Početak školske godine 2010./2011.

U ponedjeljak 6. rujna u zadarskoj prvostolnici, u povodu početka nove školske godine, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić predvodio je euharistijsko slavlje za učenike, roditelje i sve djelatnike škole.

 

Učenjem i poučavanjem sudjelujemo u planu koji nam je Isus odredio

 

U ponedjeljak 6. rujna u zadarskoj prvostolnici, u povodu početka nove školske godine, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić predvodio je euharistijsko slavlje za učenike, roditelje i sve djelatnike škole. Koncelebrirali su ravnatelji gimnazije i sjemeništa, zatim župnik župe svete Stošije te odgojitelji i nadbiskupov tajnik. Svečano bogoslužje svojim pjevanjem je uveličao zbor klasične gimnazije pod ravnanjem profesora Tomislava Pehara.

 

Na samom početku misnog slavlja ravnatelj škole, mons. Joso Kokić, je pozdravio  sve prisutne učenike, djelatnike i roditelje te je poželio da im godina bude ispunjena traganjem i nalaženjem smisla kako biti čovjek te da sazrijevaju u punini s Isusom kao osobnim prijateljem.

 

U prigodnoj homiliji mons. Želimir Puljić obratio se profesorima i odgojiteljima, poželjevši da budu svjesni kako su dionici velikog otajstva odgajanja. „Radujte se da činite nešto za one koji će sutra preuzeti službu odgojitelja i navjestitelja…. Vi se s učenicima uključujete u Isusov program započet njegovim odabirom dvanaestorice kojima je povjerio nastavak djela spasenja. …. I mi se svojim radom i životom uključujemo u božanski plan koji je on započeo. Učenjem i poučavanjem sudjelujemo u planu koji nam je Isus odredio. U svijetu je puno loših primjera i reklama s lažnim obećanjima. Zato moramo biti budni i svjesni da živimo s ljudima koji nam često ne žele dobro”, upozorio je mons. Puljić, izražavajući zadovoljstvo što učenici školske obveze započinju molitvom i zahvalom Bogu za sve što imamo i što nam je darovao.“ Roditelje i odgojitelje nadbiskup je pozvao da upozoravaju, potiči i ohrabruju djecu, onako kako to u svom obraćanju Kološanima čini apostol Pavao. On ističe kako se, dok trpi za njih, istovremeno i raduje. “Roditelji dosta trpe za svoju djecu i podnose puno toga radi njih. Ali iza toga uvijek osjete radost, osobito kad osjete da se njihovo trpljenje isplati. To je radosno trpljenje”, rekao je mons. Puljić te poželio svima koji odgajaju da Pavlovom logikom i zanosom vrše ovu uzvišenu službu služenja. Osim toga, nadbiskup je pozvao odgajatelje da imaju na pameti riječi blažene Marie Betrame Quattrocchi koje sadržavaju jednostavan recept u odgajanju djece i mladih: “Nastojali smo ih potaknuti da se raduju životu, poticali smo ih da se druže u zdravom društvu, da se raduju ljepoti Božje prirode, veličini onoga koji je sve stvorio odlascima u prirodu te smo ih poticali da se druže na molitvi, euharistiji, krunici i zahvale za sve što im je Bog udijelio.“ A učenike nadbiskup je potaknuo da otvore srce Bogu koji govori po molitvi, sakramentima i svemu što je ostavio Crkvi.

 

Nakon euharistijskog slavlja svi učenici su se uputili prema školi i svojim razredima kako bi pod vodstvom svojih razrednika bili upoznati s dužnostima i obvezama za narednu školsku godinu. Beskrajno uzbuđenje zbog još jednog početka školske godine odjekivalo je kako u školskoj zgradi tako i u njenoj neposrednoj blizini. Za one malo starije, dan je imao posebno značenje, jer ovaj ponovni susret sa školskim kolegama za njih je bio prava erupcija osjećaja, prepričavanje ljetnih događaja i kovanja planova za narednu godinu…. Za razliku od njih učenici prvih razreda, s nestrpljenjem su čekali na upoznavanje s novim razrednicima te su mirno, najprije se pogledima upoznavali da bi s oprezom odmjeravali jedni druge i nove prostore u kojima će provesti iduće četiri godine.

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post