Sa(n)jam knjige

U srijedu, 11. studenoga, članovi grupe «Mladi knjižničar» Klasične gimnazije Ivana Pavla II. posjetili  32. Sajam knjige te Sajam glazbe i multimedije, a vrativši se, puni dojmova poručuju – sanjamo knjige!

 

Studeni je mjesec knjige, mjesec posvećen pisanoj riječi, kulturi čitanja i sl. Ali, ipak – najveći doživljaj je vidjeti mnogo, mnogo knjiga i izdavača na jednom mjestu. Prava poplava knjiga. Štandovi prepuni knjigama. Šarenih, debelih, skupih i jeftinih, starih, novih, interesantnih, dosadnih … knjiga. Zato se mi svake godine organiziramo i posjetimo Interliber. Kako smo ove godine svi tih dana planirali terensku nastavu: prvaši u Solin, drugaši «Putevima glagoljaša, trećaši Vukovar tj. «Da se ne zaboravi», a četvrtaši «Antičko kulturno nasljeđe»  tko će na Interliber? Mladi knjižničari! Vodila nas je naša knjižničarka, prof. Elvira Katić, redovnom autobusnom linijom.

Srijeda, 11. studenoga je bila i dan otvaranja ovog najvećeg sajma knjiga u nas, na kojemu je od 11. do 14. studenog ove godine svoje snage odmjerilo  mnogo, mnogo nakladnika iz Hrvatske, ali i iz inozemstva. Sajam je bio preplavljen posjetiteljima.

Na središnjoj pozornici Interlibera promovirano je nekoliko novih knjiga, a neki su nakladnici, imali na vlastitim štandovima i nastupe autora. Blicali su aparati, vrtile se TV kamere.

U poslijepodnevnim satima obišli smo Zagrebačku katedralu i poklonili se pred grobom bl. Alojzija Stepinca. Ostalo nam je dovoljno vremena i za razgledavanje grada, osobito Kaptola. A u Vinceka smo se počastili kolačima.

I što možemo reći, po povratku u Zadar? Možemo reći da je  zbog velikog broja posjetitelja i mogućnosti da se po nižoj cijeni kupi vrijedna knjiga – ovaj  Sajam postao društveni događaj koji nadilazi naše državne okvire te da ćemo sljedeće godine sigurno opet u Zagreb, na 33. Sajam knjige. A danas – još sa(n)jamo knjige. Koliko li ih je samo bilo na jednom mjestu?!

U Zadar smo se (s «Puntamikom») vratili u 21.30, dovoljno rano da sutra ne bi bili umorni za školu.

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post