S Hrvatskom do finala

Svjetsko nogometno prvenstvo! Kako kaže FIFA u svojoj reklami za promociju, »Nogomet ujedinjuje svijet«! Ujedinjuje li doista nogomet svijet? Rekao bih kako je upravo Hrvatska pravi primjer kako nogomet ujedinjuje svijet jer je svojim nogometnim predstavama iz 2018. godine doista ujedinila svijet i povela ga gotovo cijelog u svoju priču do finala u Rusiji.

Kroz maglu se sjećam svojih prvih utakmica koje sam gledao na televiziji sa svojom obitelji, bile su to utakmice protiv Islanda za plasman na prvenstvo u Brazilu, zatim samo Svjetsko prvenstvo u Brazilu, pa utakmica protiv Italije na San Siru koja je, nažalost, prekinuta bakljadom navijačke skupine Bad Blue Boys koja je na taj način odlučila iskazati nezadovoljstvo radom tadašnje vlasti u Hrvatskom nogometnom savezu, što se kasnije nastavilo na Europskom prvenstvu u Francuskoj, na utakmici protiv Češke. I tako, malo po malo, i dalje navijam i podržavam našu reprezentaciju, gdje god i s kim god da igra. Iako mi je, iskreno, taj osjećaj euforije i napetosti pomalo nestao nakon velikog srebra u Rusiji, i dalje nekako željno iščekujem utakmice reprezentacije na najvećim natjecanjima. Prije Svjetskog prvenstva u Kataru rekao sam kako nam je krajnji domet četvrtfinale, iako se kao navijač nadaš višemu, nekako te kroz sport taj osjećaj objektivnog razmišljanja i odmiče od toga da težiš za nekim višim ciljem (u sportskom kontekstu). Pa tako onda sam sebi postavim pitanje: »Je li naša reprezentacija stvarno stekla tako veliki nogometni status, da više nisam ni uzbuđen oko prolaska u četvrtfinale?« Kao navijač Zadra i Hajduka svaki veći sportski uspjeh ispratim s nevjericom, ali s nogometnom reprezentacijom to više nije slučaj. Naravno, kao navijaču, prije svega kao Hrvatu, drago mi je da naša reprezentacija niže uspjeh za uspjehom.

Upravo zbog svega navedenog, rekao bih kako je odgovor na moje pitanje pozitivno, vjerujem kako stvarno jesmo na vrhu svjetskog nogometa. Malen smo narod, nema nas puno, a nogomet igramo kao da nas je najviše na svijetu, jer upravo to potvrđuje naš motiv i naš slogan iz prvenstva u Rusiji: »Mala zemlja, veliki snovi«!  I vjerujem kako će ta mala zemlja, već protiv Brazila pokazati kako je velika u nogometu. Talent imamo, želju imamo, a sada ćemo vidjeti imamo li snage i srca napraviti još veći uspjeh od onoga u Rusiji.

Ivan Crnošija, 2.b

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post