S Molierom u smijeh do suza

U petak 4. veljače ove godine ponovno su nas posjetili glumci dubrovačkog Kazališnog studija koji su nas upoznali s najvećim svjetskim komediografom – Moliereom.

 

Dubrovački  Kazališni studio  ponovno naš gost

 

U petak 4. veljače ove godine ponovno su nas posjetili glumci dubrovačkog Kazališnog studija koji su nas upoznali s najvećim svjetskim komediografom – Moliereom. I dok se još sjećamo smiješnih prizora s lanjskog gostovanja kada se pred našim očima otvorio renesansni svijet Držićevih komedija koje su upotpunili i prvi glumački pokušaji naših učenika, ove smo se godine smijali zgodma i nezgodama Molierevoih junaka.

U dva je navrata – najprije za prvaše i drugaše, zatim za trećaše i četvrtaše – svečana dvorana Sjemeništa bila ispunjena gotovo do posljednjeg mjesta, a kako su nam pojasnili glumci, veličina dvorane upravo je odgovarala veličini negdašnjih dvorana u Parizu gdje su se i izvodile Moliereove komedije. Zahvaljujući uvjerljivom nastupu glumaca – Darka Kavaina i Nerme Kreso-Kavain, salve smijeha izazvali su prizori iz komedija Škola za žene i Kaćiperke koje tematiziraju muško-ženske odnose i problematiku braka. Baš kao u Moliereovo vrijeme tako i danas… ah, neke stvari uvijek ostaju iste i genijalni ih je Moliere znao prikazati vječno smiješnima.

Osim gledanja prizora iz samih komedija, saznali smo također mnogo korisnih i zanimljivih podataka o klasicističkom kazalištu i vremenu u kojem je živio i djelovao Jean-Baptiste Poquelin – Moliere. Tko bi rekao? Baš kao što se i danas novcem kupuju radna mjesta, diplome i svakovrsne pogodnosti, tako su se i nekad novcem kupovale plemićke titule!

Šlag na kraju – kazališna radionica! Komedija-balet Umišljeni bolesnik – glumcima se na pozornici pridružuju i naši učenici: Filip Mijić, Ana Knežević, Edi Piplović, Anto Gavranović i Ante Pešut. Izveli su jedan prizor iz navedene komedije koji je uključivao i pjevanje. Kako je bilo? Ne možete ni zamisliti: smijeh do suza. Svaka čast našim talentima Filipu i Ani – na glumi ali i pjevanju! Tko nije došao i vidio, može žaliti.

 
 

Share this Post