Početak nastavne godine obilježen euharistijskim slavljem

 

Hranite se  Božjom riječju i euharistijom!

 

U katedralnoj i župnoj crkvi Sv. Stošije slavljena je u ponedjeljak 8. rujna misa za učenike, roditelje, profesore i djelatnike Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Misno slavlje predvodio je nadbiskup mons. Želimir Puljić.

 

Na samom početku misnog slavlja prisutnima je riječ dobrodošlice uputio ravnatelj Gimnazije mons. Joso Kokić.

Osvrćući se na misna čitanja blagdana Rođenja bl. Djevice Marije mons. Puljić je istaknuo kako „postoji povijest ali i nadpovijest kojoj je Gospodar – Bog. U našu povijest – Marijinim pristankom“ – istaknuo je – „Bog dolazi među nas. Njegovim dolaskom postali smo ne samo djeca Božja nego i Isusova braća.“ Nastavio je kako danas na blagdan Male Gospe započinje nova školska godina čemu se nakon ljetnih praznika raduju svi, a posebice prvaši koji su prvi put došli u školu. Konac školske godine, podsjetio je, bio je obilježen ne samo izvješćem o uspjehu u školi, nego i važnim športskim događajem nogometnoga svjetskog prvenstva u Brazilu, posebice svečanim otvorenjem toga događaja u susretu naših i brazilskih nogometaša. „Iako su naši u tom susretu izgubili“ – rekao je nadbiskup – „bili smo ponosni što je upravo hrvatska momčad nastupila prva, te svojom športskom, „kockastom odjećom“, učinila prepoznatljivom našu zemlju i kulturu.

Nadbiskup je nadalje podsjetio kako smo tijekom prošle školske godine u sklopu trogodišnjeg hoda u vjeri, osobitu pozornost u Nadbiskupiji posvetili obitelji. „Obitelj je, naime, u središtu društvene i crkvene brige i skrbi. No, njezin uspjeh i sreća nisu negdje “u zvijezdama zapisani”, nego su predani u ruke roditeljima. Projekt zajedništva oca, majke i djece uručen je njihovom razumu i srcu, njihovoj slobodi i odgovornosti. U tom vidu je život u obitelji zadatak pred kojim se nalazi svaki njezin član. Zbog toga ste pozvani i vi, dragi učenici, da svojom suradnjom, dobrim učenjem, razgovorom i posluhom doprinesete uspješnom ispunjenju toga zadatka. Ne trebate se bojati jer Isus je podijelio brige i radosti s ljudima kad se rodio u obitelji. On će pomoći i blagosloviti svaku obitelj ako budu vjerne, u ljubavi gorljive i u molitvi postojane“ – naglasio je nadbiskup Puljić. Potom je istaknuo kako treću godinu našega hoda u vjeri namjeravamo posvetiti razmišljanju o euharistiji kako bismo tako dali do znanja svima da ne možemo živjeti bez Krista, molitve i nedjeljne mise, rekavši: „Pozivam vas i potičem, dragi učenici, družite se s Isusom u svagdanjoj molitvi u obitelji. Neka vam nedjeljno sudjelovanje na svetoj misi bude slatka obveza kojom ćete završiti radni tjedan. Ono će vam ujedno pomoći da raste vaša crkvena svijest i odgovornost koju vam je Bog povjerio na krštenju. Hranite se, dakle, Božjom riječju i euharistijom. I ne umarajte se svojom vjerom i životom pružati odgovore svima koji vas zapitaju za “razloge nade i vjere koja je u vama” (1 Pet 3, 15).“

Prigodnu riječ mons. Puljić je zaključio riječima: „u tom hodu i rastu pomoći će vam najprije vaši roditelji, a onda profesori, vjeroučitelji i odgojitelji. Svi oni su svojim odgojnim poslanjem pozvani pratiti vaš intelektualni, duhovni i moralni rast.“ Potom je svima zaželio sretan početak, te uspješnu i blagoslovljenu novu školsku godinu 2014./2015.

Po završetku misnoga slavlja sva razredna odjeljenja imala su prvi sat razredne zajednice na kojemu su ih razrednici upoznali s rasporedom sati kao i Kućnom redu i dužnostima u Školi.

 
 

Share this Post