POČETAK ŠKOLSKE GODINE 2019./2020.

Proširite svoje znanje i vidike, stječite nove vještine i razvijajte kršćanske krjeposti

 

U ponedjeljak, 9. rujna 2019. godine započela je nova školska godina nakon, tek minulog, ljetnog odmora. Učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. zajedno su se okupili u svojim učionicama te s razrednicima krenuli u nov početak, a kud bolje, ljepše i blaženije nego početi sv. Misom koju je predvodio nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić uz našeg ravnatelja don Antu Sorića, ravnatelja Katoličke osnovne škole „Ivo Mašina“ don Rolanda Jelića te uz svoga tajnika don Damira Šehića.

 

Na euharistijskom slavlju mi srednjoškolci, zajedno s osmoškolcima i djelatnicima obiju zadarskih katoličkih škola, slušali smo pastirsku poruku našega nadbiskupa. Poručio je da u duhu novih početaka želi svima blagoslovljen rad te da u ovoj godinu a i nadolazećima uspijemo steći nove vještine, proširiti znanje i vidike te izgraditi svoje kršćanske kreposti na odgojno-obrazovnom putu na kojem također izgrađujemo i društvo. Naša škola nosi ime po svecu naših dana, papi Ivanu Pavlu II. pa nas je otac nadbiskup nadahnuo na temelju evanđeoskog djelovanja „Pape mladih“.

Poručio je: „Tri se događaja vezuju uz ime Ivana Pavla II. Prvi je događaj spomen 40. obljetnice Branimirove godine koja je obilježena u Rimu i u Ninu 1979. g. Tada smo kao hodočasnici iz Hrvatske prvi put susreli papu Ivana Pavla II. u bazilici sv. Petra u Rimu. On je tada slavio misu i propovijedao na hrvatskom jeziku. Drugi je događaj pad Berlinskog zida 1989. g. i urušavanje komunističke ideologije koja je grad Berlin i Europu dijelila na dva dijela. Pad Berlinskog zida bio je važan povijesni događaj, a njegovom urušavanju doprinio je i Papa iz istočnoga bloka, iz Poljske. Treći je događaj njegov dolazak u Zagreb prije 25 godina“, rekao je mons. Puljić, podsjetivši da je 11. rujna dvadeset i peta obljetnica prvog Papina pohoda Hrvatskoj, odnosno Zagrebu. Nadbiskup je istaknuo da je Ivan Pavao II. došao s ljubavlju, pažnjom i toplinom u Hrvatsku „koja je u to vrijeme bila u obrambenom ratu, a jednu trećinu zemlje bila je okupirala Jugoslavenska vojska i srpski pobunjenici“. Papa je na dolasku u zračnoj luci rekao: „U ovom trenutku, kad po prvi put stupam na hrvatsko tlo i ljubim ga s uzbuđenjem, drago mi je uputiti žarki pozdrav ovoj ljubljenoj zemlji i svima koji u njoj žive. Danas sam ovdje kao goloruki hodočasnik Kristova evanđelja ljubavi, sloge i mira. Predragi sinovi, radostan sam što se nalazim među vama“. Istaknuo je otac nadbiskup i Papinu poruku kako u svijetu treba graditi i promicati kulturu solidarnosti, tolerancije i mira.

Na samom kraju poručio je: „Neka vam sv. Ivan Pavao II., naslovnik i zaštitnik Klasične gimnazije, pomogne da u novoj školskoj godini svatko od vas da svoj osobni doprinos u stvaranju boljih ljudskih odnosa i boljega svijeta u školi, obitelji, gradu i susjedstvu.“ Nakon svete Mise u školskoj su se dvorani prvaši upoznali s profesorima od kojih je prof. Branko Perinčić dobio poseban pljesak jer je slavio rođendan. Prvaše su potom njihovi razrednici proveli školskim prostorijama te zaželjeli dobru i plodonosnu školsku godinu.

Danijel Rajič, 3.b

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post