Početak školske godine

Uz nazočnost učenika i njihovih roditelja, profesora i djelatnika u školi, u zadarskoj prvostolnici sv. Misu je predvodio mons. Ivan Prenđa, zadarski nadbiskup u koncelebraciji s mons. Josom Kokić, ravnateljem škole, genaralnim vikarom Zadarske nadbiskupije i župnikom župe sv. Stošije don Ivanom Mustaćem, te don Zdenkom Dundović povjerenikom za pastoral mladih zadarske nadbiskupije.

 

Na samom početku misnog slavlja ravnatelj škole, mons. Joso Kokić, je pozdravio sve prisutne učenike, djelatnike i roditelje te je govoreći o važnosti davanja mladima posebno naglasio kako se autentični ljudski razvoj tiče „cijele osobe u svim njezinim dimenzijama. Ako se ljudskome napretku oduzme perspektiva vječnoga života, on u ovome svijetu ostaje bez daha života; zatvoren u povijest, izložen je opasnosti da bude sveden samo na puko stjecanje dobara. Na taj način čovječanstvo gubi hrabrost raspoloživosti za uzvišenija dobra, za velike i bezinteresne inicijative na koje potiče sveopća ljubav….. takav razvoj zahtijeva transcendentni pogled na osobu, to jest potrebit je Boga: bez njega razvoj ili nije moguć ili pak biva povjeren isključivo čovjeku, koji upada u preuzetnost samospasenja da bi najzad promicao raščovječeni razvoj.“

U prigodnoj homiliji mons. Ivana Prenđa je rekao kako je pohvalno da učenici svoj prvi sat u školskoj godini posvećuju Bogu sudjelovanjem na euharistijskom slavlju. Osim toga poručio je učenicima kako nisu sami na svom životnom putu njihovog ljudskog i kršćanskog dozrijevanja. Odgajateljima je rekao da su pozvani brinuti se da u učenicima raste Krist i kršćanski život, kako bi živjeli po dubokom uvjerenju da je Krist otkupitelj. Po tome će svake godine biti zreliji i spremniji preuzeti kormilo svog života. Nadbiskup je zatim ohrabrio učenike mišlju da ih Bog nikad ne ostavlja same. “I kad smo najslabiji, ruka Božja je s nama i za nas djeluje. Može izgledati tvrdo, teško i s pitanjem zašto, no znajte da je Krist i u takvim situacijama uz vas i preko onih koji su vas pozvani ljubiti”, rekao je nadbiskup poželjevši da učenici uz znanje prime i vrednote vjere. Potaknuo ih je na otvorenost radu i odgojnom procesu, da ga ne smatraju nametom nego darom, uz želju da učenici Klasične gimnazije budu Kristov znak među školama i mladima.

Misno slavlje uveličao je školski zbor pod vodstvom prof. Tomislava Pehara.

Nakon euharistijskog slavlja svi učenici su se uputili prema školi i svojim razredima kako bi pod vodstvom svojih razrednika bili upoznati s dužnostima i obvezama za narednu školsku godinu. Beskrajno uzbuđenje zbog još jednog početka školske godine odjekivalo je kako u školskoj zgradi tako i u njenoj neposrednoj blizini. Za one malo starije, dan je imao posebno značenje, jer ovaj ponovni susret sa školskim kolegama za njih je bio prava erupcija osjećaja, prepričavanje ljetnih događaja i kovanja planova za narednu godinu…. Za razliku od njih učenici prvih razreda, s nestrpljenjem su čekali na upoznavanje s novom razrednicom. Oni su mirno, najprije se pogledima upoznavali da bi s oprezom odmjeravali jedni druge i nove prostore u kojima će provesti iduće četiri godine.

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post