PREDBOŽIĆNA VEČER U KLASIČNOJ GIMNAZIJI IVANA PAVLA II.

»Otvori mi vrata jer Ja sam Put!«

Ususret Božiću u školi se već tradicionalno održava susret i druženje svih učenika, djelatnika i naših obitelji. Obično počinjemo predstavom, slijedi obraćanje ravnatelja zatim molitva i blagoslov koji nam podjeljuje otac nadbiskup. Sve uvijek uveliča školski zbor, tako da radosni i s osmjesima na licima dočekujemo blagdan Kristova rođenja.

»LICE MILOSRĐA«
Tako je bilo i u srijedu 21. prosinca, no prethodno treba naglasiti kako zadnji tjedan prvog polugodišta svima prolazi brzo i sretno jer smo u pripremama za Božić, a naša je predbožićna večer započela u 18 sati. Školsku su dvoranu ispunili djelatnici škole, učenici i njihove obitelji. Program je započeo predstavom Lice milosrđa koju su izveli naši učenici, sudionici dramske skupine koju su vodili knjižničarka Katarina Vukić i ravnatelj škole don Ante Sorić. Predstava je tematizirala Isusovu prispodobu o izgubljenom sinu iz Lukina evanđelja. Osuvremenjena i poučna, u nekim dijelovima i smiješna, uspješno nam je prenijela ideju o Očevu, tj. Božjem milosrđu, ljubavi i praštanju. Glumci u predstavi bili su učenici prvih i drugih razreda: Luka Vidović, Marko Bralić, Jerko Hrabrov, Ivana Franciska Rogić, Anastazija Matak, Petar Barunčić, Antonio Matković, Vita Župan, Katarina Kozulić, Sara Butić, Marinela Bajuk i Ema Skroče, a za izbor glazbe i tehničku podršku zaduženi su bili Veronika Višnjić i Jakov Grgić.

»OBITELJ JE NADVREMENSKI BETLEHEM«
Uvježbanim nastupom, skladno i uvjerljivo naši su mladi glumci doista poručili kako su milosrđe i oprost temelji svakog odnosa. Za svaku pohvalu! Predstava je, kao što je i otac nadbiskup Želimir Puljić istaknuo, imala happy end te je završila znakovitom rečenicom: »Otvori mi vrata svoja jer ja sam put!«

Konce samog tijeka večeri držala je u svojim rukama – samouvjereno i sigurno – voditeljica Nika Radetić. Ona je nakon predstave pozvala ravnatelja don Antu Sorića koji nam je uputio prigodnu riječ, pozdravio sve goste i zahvalio na dolasku. Također, podsjetio nas je da je obitelj temelj društva i crkve te da ne postoji škola ravna obitelji. »Obitelj nam daje smisao našega života, to je ono toplo i radosno mjesto koje nas nosi tijekom cijelog života. Obitelj je nadvremenski Betlehem!« poentirao je na kraju ravnatelj.

PJESMA I DRUŽENJE UZ FRITULE I ČAJ
Zatim su nam učenice 1.a razreda, Lucija Marušić i Paula Kalcina otpjevale u duetu pjesmu God rest ye merry gentelmen. Lijepo, toplo i nadahnuto – cijela je dvorana uživala u njihovu pjevanju. Nakon dueta čuli smo božićni napjev s otoka Murtera: Prevelika radost koji je otpjevao učenički zbor pod dirigentskom palicom profesora Grge Ivkovića. Za kraj programa otac nadbiskup monsinjor Želimir Puljić podijelio nam je blagoslov te ponovno pohvalio sve učenike koji su sudjelovali u programu. Još jednom svi smo za kraj zapljeskali glumcima i pjevačima. Poslije završenog programa ostali smo na druženju uz fritule i čaj. Popričali smo, čestitali si Božić te zaželjeli ugodne blagdane, a onda blagoslovljeni i radosni otišli svojim
domovima.

                                                                                                                       Mare Mijolović, 1.c

 
 

Share this Post