Posjet recikliranom imanju ZMAG

Naša je škola, uz još dvije osnovne škole u Zadarskoj županiji, uključena u ostvarenju hrvatske verzije projekta sCOOLFOOD ”Činimo dobro uz Otisak srca”.

Provedbu programa pokrenula je Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj. Voditeljice su toga projekta profesorice Željka Jadrošić i s. Viktorija Gadža. Naše su profesorice s učenicima (volonterima) tijekom drugog polugodišta tekuće školske godine držale interaktivna predavanja i radionice, jednostavne vježbe i zadatke o zdravoj,  pravednoj, čistoj i dobroj hrani.

U okviru toga programa, u ponedjeljak 24. travnja, bili smo na jednodnevnom izletu na recikliranom imanju ZMAG koje je smješteno u selu Vukomerić u blizini Zagreba. U ranim jutarnjim satima krenuli smo iz Zadra u pratnji naših profesorica te smo na imanje stigli oko 11:30 h. Tamo smo imali dvije aktivnosti uz slobodno vrijeme i ručak.

Nismo znali što očekivati od ovoga imanja, ali smo ostali ugodno iznenađeni. Dubranec je malo imanje koje se sastoji od svega par kuća okruženih šumama s velikom površinom obradive zemlje. Tamošnji radnici, kojih je desetak, svi su rodom iz Dalmacije, a u svojoj potrazi za mirom osnovali su ovo imanje. Tamo vlada obiteljska atmosfera jer sve dijele i rade u korist zajednice.

Nakon kratkog razgledavanja počeli smo s prvom radionicom koju je održavala Matea, predsjednica njihove udruge. Ona nas je upoznala s pojmovima o kratkim lancima opskrbe i lokalnim proizvodima. Došao je red na nas koji smo s dobivenim karticama trebali osmisliti cjelovite obroke. Htjela nam je pokazati primjer zdravog obroka, ali zbog nezgode s blenderom probali smo neuspjelu verziju „zelenog smoothiea“.

Drugu aktivnost vodio je Matko koji je po struci povjesničar. Podrijetlom je iz Skradina, a u želji za mirnijim životom došao je tu i osnovao svoju obitelj. Govorio nam je o osnutku imanja 1999. i zašto nazivaju svoje imanje recikliranim. Saznali smo od čega su gradili kuće; od bala sijena, gline i drugih materijala. Na krovovima npr. umjesto crjepova imaju nisko raslinje, a prednosti toga su smanjenje sobne temperature i pročišćeni zrak. U njegovoj pratnji razgledali smo ostatak imanja. Nakon aktivnosti i slobodnog vremena dobili smo topli ručak i domaći desert.

Krenuli smo natrag oko 15:30 h u veseloj atmosferi, puni pozitivnih dojmova i novih saznanja. Bio je to dan prepun učenja, gošćenja zdravom hranom i druženja učenika naše škole i ostalih škola uključenih u projekt sCOOLFOOD.

Dora Turčinov i Mare Mijolović, 1.c

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post