Predstavljena slikovnica „Živjeti dobrotu“

 

Naša pjesma je – LJUBAV!

 

U petak, 4. svibnja 2018. u Kneževoj palači s početkom u 12:00 sati predstavljena je slikovnica učeničkih literarnih i likovnih radova na temu filantropije pod nazivom  „Živjeti dobrotu“.

Sudjelovali su učenici OŠ Petra Preradovića, OŠ Šime Budinića, OŠ Stanovi, OŠ Sv. Filipa i Jakova te Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Zadar.

Slikovnica je tiskana sredstvima Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj, kroz suradnju s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Događanje je okupilo velik broj učenika iz spomenutih škola, a prigodni program uključivao je i čitanje biranih ulomaka kao i nekoliko glazbenih nastupa.

U ime Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva okupljenima se  obratila upraviteljica Cvjetana Plavša Matić, koja je otvorila događanje,  predstavila slikovnicu te podijelila zahvalnice ravnateljima spomenutih  škola, ne zaboravivši očekivano zahvaliti se i učenicima koji su sudjelovali u izradi slikovnice.

– Prošle je godine jedan učenik koji je sudjelovao u sličnom projektu  preko tog projekta otputovao i u Japan, a uvjerena sam da će se nešto  slično dogoditi i ove godine, da će netko od vas također preko ove slikovnice biti u prilici otići u inozemstvo, izrazila je nadu Plavša Matić.

U ime svih učenika i njihovih mentora okupljene je pozdravio prof. Marko Markica Perić, ravnatelj OŠ Stanovi koja je bila nakladnik.

Predgovor slikovnici „Živjeti dobrotu“ napisala je naša knjižničarka Elvira Katić. Prenosimo ga u cijelosti:

Perzijski pjesnik Dželaludin Rumi u dalekom je 13 st. rekao: „Imena nisu važna. Ruža bi mirisala da se i drukčije zove.“ U tom sam njegovom aforizmu intuitivno pronašla inspiraciju za predgovor ovom malom dragulju učeničkog stvaralaštva, njihovih ideja, misli, riječi, njihovog crtanja, likovne vizualizacije teksta u kojemu strše dvije riječi, dva pojma, dva značenja, dvije nasušne stvarnosti: „čovjek“ i „ljubav“ spojene u jedno korito – „čovjekoljublje“, trasom koja se zove – dobrota.

Različiti su razlozi po kojima mi ljudi, nakon rođenja, dobivamo imena. No, najvažnije ime je – čovjek. Biti čovjek, biti prepoznatljiv, mirisati čovještvom…!

Ideja o nastanku slikovnice rodila se nakon što je pet zadarskih škola (OŠ Sv. Filipa i Jakov, OŠ Stanovi, OŠ Petra Preradovića, OŠ Šime Budinića i Klasična gimnazija Ivana Pavla II. Zadar) sudjelovalo u obilježavanju Tjedna filantropije u Zadru 2017. izrađujući lanac dobrote pod sloganom „Dobrota nas veže i spaja – Sami možemo učiniti malo, zajedno možemo učiniti puno“.  Djeca su porukama odgovarala na pitanje što je za njih dobrota, a kada su se sve te poruke našle na jednom mjestu Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj zajedno s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva odlučila je predložiti školama uključivanje u zajednički angažman razvoja filantropije. Škole su to rado prihvatile te predložile hvalevrijednu akciju ‘Oblikovanja slikovnice za djecu s filantropskom temom’ uočivši potrebu poticanja učenika i njihovih roditelja na razmišljanje o filantropiji i načinima na koji bi se mogli uključiti u pomaganje potrebitima. Slikovnicu su napisali i ilustrirali učenici. Evo je, pred nama je, znakovitog naslova „Živjeti dobrotu“. Intencija je mentorica okupljenih oko ovoga malog zbornika proširiti inicijativu i potaknuti učenike i njihove nastavnike u ostalim školama Županije i šire na iste ili slične aktivnosti kako bi aktualizirali temu filantropije i potrebu za širenjem i življenjem dobrote u svakodnevnim aktivnostima u školi i izvan nje.

Poruke iz navedenoga lanca, ideja da se tiska slikovnica i njezino oživotvorenje, plima pozitivnih osjećaja koji su se javljali tijekom pisanja i crtanja, želja za djelovanjem u užoj i široj sredini potaknuli su nas drugim očima promatrati sreću i dobrobit pojedinca, poštivati njihovo dostojanstvo, identitet i život čovjeka… Na Ciceronovo pitanje „Što čovjeka čini čovjekom?“ i „Kakav bi čovjek trebao biti?“ imamo odgovor. Istina, u današnje vrijeme nećemo imati odgovore na brojna pitanja suvremenog turbulentnog svijeta, ali „pjevajmo“ i dalje, pjevajmo radost. Kao što reče američka spisateljica i aktivistica za ljudska prava Maya Angelou „Ptica ne pjeva jer ima odgovore na pitanja, već zato jer ima pjesmu za otpjevati.“ Naša pjesma je – ljubav!

 

E. K.

 

 

 

 

 
 

Share this Post