PREDSTAVLJANJE KNJIGE I IZLOŽBA SLIKA

Silna su svetačka srca

U ponedjeljak, 30. studenoga, na spomen dan sv. Andrije, u našoj se školi održao nesvakidašnji kulturni susret. Na jednome mjestu, u športskoj dvorani škole otvorena je izložba slika sa svetačkim motivima našega profesora Mate Ljubičića te predstavljanje drugoga, proširenog izdanja knjige tajnika škole Nebojše Gunjevića pod naslovom Silna srca – priče o svetima.

Na samom početku nazočne je pozdravio ravnatelj don Ante Sorić, a o knjizi je govorio prof. Damir Sikirić, koji je ujedno i autor predgovora ovom drugom izdanju.

– Najvažnija obilježja knjige su temeljita priprema, zgusnutost teksta kao i naporna aktivnost za autora budući da je za nešto više od tri kartice novinskog teksta Gunjević o svakom svecu pročitao vrlo opsežnu literaturu. Riječ je o kratkim novinskim pričama s obzirom da su tekstovi prvotno nastali za Zadarski list koji ih je u nastavcima objavljivao jednom tjedno – naglasio je Sikirić koji je iznio i osobno iskustvo čitanja knjige.

Kroz program predstavljanja knjige i izložbe vodila je prof. Mirela Zubčić pojedinačno razgovarajući s autorima. U tim spontanim razgovorima autori su iznijeli niz važnih događaja iz vlastitih života, u velikoj mjeri povezanih sa svojim stvaralaštvom koje su u ponedjeljak predstaviti široj javnosti.

– Pisanje o svecima za mene je djelovalo dvojako. Ozdravljalo me nakon što sam u siječnju 2013. doživio srčani udar zbog kojeg sam završio u bolnici, a kasnije i na rehabilitaciji. Istovremeno, bilo je to i vrlo naporno jer sam poslu pristupio ozbiljno želeći čitateljima u 111 redaka teksta prikazati ono što sam smatrao najvažnijim u životu pojedinog sveca – istaknuo je Nebojša Gunjević i nadodao: – Za objavljivanje knjige, ali i nastavak pisanja nakon zdravstvenih problema presudan je bio susret s fra Edijem u crkvi Sv. Mihovila na Poluotoku. Ne znajući kako namjeravam prestati pisati fra Edi mi je rekao: “Nebojša, čitamo to što pišeš o svecima i otac Ante misli kako bi, kada završiš, tekstove trebalo skupiti u knjigu”. Učinilo mi se kako preko fra Edija govori Netko drugi pa sam nastavio pisati. Hvala mu na tome.

Prof. Mate Ljubičić Zadranima je vjerojatno najpoznatiji po izradi vizualnog identiteta dolaska pape Ivana Pavla II. u Zadar, 9. lipnja 2003.  Sav materijal, kako onaj protokolarni, tako i onaj za široke mase, bio je u prepoznatljivim žuto-crveno-plavim bojama, a slika Foruma i Rive obišla je svijet.

– Za taj sam rad dobio i najveću nagradu u životu jer mi je to omogućilo susret s Ivanom Pavlom II. To što sam na audijenciji u Vatikanu dodirnuo ruke ovog sveca nešto je što se riječima ne može opisati – istaknuo je Ljubičić koji je govorio o tehnikama s kojima (najčešće) stvara, motivima u ovom poslu, učenicima s kojima osim u Klasičnoj gimnaziji radi i u Prirodoslovno-grafičkoj školi u Zadru, a na pitanje zašto se u svojim radovima najčešće opredjeljuje za sakralnu tematiku Ljubičić je odgovorio: – Tako me Gospodin vodio. Kad se osvrnem na svoj život onda mi je jasno da u njemu ništa ne bi bilo moguće bez Božje pomoći.

Osim autora, prof. Zubčić i prof. Sikirića, svoj doprinos ovoj kulturnoj manifestaciji dao je i zbor zadarskih sjemeništaraca s instrumentalnom pratnjom.

 

 

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post