Prvaši u Arheološkom muzeju

 

Mi učenici prvih razreda 13. listopada išli smo u posjet Arheološkom muzeju u sklopu predmeta grčkog i latinskog jezika te povijesti. Muzej smo posjetili u pratnji profesorica klasičnih jezika Tee Radović i Sandre Gospić.

 

Odlaskom u Arheološki muzej željeli smo nadograditi naše znanje povijesti iz osnovne škole, koje je povezano s gradivom iz latinskog i grčkog jezika.

Na vratima Muzeja dočekali su nas kipovi rimskih careva među njima i živa  voditeljica koji nas je poveo u svijet antike.  Čuli smo mnogo toga o  o povijesnim razdobljima – paleolitiku, mezolitiku, neolitiku, eneolitiku i željeznom dobu.

Razgledali smo mnoštvo arheoloških ostataka, primjere oružja i oruđa  od kojih se najveći dio veže uz materijalnu i duhovnu baštinu Hrvata.

Svako od  razdoblja predstavljeno je mnoštvom neobičnih izložaka: predmeta i ostataka iz svakodnevnog života. Sa zanimanjem smo razgledali novu izložbu odjevnih predmeta, a posebnu pažnju privukle su maštovite frizure, kozmetičke potrepštine i mirisi staroga Rima.

Naučili smo da je njega i ljepota lica i tijela starim Rimljanima, posebno Rimljankama  bila iznimno važna, pogotovo onima iz bogatijih i uglednijih rimskih obitelji. Zanimljivo je predstavljena dnevna rutina žene, od njihove jutarnje higijene pa nadalje.  Izgleda da je mnoštvo bočica s parfemima zauzimalo važno mjesto u njihovom životu, a nisu mogle ni bez raznolikog nakita . Čini se da su slični primjeri odjevnih predmeta ogrlica kao i  naušnica i danas prisutni u životu suvremene žene.

Osim razgledavanja izložaka čuli smo  zanimljive priče o dvanaest veličanstvenih bogova i božica za koje ćemo još naknadno čuti u sklopu naših školskih predmeta hrvatskog , grčkog, latinskog  jezika te povijesti.

Ova dva školska sata bili su sasvim nešto drugo od uobičajenih, prošetali smo davnim stoljećima, nepoznatim krajevima i upoznali živote nepoznatih ljudi koji su živjeli na ovim našim prostorima.

Poželjeli smo ostati i duže, saznati više u želji da odgovorimo na pitanje : „Nije li mnogo toga ostalo skoro isto, običaji, ljudske potrebe i navike?“ U svakom slučaju način života je napredovao , ali ne možemo ga razumijeti ni dalje mijenjati ako ne saznamo više o onima koji su ga utemeljili davno prije nas.

 

Jelena K. Dora K. 1. a i Franka B. 1.b

 

 

 

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post