SAZNALI SMO O FOŠI

 

Mi učenici 2. b razreda  zajedno s profesoricom Gospić 22. rujna održali smo školski sat izvan učionice. Za mjesto održavanja tog sata izabrali smo lučicu Fošu.

 

Bio je to u našem rasporedu treći sat. Po ugodnom vremenu, laganom šetnjom stigli smo do Parka kraljice Jelene u koji smo ušli kako bismo Fošu promotrili iz ptičje perspektive. Učenik Vid Morović, na temelju preporučene literature održao je predavanje o Foši. Prezentirao je zanimljivo i uspio nam je zaokupiti pažnju.

Do izgradnje kopnenih vrata došlo je po nalogu mletačke vlade 1537. godine. Michele Sanmicheli bio je glavni inženjer Mletačke Republike i on je zaslužan za Fošu, te za mnoga  djela u Veroni,Veneciji i drugim gradovima. Kompoziciju vrata tvori visok i širok prolaz s dva manja sa svake strane. Od tri spomenuta prolaza u uporabi su bila lijeva i središnja, dok su desna bila tu samo zbog kompozicije. Vid nam je objasnio i  ostale detalje na vratima.

Temelj vrata napravljen je na škrapama, a na središnjem dijelu luka glavnih vrata stoji lik sv. Krševana. Tu su i dvije glave, jedna je Satirova, a druga boga Dioniza. Istaknuti su grbovi providura Marcantonija Dieda i kapetana Michelea Salomona između kojih je lav. Krilati lav sv. Marka simbol je Mletačke Republike i pod desnom šapom ima otvorenu knjigu na kojoj piše: „Pax tribi Marce evangelista mevs”, u prijevodu „Evanđelist Marko ti plaća mir“.  Na dvjema pločama iznad lijevih i desnih vrata piše, također na latinskom, tko je naložio i izgradio vrata, a za razlog gradnje navodi se obrana.

Foša je mnogo puta bila razarana i oštećena tijekom 19. i 20. stoljeća, ali ostala je na svome mjestu i nadamo se da će tako biti i još dugo vremena.

Vidovo predavanje zapečatili smo zajedničkom fotografijom te se popeli na vrh parka, zaustavili se trenutak diveći se pogledu te se  zaputili natrag u školu.

Ovakav neuobičajen školski sat unio je osvježenje u našu svakodnevnu rutinu i svi smo se složili da bi bilo korisno češće ovako nešto pripremiti, u ugodnom ozračju, u novoj radnoj dinamici širiti znanja o našem gradu.

Julia Kršlović Babić, 2.b   

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post