SRETAN NAM DAN ŠKOLE!

„Idemo dalje s Bogom“

Na tragu 22. listopada 1978. kada je novoizabrani  papa Ivan Pavao II. započeo svoj pontifikat riječima „Ne bojte se! Otvorite širom vrata Kristu!“  i ove smo školske godine svečano obilježili i proslavili  Dan naše Škole, dan Klasične gimnazije Ivana Pavla II.

Ponosni jer smo dio škole koja nosi ime velikog pape Ivana Pavla II. i jer pohađamo gimnaziju za koju je Papa tijekom svog pohoda Zadru, blagoslovio kamen temeljac, jutro smo započeli gledanjem dokumentarca o njegovom izuzetnom životu. Ove godine imali smo i posebnu prigodu,  sreli smo se s našim zaštitnikom pred njegovim relikvijama. Svih osam školskih odjeljenja, po grupama zajedno s razrednicima, pohodili su školsku kapelicu sv. Josipa i imali mogućnost osobne i zajedničke molitve s duhovnikom Škole, don Tomislavom Dubinkom. Učenike je don Tomislav  na kraju molitve blagoslovio relikvijom. Zadnja grupa molitelja pred relikvijom bili su profesori i djelatnici škole s  mons. Josipom Lenkićem, generalnim vikarom Zadarske nadbiskupije.

Uslijedio je prigodni program u sportskoj dvorani gdje je mješoviti školski zbor pod vodstvom profesora Grge Ivkovića otpjevao „Lijepu našu“. Nazočni uzvanici, učenici, roditelji, profesori i djelatnici škole  pogledali su kratki video zapis o Papi, nakon čega su nas voditelji, Nora Miletić, učenica 2. b razreda  i Karlo Škifić, učenik 3. a razreda  pozdravili, objasnili značenje relikvija  i najavili  obraćanje ravnatelja, don Ante Sorića.

U svom govoru Ravnatelj nam je svima čestitao Dan Škole, pohvalio trud i zajedništvo djelatnika i učenika u prošloj „virtualnoj“ školskoj godini i naglasio da su svojim predanim duhom i radom  nosili cjelokupni školski program. Naveo je niz školskih, županijskih i državnih učeničkih postignuća u protekloj školskoj godini i pozvao nas da prije svega budemo ono što jesmo, da budemo ljudi. Istaknuo je i činjenicu kako je Papa unatoč mnogim nevoljama uvijek bio nasmijan te da ga nikad nismo mogli vidjeti ljutim, namrgođenim ili umornim. Potaknuo nas je da po njegovom primjeru i mi jedni drugima donosimo kršćansku radost. Na kraju svog obraćanja, uz geslo „Idemo dalje s Bogom“, predložio nam je put Istine i Života, ponudu sadašnju i vječnu Isusa Krista, onoga kome je život posvetio naš zaštitnik.

Ove godine predavanje je održao ravnatelj privatne Humanističke gimnazije u Zagrebu, gospodin Tonći Maleš. Čestitao nam je Dan Škole, zahvalio na pozivu  te nam otkrio kako je glavni cilj njegova izlaganja objasniti važnost učenja klasičnih jezika. Na primjeru priče „O žabama i astronautima“ ušao je u dubinu tematike i slikovito nam je pojasnio: „Nema znanja koje se stječe brzo i lagano. Vrijedno je učiti ono što je teško i što se naizgled čini beskorisno. Jer ono ostavlja duboki trag u duši, srcu i na obrazu čovjeka i zove se mudrost“.

Govorio nam je i o svom humanitarnom radu s djecom u Keniji, nabavci 10 000 pari cipela i pokazao na fotografijama kako djeca žive i uče u teškim uvjetima te se nadovezao na  riječi našeg ravnatelja da u životu budemo prije svega ljudi jer i sitnice mogu izazvati osmijeh na lice.

Program je završio izvedbom pjesme „Dubine“,  učenice 2. a razreda  Lane Marušić i Stošije Tomaš, učenice 4. b razreda, a  voditelji su  nakon zahvale organizatorima i izvođačima, pozdravili nazočne u molitvenom ozračju: „Po zagovoru i zaštiti Ivana Pavla II. molimo da nikad ne posustanemo graditi bolji svijet na što smo zajedno pozvani kao i na svetost jer prema Papinim riječima samo sveti mogu obnoviti čovječanstvo!“

                                                                                                  Marija Smolić, 3. a

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post