PREDBOŽIĆNI SUSRET

Ususret tihoj božićnoj noći

 

Božić je blagdan srca i radosti! Božić je blagdan koji nam najbolje očituje povezanost Boga i čovjeka, ugrađivanje božanske ljubavi u svijet! Razmišljajući i živeći otajstvo Božića, smrt(nici) dobiva(ju) novi poticaj za svoj život i rad! Božićna tiha noć ulazi nečujno u naše obitelji! Božićna tišina budi u čovjeku najsušniju potrebu za ljubavi čovjeka prema čovjeku. Božićna tišina prenosi najglasnije poruku ljubavi na svaki kraj svijeta gdje kuca srce za čovjeka! U tom duhu, a na tradicionalnom predbožićnom susretu održanom 22. prosinca 2015.,  učenici naše škole izveli su scensku igru pod naslovom „Božićna tišina“ i prenijeli nam poruku radosti i mira. Bila je to ujedno i zajednička božićna čestitka o. Nadbiskupu, Ravnatelju, roditeljima, profesorima, djelatnicima, učenicima i svim dragim gostima okupljenima u obitelji Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Program je u sportskoj dvorani Škole privukao brojne: sadašnje i bivše učenike, profesore i djelatnike škole, roditelje i prijatelje Škole.

Tekst za scensku igru napisala je Matea Kaleb, naša učenica. Njezin svekoliki talent posvjedočen je u uprizorenju teksta koji govori o stavovima koje čovjek uobičajeno ima o životu i smrti, kroz dijalog između Života i Smrti. Smrt na poziv Života provodi Badnjak u obitelji.

Školski zbor pod ravnanjem profesorice Nele Šarić otpjevao je tri pjesme: DEO DICAMUS GRATIAS (Victora Johnsona); ZDRAVO BUDI MLADI KRALJU (božićnu tradicionalnu pjesmu) i JOY TO THE WORLD (Handella i Wattsa).

Potom se prisutnima obratio mr. sc. Sorić, don Ante, ravnatelj gimnazije. Izrazivši ponos na učenike koji ih povezuju i radost što ih odgajaju i trude im se prenijeti vrijednosti katoličke škole uputio je svima božićnu i novogodišnju čestitku te je poručio: “Božja riječ postaje tijelom kako bi izmirila suprotnosti, objedinila različitosti i uspostavila sklad svega stvorenog. Tako su pastiri i mudraci, prvi svjedoci Kristovog rođenja, različiti po društvenom statusu, obrazovanju, razmišljanju i životnom putu, u Novorođenom djetetu dijelili zajedničku radost i postali prvi koji su posvjedočili rođenje Boga. Neka se Bog rodi u ljudskim srcima. To su najtoplije jaslice koje čovjek može svojom slobodnom voljom ugrijati. Jer, tek tada, kada se Božić dogodi u nama, moći ćemo „zajedno graditi bolji i pravedniji svijet. Neka nam u tome pomogne milosrdno Dijete koje otvorena srca čekamo. Sretan vam i blagoslovljen Božić i nastupajuća 2016. godina!“

Na kraju prvog dijela susreta Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić blagoslovio je ovu svekoliku školsku obitelj. Čestitao je učenicima na tekstu, izvrsno uživljenim ulogama, rekavši da je borba između života i smrti sve navela na razmišljanje.

U drugom dijelu božićnog susreta održana je i humanitarna tombola „(Do)Živi Ljubav“ koju je pripremila prof. Elvira Katić, knjižničarka s volonterima škole. Prihod od prigodnih artikala koje su kupili nazočni namijenjen je za fond „Gorušičino zrno“ iz kojega se pomaže potrebnima.

Ususret tihoj božićnoj noći, a pod dojmom „Božićne tišine“, rastali smo se razmišljajući:

„U stalnoj  izmjeni dana i noći, dobra i zla, rađanja i umiranja, zaborava i želje da se izrazi ljubav kao i u mnoštvu drugih suprotnosti živi svaka naša obitelj s manje ili više radosti darivanja i zajedništva. Božić je danas često blagdan buke i užurbanosti i  dobro je da malo zastanemo, ‘utihnemo’. Radost, mir, tišina duše najljepši su darovi kojima možemo biti obdareni i ovi darovi mogu trajati vječno.

Samo u govoru bliskosti i nježnosti progovara riječ Milosrdnog djeteta betlehemskih jaslica! Tišina je prostor ovoga Djeteta. Tišina je prostor Božjega rođenja. I tada kad sami uđemo u prostor tišine, do nas dopire i s čežnjom se u nama udomljuje Njegovo milosrđe.“

„I ovaj Božić zove nas u tu Božju tišinu koja je danas često u obiteljima, u školama, na radnim mjestima narušena i tako Njegovo otajstvo mnogima ostaje skriveno. Trudimo se tu neizmjernu vrijednost pronalaziti  u sebi, u drugima, darivati je i živjeti  među nama kako bi sve naše obitelji bile sretnije, kako bi cijeli svijet bio ljepši, bolji!“ istaknuli su učenici, poručivši kako upravo takvu radost protkanu  mirom  i Božjom  tišinom  žele vam svima u novoj 2016. godini!“

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post