubav bila obostrana. Hrvati su voljeli Papu i On je volio nas. Kad nam je bilo najpotrebnije bio je uz nas i bio nam primjer i utočiste vjere“. Ponukan školskom reformom koja je nezaobilazna tema, naglasio je i podsjetio nas je da reforma treba biti u službi učenika i da su oni uvijek na prvom mjestu.

I učenici–voditelji izrekli su nekoliko riječi o školi. Spomenuli su uspjehe na raznim natjecanjima, dobre odnose s profesorima, nezaobilazno na velik broj sati, ali i na tople osmijehe koji ih uvijek dočekaju u knjižnici i uredu školske psihologinje.

Osvježenje programa dao je  duet  Lucije Vidić učenice 1. a i Ivana Grganovića učenika 3. a s pjesmom “Beneath you beautiful”, autora Timoty Mckenziea, Adele Sandea i Mike Posnera. Pokazali su nam kako u školi postoje talenti koji su vrijedni pozornosti. Nakon pjesme, zvijezda ovogodišnjem programa,  bio je prof. Dalibor Šimunić sa svojim  zanimljivim predavanjem o  komzologiji. Između ostalog objasnio nam je da Teorija Velikog praska ne objašnjava postanak svemira, nego njegovo širenje i da se svemir ne širi nego da stvara.

Treći dio programa nastavio se na Mornarici gdje su svoje nogometne snage odmjerili učenici mlađih i starijih razreda dok su se u  školi nastavila sportska natjecanja u stolnom tenisu i šahu.

Anđela Baraba, 4.b

TV prilog prigodom proslave Dana Škole

 

 
 

Share this Post