Početak korizme 2010. godine

OBNOVA VJERE KROZ POST, POKORU, MOLITVU I DJELA LJUBAVI

 

Korizma je liturgijsko vrijeme u kojemu Crkva, svake godine na obnovljeni način, poziva vjernike da se u vremenu od četrdeset dana, obnavljaju u vjeri i da se suživljavaju s Kristom koji je bio mučen, raspet i koji je slavno uskrsnuo kao pobjednik nad zlom i smrti.

 

U srijedu, 17. veljače u 8.00 sati, u povodu početka korizme u zadarskoj prvostolnici, Katedrali sv. Stošije, don Zdenko Dundović predvodio je euharistijsko slavlje za učenike, profesore i djelatnike škole . U koncelebraciji su bili i mons. Joso Kokić, ravnatelj škole i  don Ivan Mustać, župnik katedralne župe.

Uvodeći u misno slavlje don Zdenko je istaknuo kako je korizma milosno vrijeme kada je svaki čovjek pozvan da gledajući na Uskrsnuće Kristovo dobije snagu kako ne ni prezreo ni svoj ni tuđi život, te kako bi mogao imati istinske ljubavi, koja ima moć “da oživi usahle kosti”, moć života. Stoga se može kazati da je korizma doba ljubavi i života.

U propovijedi je don Zdenko nastavio govoriti o korizmi kao dobu ‘umiranja’. Samo ono zrno koje umre pavši na zemlju , daje plod. Čuvajući svoj “život” čovjek može se zadobiti smrt. Poglavito se ovdje misli na tvrdokorno čuvanje vlastitog grijeha. Zato je korizma doba preispitivanja, i ‘ubijanja’ starog čovjeka i njegovih manjkavosti, kako bi se snagom Duha mogao roditi novi čovjek, kršćanin. Kako? Svatko će znati njemu dobar način: postom i nemrsom, odricanjem od loših navika i poniznošću, strpljivošću i ustrajnošću, te molitvom i dobrim djelima, ali iznad svega i uvijek s ljubavlju i vjernošću katoličkim stavovima.

Svi smo, dakle, pozvani da u korizmi nešto posebno napravimo, da zaoremo neku osobitu brazdu svoga života npr. “nezahvalnost”, i posijemo novo sjeme u svoje dane, mjesece i godine, npr. “zahvalnost”. Nad svima nama, već na Pepelnicu, lebdi Isusova riječ koja zove: »Kraljevstvo Božje je pred vratima, obratite se i vjerujte Radosnoj vijesti«. Zato se i kod posipanja blagoslovljenim pepelom na Pepelnicu u prigodi posipanja pepelom kaže: »Obrati se i vjeruj Evanđelju«.

Nakon propovijedi uslijedio je blagoslov pepela i obred pepeljanja, a po završetku euharistijskog slavlja učenici i djelatnici su se vratili u školu, redovitoj nastavi.

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post