Proslavljen zaštitnik 4.a razreda – sv. Nikola Tavelić

NOVINA U KLASIČNOJ GIMNAZIJI

Kao što već znaju svi učenici, ove je godine u Klasičnoj gimnaziji uvedena  jedna novina: svaki je razred dobio svog hrvatskog sveca zaštitnika. Mi – učenici 4.a razreda slavili smo prvi jer je 14. studenog bio dan sv. Nikole Tavelića – našeg zaštitnika.

 

Tko je zapravo Nikola Tavelić? Naš susjed! Rođen je 1342. godine u blizini Šibenika, bio je u službi franjevaca, zaređen je za svećenika 1365. godine i kao misionar djelovao je u Bosni, a kasnije i u Palestini gdje je umro mučeničkom smrću. Kanoniziran je 21.lipnja 1970.godine. Nikolu Tavelića prikazuje se s dugom sijedom bradom, u franjevačkom odijelu. Po tijelu i na čelu ima ožiljke od mučenja. Obično je na slici na lomači ili pokraj lomače. Nekad ga se prikazuje s raspelom u ruci, a najčešće je to slučaj kad ga se prikazuje kao propovjednika. Štuje ga se kao zaštitnika hrvatskog naroda.

Povodom blagdana spojili smo ugodno s korisnim. Napravili smo jedan zanimljiv pano na ulazu u školu i tako predstavili svima našeg sveca zaštitnika, a kao hrvatski maturanti, kojima je novac najmanji problem, odlučili smo napraviti kolače i tako prikupiti sredstva za našu maturalnu zabavu. Radni smo dan završili misnim slavljem u sjemenišnoj kapeli i ne smijemo zaboraviti reći kako je na svog sveca zaštitnika svaki razred oslobođen usmenog ispitivanja. Doista, i više nego dobro – još kad bismo ih imali bar pet!

Ovom prigodom zahvaljujemo svim onima koji su pokazali dobru volju i pomogli nam u prikupljanju sredstava za organizaciju maturalne večeri, nadam se da ste uživali u našim kolačima i da ćemo u budućnosti ponovno poslovati.

Marta Knežević, 4.a

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post