POSJET KATOLIČKOM ŠKOLSKOM CENTRU »DON BOSCO« U ŽEPČU

12 godina prijateljstva i suradnje

Nastavljamo suradnju s Katoličkim školskim centrom »Don Bosco« u Žepču. Jedne godine mi odlazimo k njima u goste, a druge godine oni nama uzvraćaju posjet. Sad je bio red na naš posjet Žepčancima. Ovakvo druženje, kroz prijateljstvo dviju škola i razmjenu iskustava traje neprekinuto već 12 godina što je doista hvalevrijedna tradicija!

 

SARAJEVSKA KIŠA

U petak, u 7 sati započelo je naše putovanje u Žepče gdje ćemo provesti sljedeća tri dana. Nakon duge osmosatne vožnje stigli smo u glavni grad BiH, Sarajevo. Bogoslovi i đakon proveli su nas po Katoličkom bogoslovnom fakultetu te smo se uputili s đakonom prema katedrali Presvetog Srca Isusova. Nakon posjeta katedrali prošetali smo najpoznatijom sarajevskom ulicom Baščaršijom i ručali u ćevabdžinici »Kod Želje«. Kako i na samom putu, tako i u našem posjetu Sarajevu, kiša nas je pratila cijelo vrijeme, ali nije nam pokvarila raspoloženje. U 17:30 krenuli smo put Žepča. Došli smo u 20:30 u KŠC don Bosco gdje su nas veselo dočekali domaćini don Branko Bandra, ravnatelj omladinskog centra, profesorica Tanja Slišković, psihologinja Ivana Spajić  i učenici. Nakon kratkog druženja i upoznavanja, podijelili smo se po kućama učenika.

 

RADIONICE U ŽEPČU

Sutradan u 9:30 susret se nastavio u KŠC-u. Gledali smo kratki isječak iz filma o don Ivanu Boscu nakon čega je uslijedio obilazak Centra. Domaćini su nam organizirali radionice: Drvorez i Pirografija, Pisanice i Znanstvena. Na radionici Drvorez i Pirografija pirografom smo urezivali u drvo prethodno naslikana djela. Pisanice je bio naziv radionice gdje smo, na tradicionalan način, ukrašavali pisanice voskom nakon čega se one bajaju, griju i prebrišu krpom. U sklopu radionice Znanstvena pravili smo šumeće sapune za kupku. Nakon svega prezentirali smo svoje radove i natjecali smo se u slaganju kocke. Na radionicama smo se zabavili i naučili neke nove kreativne stvari. Kratko druženje prekinuto je ručkom nakon kojeg smo se uputili u izletište »Divlji raj« i zaigrali paintball. Za vrijeme dvoboja između »Svijetlih« i »Tamnih« ostatak ekipe zabavljao se igrajući odbojku i balote. Umorni i iscrpljeni vratili smo se u Centar i nakon kratkog druženja uputili smo se kućama.

 

GALERIJA I PREDAVANJE

Zadnji dan započeli smo sv. Misom u KŠC-u, a nakon mise krenuli smo u posjet umjetničkoj galeriji lokalne umjetnice Ljerke Njerš. Svoje umjetnine darovala je KŠC-u, a KŠC narodu. Nedaleko se nalazi Spomen-dom poginulih branitelja 111xp brigade HVO-a. General Niko Jozinović ukratko nam je rekao o ratu u BiH na prostoru kojim je zapovijedao, a to je prostor današnjeg Zeničko-dobojskog kantona. Domaćini su nam za ručak spremili roštilj, a nakon roštilja zasladili smo se kolačima i sladoledom. Nakon pozdrava i razmjene poklona, tužni ali s lijepim uspomenama, napustili smo Žepče. Stigli smo oko 22:00. Bilo nam je jako lijepo te se nadamo ponovnom susretu dogodine u Zadru.

 

Gabriela Barešić, 2a, Zara Šare, 2a i Marko Pavlović, 3a

 
 

Share this Post