Početak korizme

Učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. sudjelovali na euharistijskom slavlju koje je za njih u prigodi početka korizme predvodio nadbiskup zadarski mons. Ivan Prenđa.

 

Milodare valja davati velikodušno i u tajnosti, učeći se prepoznati Krista u siromašnima te Uskrs dočekati obnovljeni u duhu!

 

U srijedu, 6. veljače u 08. 10 sati, u povodu početka korizme u zadarskoj prvostolnici, Katedrali sv. Stošije, zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa predvodio je euharistijsko slavlje za učenike, profesore i djelatnike Klasične gimnazije Ivana Pavla II. U koncelebraciji je bio i ravnatelj škole, mons. Joso Kokić, te župnik župe svete Stošije i generalni vikar Zadarske nadbiskupije, mons. Ivan Mustać.

Korizmu svake godine iznova počinjemo liturgijskim slavljem u kojemu glavu posipamo pepelom u znak pokore i obraćenja. Obred pepeljenja je izričaj naše vjere i nade. Vjerujemo da je Bog po svom Sinu milosrdan i nadamo se da ćemo po njegovu milosrđu i našemu obraćenju zadobiti spasenje. Pepeo je znak poziva na obraćenje i naše predanosti tome hodu unatoč tome što često u svojoj svakodnevici zaboravljamo na Boga.

Uvodeći u misno slavlje nadbiskup Prenđa je pozvao mlade gimnazijalce da na početku korizme uz ovu Misnu žrtvu pridruže i prinesu Gospodinu djela pokore i ljubavi kako bi čista srca proslavili muku njegova Sina, našega Gospodine Isusa Krista koji nas zove: “Obratite se i vjerujte Evanđelju!

U propovijedi je nadbiskup, krenuvši od poruke pape Benedikta XVI. koje je za korizmeno razmišljanje u 2008. godini uzeo temu “Krist radi vas posta siromašan (2 Kor 8,9), pozvao učenike i djelatnike škole da u ovo sveto  vrijeme promišljamo kako vratiti Gospodina u središte svoga života. Današnje nam evanđelje, nastavlja mons. Prenđa, otkriva put spomena Boga i njegovog stavljanja u središte. Taj put je put molitve, posta i davanja milostinje. Posebnu pozornost nadbiskup je posvetio govoru o milostinji, te je navodeći riječi pape Benedikta XVI. “Koliko je velika privlačnost materijalnog bogatstava i koliko mora biti jasna naša odlučnost da im se ne klanjamo, potvrđuje Isus riječima koje imaju trajnu vrijednost: “Ne možete služiti Bogu i bogatstvu” (Lk 16,13). Milostinja nam pomaže pobijediti tu stalnu napast: ona nas uči izaći ususret potrebama bližnjega i dijeliti s drugima ono što po Božjoj dobroti posjedujemo. To je cilj onih prikupljanja priloga za siromašne, koji se u korizmi priređuju u mnogim dijelovima svijeta.” Na kraju propovijedi mons. Ivan Prenđa je pozvao mlade da se pridruže korizmenoj akciji Zadarske Crkve: skupiti priloge za misije u Kongu gdje djeluju Školske sestre franjevke. Geste je to  crkvenog zajedništva, po uzoru na ono što se prakticiralo u počecima Crkve, pa sve do naših dana.

Nakon propovijedi uslijedio je blagoslov pepela i obred pepeljanja. Po završetku euharistijskog slavlja učenici i djelatnici su se vratili u školu, redovitoj nastavi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post