PROJEKTNO PRIJATELJSTVO S GRADOM BATHOM

Bath virtual tour presentation

U četvrtak, 24. studenoga 2022.  mi  učenice i učenici 3. a i b te 4. a i b sudjelovali  smo na virtualnom predavanju o gradu Bathu. Predavanje se održalo u poslijepodnevnim satima i bilo je na engleskom jeziku. Virtualnom šetnjom kroz Bath vodio nas je profesor Dan Bryan iz škole Languages United. Zanimljivom prezentacijom i razgovorom predstavio nam je svoj grad.

BATH – UZDUŽ I POPRIJEKO

Bath je grad na jugozapadu Engleske. Nalazi se 156 km zapadno od Londona i 56 km jugoistočno od Stonehengea. Osnovan je kao rimske toplice imena Aquae Sulis (Roman temple of Sulis Minerva). Pola stoljeća nakon, Rimljani su srušili i uništili gotovo sve što su sagradili, a na ostatcima se razvio današnji Bath. Obnovljen je sustav termi i danas se dnevno proizvede preko milijun litara vruće vode na 46℃. U Ujedinjenom Kraljevstvu grad nazivaju hot spa. Osim Rimljana, na razvoj grada utjecali su i engleski vladari. Najznačajnije su znamenitosti Abbey, The Circus, Queen Square, Royal Crescent, Upper Borough Walls. Abbey je opatijska anglikanska crkva svetoga Petra i Pavla te najpoznatiji primjer gotičke arhitekture toga dijela Engleske. Queen Square je trg gruzijskih kuća i uključuje The Circus i Royal Crescent. Posebno mi je bila zanimljiva Upper Borough Walls, to je bila povijesna ulica u kojoj su prozori na zgradama prikazivali koliko građani moraju plaćati poreza. Ako nije bilo stakla na prozorima, nema plaćanja poreza.

UGODNO DRUŽENJE

Na kraju smo postavljali pitanja i govorili ponešto o našem Zadru, a u stvari činilo se kako je profesor Dan Bryan htio od nas izvući što više rečenica na engleskom jeziku. Profesor nam je nadalje pojasnio školski sustav koji počinje u jako ranoj dobi, negdje oko pete godine, a završava u osamnaestoj godini odabirom predmeta koje učenici žele dalje učiti. Također nam je otkrio i neke zanimljive detalje, primjerice kako je vrijeme u Bathu vrlo promjenjivo; oko četiri sata je light snack, odnosno čaj te da grad nema sveca zaštitnika. Naše virtualno predavanje, koje je trebalo trajati 45 minuta, preraslo je u ugodno druženje i produžilo se na više od dva sata što samo po sebi govori da je bilo poučno i zanimljivo. Završilo je zahvalom za zajedničko provedeno vrijeme i nove informacije. Također smo zahvalni profesoru Nevenu Nižiću koji je organizirao ovo predavanje i time nam omogućio još jednu avanturu Europom i to engleskim gradom Bathom!

Nora Miletić, 3.b

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post