PROSLAVA DANA EUROPE NA NARODNOM TRGU

Sudjelovali i naši Nikol i Mate

 

Dan Europe obilježava se svake godine 9. svibnja. Tim se datumom označava godišnjica povijesne „Schumanove deklaracije” (1950.) tj. njegove ideje o novom obliku političke suradnje u Europi. Odlukom Vijeća Europske Unije (1985.) 9. svibnja svake godine obilježava se kao Dan Europe, tj. dan kojim se slavi mir i jedinstvo u Europi. Osim toga, Dan Europe dio je europskog identiteta te se, uz himnu i zastavu, smatra europskim simbolom.

Informacijski centar Europe Direct Zadar, kao glavno informacijsko sredstvo Europske unije u Zadarskoj županiji, u Europskim će tjednima, od 02. do 13. svibnja 2016., organizirati niz aktivnosti s ciljem upoznavanja građana s vrijednostima koje promiče Europska unija. U okviru Europskih tjedana održat će se niz tematskih radionica za djecu te radionica i tribina s ciljem pripreme mladih za europsko tržište rada.

Ipak, središnje događanje, obilježavanje Dana Europe, održalo se u ponedjeljak, 9. svibnja na Narodnom trgu u Zadru. Na postavljenom EDIC štandu  dijelile su se publikacije, a građani informirali o Europskoj uniji. Pokazali su interes i za časopis naše škole Bolji svijet.

Program proslave Dana Europe za 2016. uključio je i glazbenu izvedbu učenika Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Nikol Buterin i Mate Žilića. Osim Nikol i Mate u Programu je sudjelovala i „a capella” grupa Aka Crescendo sa Sveučilišta u Zadru.  Učenici Turističko-ugostiteljske škole Zadar sugrađanima su pripremali i nudili neka od tradicionalnih jela članica EU.

 
 

Share this Post