Predbožićna večer 2012.

Program je bio u znaku specijalne božićne emisije Najslabija karika u izvedbi dramske skupine Klasične gimnazije pod vodstvom prof. Mirele Zubčić i prof. Damira Sikirića.

 

Molba još nerođenog Isusa – „Ne bojte se!“

 

Na svečanom tradicionalnom božićnom susretu održanom 19. prosinca 2012. u okupili su se učenici, roditelji, profesori i djelatnici naše Škole predvođeni ravnateljem mons. Josom Kokićem.

Program je bio u znaku specijalne božićne emisije Najslabija karika u izvedbi dramske skupine Klasične gimnazije pod vodstvom prof. Mirele Zubčić i prof. Damira Sikirića. Oni su nam na suptilan način prenijeli poruku još nerođenog Isusa.
„Dobra večer poštovani gledatelji i dobro došli u božićni specijal emisije Najslabija karika. Sav prikupljeni iznos večerašnjeg kviza ide u fond ”Gorušičino zrno” zadarske Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Novoosnovani fond brine se za financijsko-materijalnu potporu učenicima iz socijalno ugroženih obitelji Gimnazije za vrijeme srednje škole i u nastavku školovanja. Stoga, nemojte se iznenaditi ako budem malo blaža nego inače. Radosna poruka Božića mijenja sve ljude, pa će možda ovom prigodom omekšati i mene… Iako večeras svi odlaze praznih džepova, dobivaju nešto puno vrjednije od novca“… riječi su koje je voditeljica emisije uputila na početku samog programa, a koje izriču smisao i značenje božićnog slavlja i druženja upriličenog u športskoj dvorani Klasične gimnazije.
Tijekom emisije izmjenjivali su se natjecatelji (njih 5) i protagonisti božićnih događanja, tj, biblijski likovi: Zaharija, Josip, Marija, Herod, Mudrac i na kraju sam Isus. Izdvajamo riječi Mudraca: „Putujemo. Mudar čovjek je zapravo neprestano na putu. A put se zove traženje, traženje smisla i istine života. Traženje istine i smisla, zapravo je traženje samoga Boga. On mora učiniti samo jedno: otvoriti oči, pamet, srce! Njemu je otvorenih očiju koračati svijetom, ne iz straha da se ne spotakne, nego u radosti otkrivanja čudesa. Njemu je otvorena srca primati blagoslove i pretvarati ih u korake približavanja. Mudar čovjek zna da ne može sam. Oni koji su čista I djetinja srca koji se iskreno nadaju, vjeruju i nadasve ljube poći će sa mnom…..“
Na kraju nam se Isus obratio riječima: „Želim progovoriti ja, nerođeni, kojemu je Otac dao majku, najljepšu I najbolju od svih! Koliko danas na svijetu, među vama koji se nazivate živima, ima nerođenih? Vaše statistike vele da se u godinu dana na svijetu rodi više od 300 milijuna djece. Ljudi. Moje braće i sestara, jednako kao što su moja braća I sestre i svi oni nebrojeni, kojima ljudska zloća prekine život prije rođenja. I tko će ih na tom putu pratiti, ako su ih odbacile njihove majke? To vam želim reći ja nerođeni! I želim vas podsjetiti: što god učinite jednom od ovih najmanjih, meni učiniste!
Prije nego se rodim, pozivam vas da promislite. Otajstvo Božjega utjelovljenja počinje naviještanjem, silaskom Duha Svetoga I pristankom vjere majke!
Dakle, kako vidite, ja sam zaista s vama još prije nego sam se rodio. Ja sam s vama, iako me ne vidite, stvarno prisutan, živ! Ako sam s Vama, prisutan, živ, onda vam mogu progovoriti. Onda vas mogu čuti, s vama razgovarati. Konačno zašto bi skrovita prisutnost trebala biti čudna, ako vjerujete da sam s vama u euharistiji! Euharistija je način da se sretnemo, ja skriven, ali prisutan i živ, i vi koji želite postati dionicima života vječnoga.
Prije nego se rodim, a ostaje samo nekoliko dana, nešto bih vas zamolio. Vjerujem da ćete poslušati molbu nerođenoga? Zamolio bih vas za moju majku i Josipa. Kad pokucaju na vaša vrata, primite ih u svoj dom. Dopustite im da sjednu za vaš stol, da se odmore u toplini vašega doma. Ne bojte se da ćemo vam Marija, Josip i ja koji se ovih dana namjeravam roditi, upropastiti praznike ili donijeti samo brige. Ne bojte se!“
I još nešto prepoznajte me ovih dana u potrebnima, osamljenima, u svakom tko se nađe pored vas, u čovjeku i bratu! Zamolite blagoslov za njih, zamolite milost prosvjetljenje i srce Bogu otvoreno!“
Kakav bi to bio Božić i božićni program, a da nije nastupio naš Zbor, pod vodstvom prof. Tomislava Pehara. Nakon što smo ih posebno pozdravili velikim pljeskom jer su ovih dana prešli granice naše Županije i polučili izvrsne rezultate klasificirajući se u emisiju „Do posljednjeg zbora“ uživali smo u skladbama koje su nam večeras izveli: Preveliku radost navišćujem Vama (božićna) i Holy, holy, holy…
Nakon prigodnog programa okupljenima se obratio ravnatelj mons. Joso Kokić koji je prisutnima uputio Božićnu čestitku. Osim toga ravnatelj je izrazio posebno zadovoljstvo što su među nama gosti iz jedne katoličke škole u Mađarskoj te je pozvao ravnatelja škole da nam uputi nekoliko prigodnih riječi.
Ravnatelj je na kraju blagoslovio školu, učenike i djelatnike te roditelje učenika, a naše božićno druženje nastavili smo u podrumskim prostorijama škole uz kolače koje su pripremili učenici i njihovi roditelji. Dolje smo imali prigodu sudjelovati u humanitarnoj tomboli pod nazivom “(Do)živjeti ljubav” koju su organizirali polaznici kreativne radionice “Amfora” koju vodi prof. Elvira Katić. Sredstvima dobivenim od tombole razveselit ćemo korisnike fonda “Gorušičino zrno” kojima će u školovanju pomoći velikodušno djelovanje ovih mladih humanitaraca.

 
 

Share this Post