Prvaši i drugaši na kršćanskim korijenima

Dva puna autobusa uzbuđenih i veselih Klasičara krenula su s autobusnog kolodvora točno u 8.00 sati u svoju novu pustolovinu.

 

U kolijevki kršćanstva

 

Nakon dugog iščekivanja i pripremanja, napokon je osvanulo jutro 23. studenoga kada su se 1. a u pratnji prof. Željke Jadrošić i 1. b u pratnji prof. Nevena Nižića, zajedno sa 2. a u pratnji prof. Mirele Zubčić i 2. b u pratnji prof. Marijana Pranjića, uputili u kolijevku kršćanstva i hrvatske povijesti Salonu, Solin i Split.
Dva puna autobusa uzbuđenih i veselih Klasičara krenula su s autobusnog kolodvora točno u 8.00 sati u svoju novu pustolovinu. Kao i svaki radni dan, tako smo i taj petak započeli s molitvom. Ovaj put svoje molitve uputili smo i sv. Nikoli putniku, Gospi od Otoka, te sv. Dujmu koji će nas pratiti na ovom putu. Nakon molitve bili smo u potpunosti spremni za prvi dio ovog oblika nastave koji je sadržavao referiranje o zanimljivim temama koje smo pomno pripremali prije putovanja. Tako su učenici 1. a razreda Damir Vanjak, Jelena Helena Knežević, Lucija Grganović i Matej Lučić svoje profesore, kolege i kolegice upoznali s Delmatima; Dioklecijanom; Sv. Dujem, Sv. Venancijem i Sv. Anastazijem ili Stažem, poznatijima kao Salonitanskim mučenicima, dok su učenici 1. b razreda Marta Kardum, Lucija Šare, Ivana Krpan i Luka Vedrić pripremili referate o Antičkoj i starogrčkoj Saloni; o Solinu u Starohrvatsko doba; Zajedništvu naše povijesti i vjere te Splitskim Crkvenim saborima. Tako su nas vratili u hrvatsku povijest o kojoj s ponosom učimo te nam predočili sve što nas čeka na ovom radnom izletu.

Za to vrijeme, u drugom autobusu prepunom drugaša sve je vrvilo od prijelaznog razdoblja između srednjeg vijeka i renesanse, humanizma, poznatih humanista, pjesnika i njihovih djela. Učenica 2. a razreda Nency Babić objasnila nam je detaljnije sve o humanizmu i našim hrvatskim humanistima od kojih nam je najznačajniji naš Jerolim Vidulić. Zatim je Magdalena Tenšek detaljno opisala životopis Zadarskih humanista među kojima je istaknula, osim Jerolima Vidulića, Šimuna Kožičića Benju te Petra Zoranića. Nakon Zadarskih humanista, slijedili su Šibenski koje nam je opisala Anđela Vanesa Tuta, a Splitske nam je opisao Zvonimir Nakić, također učenik 2. a razreda. Učenik 2. b razreda, Toni Pavić, nastavio je svojim referatom u duhu hrvatske književnosti te nam ukratko po pjevanjima ispričao najpoznatije latinsko djelo Marka Marulića, Davidijadu. S obzirom da smo bili sve bliže i bliže Saloni, Tea Lučić, Iva Dračevac i Ana Vicković zajedničkim su snagama pričale o počecima kršćanstva, progonima kršćana te Solinskim mučenicima. Nekoliko trenutaka prije nego što smo stigli u Salonu, Kristijan Grebenar predstavio nam je svoj referat o povijesti Splitsko-Makarske Biskupije.

Po dolasku u nekadašnju metropolu rimske provincije Dalmacije koju je osnovao Cezar, Salonu, započeo je drugi dio terenske nastave. Naš zanimljiv i ugodan vodič uputio nas je prema starokršćanskom groblju Manastirine, gdje su bili pokopani mučenici sv. Venancije te sv. Dujam.
Iznad groblja vidjeli smo ostatke bazilike koja je bila izgrađena u njihovu spomen. U kamenim ostacima i zidinama mogli smo uživati zahvaljujući don Frani Buliću koji je otkrio tu baziliku. Njemu u spomen na tom mjestu se nalazi očuvan sarkofag don Frane Bulića koji je svojim arheološkim otkrićima dao najveći doprinos upoznavanju ranokršćanske i starohrvatske povijesti na području Dalmacije. Nakon fotografiranja među kamenim ostacima uputili smo se prema obližnjem Episkopalnom centru tj. središtu kršćanske zajednice unutar kojeg su se isticale dvije velike trobrodne bazilike, krstionica te biskupova palača. Među kamenim ostacima isticao se tunel za vodovod koji je funkcionirao zahvaljujući rijeci Jadro, a važno je i napomenuti prekrasno brdo Kozjak koje se izdiže iznad Salone.
Nakon pregleda stare Salone krenuli smo prema Solinu, gradu koji se u ranom srednjem vijeku rodio na rubovima Salone. Ispred Crkve Gospe od Otoka u Solinu, naši učenici 1. b razreda Luka Gospić, Dino Rodić, Ivana Krpan i Lucija Šare su nakon referata o Solinu i crkvi, izrecitirali “Ispovijest vjere Hrvata katolika” čemu smo se svi pridružili te nakon molitve krenuli u razgled Crkve. Naime, pravi naziv crkve je Crkva Blažene Djevice Marije ili kako ju je narod zvao Gospa u Bristima koja se nalazi na mjestu današnje župne crkve Gospe od Otoka, te je jedna od dvije (druga je Crkva sv. Stjepana od Otoka) starohrvatske crkve koje je dala podići hrvatska kraljica Jelena Slavna u Solinu 976. godine.

Treći i zadnji dio naše terenske nastave održavao se u Splitu, točnije u Dioklecijanovoj palači. Nakon što nam je naš vodič ispričao ono najvažnije o Dioklecijanu i njegovoj palači, uputili smo se prema podrumima palače. Riječ je o većim ili manjim dvoranskim prostorima i hodnicima između njih, a ono što nas je zadivilo, bila je njihova površina velika kao osmina čitave nekadašnje Palače. Nakon podruma uputili smo se prema katedrali sv. Dujma, koja je smještena u kompleksu Dioklecijanove palače, na Peristilu, i prvotno je bila carski mauzolej. Nažalost, nismo je mogli posjetiti iznutra, no to nas nije moglo spriječiti da naučimo ono najvažnije o njoj i uživamo u njezinom vanjskom izgledu oktogonalnog oblika, te da se fotografiramo uz fantastično očuvanu Sfingu na Peristilu koja je posebna po tome što je starija od ičega u Dioklecijanovoj palači. Sfinga je po naredbi Dioklecijana dopremljena iz Egipta kada je imala oko 18 stoljeća, a danas ima čak 3.500 godina.

Nakon uspješno odrađena tri dijela nastave imali smo slobodno vrijeme koje nam je brzo prošlo kao i cijeli dan. Bilo je vrijeme za povratak. Puni pozitivne energije, znanja i dobre volje uživali smo u autobusima pjevajući i prepričavajući doživljaje s terenske nastave. Kao i sve lijepo u životu što nam se dogodi prvi puta, tako i ovu našu prvu terensku nastavu nikada nećemo zaboraviti. S velikim nestrpljenjem iščekujemo svoju sljedeću terensku nastavu jer najljepše i najjednostavnije učenje je učenje uz stvarni prikaz znamenitosti, svjež zrak i ugodno društvo.

Maja Čižmek Kovač, II.a

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post