Posjetio nas je Davor Rostuhar

Dana 30. svibnja 2018.g. Klasičnu gimnaziju Ivana Pavla II posjetio je Davor Rostuhar, avanturist, pisac i fotograf te odnedavno prvi Hrvat koji je bez ičije pomoći stigao na Južni pol.

Davor Rostuhar rođen je 1982.g. u Zagrebu u kojem se i školovao. Nakon prekinutog studija povijesti i sociologije počeo je putovati svijetom te je postao slobodni fotograf i putopisac. Od 2008.g. dobiva status slobodnog umjetnika književnika.

Tijekom zadnjih petnaestak godina Davor Rostuhar posjetio je preko 100 različitih država na svim kontinentima o čemu je i pisao u svojim knjigama: „Samo nek se kreće“, „Na putu u skrivenu dolinu“, „Džungla“, „Degustacija slobode“, „National Geographic – Hrvatska iz zraka“, „U zemlji zmaja“. Pri tom je objavio preko 200 reportaža i 10000 fotografija u raznim tiskovinama (National Geographic Hrvatska, Meridijani, Geo, Večernji list, Vjesnik, Globus itd.)

Neki su od njegovih važnijih i poznatijih projekata: sedmogodišnje dokumentiranje cijele Hrvatske iz zraka, putovanje biciklom od Zagreba do Egipta, vožnja motociklom od Zagreba do Capetowna, ekspedicije po Amazoni i Papui Novoj Gvineji te nedavni senzacionalni uspjeh, trogodišnji projekt upoznavanja i dokumentiranja posljednjih kultura Arktika, u vremenu globalnog zatopljenja, koji je završio odlaskom na Južni pol.

Tijekom projekta Polarni san, učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. sudjelovali su u projektu prateći svakodnevno Davorovo putovanje, čitajući njegove dnevne blogove i sudjelujući u edukativnom kvizu zahvaljujući kojem su mnogo naučili o Arktiku, Antartici, flori i fauni te ljudima koji žive u tim najhladnijim prostorima svijeta. Zahvaljujući sudjelovanju učenika u projektu, Davor Rostuhar odlučio je posjetiti školu te nam održati predavanje o svom projektu Polarni san.

Prije samog predavanja ravnatelj škole, don Ante Sorić, održao je govor dobrodošlice zahvaljujući Davoru Rostuharu na njegovoj posjeti.

Davorovo predavanje, u trajanju od jednog školskog sata, učenici su pratili u jednom dahu. Otkad je krenulo predavanje, svi smo slušali Davorove priče o dalekim prostorima zamišljajući sebe na njegovu mjestu. Davor se posebno osvrnuo na svoj projekt Polarni san, te nam je kombinacijom powerpoint prezentacije i video sadržaja približio najudaljenije i najhladnije dijelove svijeta te nam je na zanimljiv i duhovit način opisao svojih 48 dana hodanja do Južnog pola. „Neki sanjaju čitav život, a Davor Rostuhar je svoj san i ostvario“, rekao je netko iz publike.

Nakon predavanja učenici su Davora zasuli pitanjima o njegovu životu, radu, uspjesima i iskustvima. Predavanje je završilo uz gromoglasan pljesak oduševljenih učenika, profesora i ostalih djelatnika škole uz poticaj Davoru za nove životne uspjehe te njegov ponovni posjet školi.

 

 
 

Share this Post