S antičkom kuhinjom na “Danima kruha 2009.”

Na  Županijskoj smotri „Dani kruha 2009.“ u Neviđanima  predstavili  smo se izložbenim štandom „Antička kuhinja kroz vjekove“

 

Dani kruha u Neviđanima

 

Listopad je mjesec u kojemu se u osnovnim i srednjim školama, dječjim vrtićima, đačkim domovima, ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama te ograncima Pokreta prijatelja prirode “Lijepa naša” diljem Hrvatske obilježavaju “Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje”.
Na Danima kruha za Zadarsku županiju 7. listopada, u Neviđanima, gdje je tamošnja osnovna škola Vladimira Nazora bila domaćin Smotre, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha, uz zahvalu Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i pojedinci bili podareni svojim se štandovima predstavio zavidan broj osnovnih škola i dječjih vrtića, a od srednjih škola samo Srednja škola za dizajn i primijenjenu umjetnost i Klasična gimnazija Ivana Pavla II. iz Zadra.

Smotra je započela u jutarnjim satima kada su učenici škole domaćina izveli prigodni kulturno-umjetnički program kojega je uveličalo KUD iz Neviđana. U svom tom šarenilu isticala su se posebno djeca-mažuretkinje te djeca u narodnoj nošnji iz škola koje su sudjelovale na Smotri, a koja su pokazivala stare običaje, svakodnevne poslove svojih djedova i baka, oruđe i starinske ukrasne predmete iz svoga kraja.
Sudionike su pozdravili prof. Renata Vuksan, zamjenica pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti u Zadarskoj županiji, koja je Smotru i otvorila te ravnateljica neviđanske  osnovne škole.
Na svom su izložbenom štandu učenici Gimnazije Ivana Pavla II.: Petra Ivas, Anamarija Matak, Josipa Ančić, Karla Jureško, Mauro Vidaković, Ivan Jordan i Lucija Denona  te prof. Elvira Katić postavili izložbu „Antička kuhinja kroz vjekove“. Izložba je rezultat višemjesečnog projekta i istraživačkog rada koji se realizira u školi na istu temu, a čije voditeljice su prof. Sandra Gospić i Tea Radović, klasičarke te prof. kemije Željka Jadrošić.  Cilj ovoga projekta je približiti učenicima kulturu blagovanja u antičko doba

Posjetiteljima Smotre podijeljeni su recepti za vrste kruha koji se spravljao po receptima poznatog gurmana Apicija iz I.st. iz njegove kuharice „De re coquinaria“ (npr. Savillum (kruh na bazi ovčjeg sira, i meda – posut makom) Libum (ili žrtveni kruh) i dr.
Sudjelovanje na ovakvim smotrama potiče i stvara pozitivne stavove i pravilne emocionalne odnose prema prirodi i njenim darovima, od davnina.
Državna i svehrvatska svečanost održat će se 11. listopada u Vodicama,  a Zadarsku će županiju  predstavljati  škola-domaćin, OŠ Vladimira Nazora iz Neviđana te učenici Škole za dizajn i primijenjenu umjetnost.

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post