Srednjoškolski zbor iz New Yorka u našoj školi

Dana 12. ožujka 2013. s radošću i uzbuđenjem u srcima u našoj školi dočekali smo američki srednjoškolski zbor Rye Country Day School Choir iz New Yorka.

 

Koncert u školi


Rye Country Day School Choir iz New Yorka

Dana 12. ožujka 2013. s radošću i uzbuđenjem u srcima u našoj školi dočekali smo američki srednjoškolski zbor Rye Country Day School Choir iz New Yorka. Za nas, “obične učenike” oni su bili visoki gosti. Čekajući trenutak da se pojave na vratima škole, raspravljali smo međusobno o našim očekivanjima. Bezbroj pitanja u našim mislima. Kako izgledaju, kako ćemo im pristupiti, kako ćemo s njima pričati i hoćemo li uopće s njima stupiti u kontakt? Hoćemo li se znati sporazumijevati, jesu li oni uopće komunikativni…? O svemu tome se raspravljalo samo 10-ak minuta, a nama se činilo kao cijelo stoljeće.

Za vrijeme čekanja, zbor naše škole se također upjevavao pripremajući nekoliko pjesama dobrodošlice s kojima su pokazali svoje znanje ne samo u vokalnoj izvedbi već i u odličnoj koreografiji s pjesmama “Only you” od Yazoa, “Englisch man in New York” od Stingsa i poznati gospel “Holly, holly”.

Ubrzo su stigli i naši gosti u nevjerojatno velikom broju. Mogu reći da je to najbrojniji zbor kojega sam ikada vidjela. U našoj školskoj dvorani dočekali smo ih velikim pljeskom, a oni su svojim ugodnim osmjesima osvajali naša još uvijek uzbuđena srca. Nakon što su se učenici i profesori naše škole okupili u školskoj dvorani, ravnatelj škole mons. Joso Kokić izrazio je tople riječi dobrodošlice što je prevodio na engleski jezik prof. Neven Nižić. Osim riječi dobrodošlice, mons. Joso Kokić je naše goste upoznao s poviješću naše škole i Zadra. Nakon toga, zbor naše škole oduševio je goste svojim nastupom, a nakon nas „Amerikanci“ su svojim tradicionalnim, klasičnim i gospel pjesama ostavili sve nas bez riječi. Nasmiješeni, različitih rasa (boja), glasova, predivno usklađeni, bez obzira što ih je bilo mnogo, sa zanimljivim izvedbama i odličnim koreografijama pokazali su tko su i odakle dolaze. Na kraju iznenadili su nas izvedbom naše poznate narodne pjesme “Letovanić” što nas je zbog njihovog naglaska sve nasmijalo.

Nakon koncerta, nastavili smo druženje u podrumu naše škole. Američki srednjoškolci su nas iznenadili svojom pristupačnosti, druželjubivosti i komunikativnosti. Za sebe osobno ne mogu reći da mi je engleski jezik u malom prstu, ali uspijevali smo se odlično sporazumjeti. Nakon što je svatko upoznao svoju malu ekipu, išli smo u šetnju po rivi te smo svoje goste vodili na ručak u poznati Fast Food “Nana”. Bili su oduševljeni našom hranom, prirodom, morem i rekli su nam da je kod nas sve bolje nego kod njih u Americi. Tko bi to mogao zamisliti?! U ugodnom društvu i atmosferi vrijeme nam je brzo proletjelo. No, Amerikanci su morali krenuti dalje. Već sutra ih je čekao novi koncert u Splitu. Za kraj smo se svi zajedno fotografirali za uspomenu, razmijenili imena za Facebook, pozdravili se i s osmjehom ih otpratili do autobusa.

Naime, američki srednjoškolski zbor se trenutno nalazi na putovanju od Venecije do Dubrovnika gdje posjećuju gradove Veneciju, Rijeku, Zadar, Split te na kraju Dubrovnik izvodeći svoje pjesme i upoznavajući se s našom lijepom Hrvatskom.

Nadamo se da ćemo se još koji put u životu sresti. Tko zna gdje nas život odnese?! Možda i u Ameriku! A možda su nam oni poruka da nam je u našoj lijepoj Hrvatskoj ipak najljepše.

Maja Čižmek Kovač 2. a

 

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post