Početak korizme 2009. godine

DOZVOLITE BOGU DA U VAMA IZGRADI SVOJU SLIKU!

 

Bit korizme je približiti se Bogu, dopustiti da Bog djeluje u našem životu po čemu nas onda i izgrađuje. To Bog želi činiti u suradnji s nama i zato smo mi važni sudionici u tom procesu. Bog nas u korizmi poziva na pokoru i obraćenje.

 

U srijedu, 25. veljače u 8.10 sati, u povodu početka korizme u zadarskoj prvostolnici, Katedrali sv. Stošije, ravnatelj mons. Joso Kokić, predvodio je euharistijsko slavlje za učenike, profesore i djelatnike Klasične gimnazije Ivana Pavla II. U koncelebraciji su bili i don Ivan Mustać, generalni vikar i župnik katedralne župe zajedno s njegovim prvim suradnikom don Zdenkom Dundović.

Uvodeći u misno slavlje mons. Joso Kokić je istaknuo kako je bit korizme približiti se Bogu, dozvoliti da Bog u nama izgradi svoju sliku. Bog nam nudi program kako ćemo to ostvariti. Taj se program izražava riječju pokora, a u Svetom Pismu za njega postoje još izrazi metanoja, promjena, obraćenje.

U propovijedi je ravnatelj, krenuvši od korizmenog trolista: post, milostinja i molitva objasnio što ti pojmovi znače za naš duhovni rast i ostvarenje korizmenog programa. Postiti znači odreći se nečeg i odstraniti iz našeg života ono što nije dobro. Pozvani smo odbacivati putove sebičnosti, egoizma i svega onoga što nas udaljuje od Boga i ljudi te nas čini nezadovoljnima, tjeskobnima i razočaranima. Sve to ulazi u program posta po kojem trebamo otvarati u sebi nove prostore kako bi ih ispunili Bogom i onim što od njega dolazi. To je pravi smisao posta, odricanja!

Kad se čovjek otvori Bogu ulazi u novu stvarnost koja ga otvara prema potrebama drugih koje prihvaća u svoj njihovoj slabosti i nedostacima i želi im pomoći ne samo u materijalnom smislu (milostinja) nego i u duhovnom (molitva). Molitva nam se otvara nebo te ulazimo u dublje zajedništvo s Bogom tražeći milosti za sebe, svoj svakodnevni život i ljude oko sebe. Tako se događa unutarnja promjena čovjeka.

Nakon propovijedi uslijedio je blagoslov pepela i obred pepeljanja, a po završetku euharistijskog slavlja učenici i djelatnici su se vratili u školu, redovitoj nastavi.

 

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post