Početak korizme

Učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. sudjelovali na euharistijskom slavlju koje je za njih u prigodi početka korizme predvodio nadbiskup zadarski mons. Ivan Prenđa

 

NEKA OVA KORIZMA BUDE NAŠA SURADNJA S GOSPODINOM!

 

U srijedu, 21. veljače u 09.00 sati, u povodu početka korizme u zadarskoj prvostolnici, Katedrali sv. Stošije, zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa predvodio je euharistijsko slavlje za učenike, profesore i djelatnike Klasične gimnazije Ivana Pavla II. U koncelebraciji je bio i ravnatelj škole, mons. Joso Kokić.

Uvodeći u misno slavlje nadbiskup Prenđa je istaknuo kako Bog očekuje da mu otvorimo srce, da može doći k nama. Stoga svakome od nas Bog kao i svetom Jeronimu poručuje: daj mi svoje grijehe. To je korizma, sjedinjenje Boga i čovjeka.

U propovijedi je nadbiskup, krenuvši od poruke pape Benedikta XVI. koje je za korizmemo razmišljanje u 2007.godini uzeo biblijsku temu «Gledat će onoga koga su proboli» (Iv 19,37), pozvao učenike i djelatnike škole da u ovo sveto  vrijeme naučimo biti uz Isusa, koji je na križu prinio žrtvu vlastitog života za sav ljudski rod, te nam je u punini objavio Božju ljubav. Govoreći o ljubavi nadbiskup je istaknuo njezina dva osnovna oblika: agape i eros. «Izraz agape označava požrtvovnu ljubav onoga koji isključivo traži dobro drugoga. Riječ eros, međutim, označava ljubav onoga koji želi posjedovati ono što mu nedostaje i teži sjedinjenju s ljubljenom osobom…… Ljubav kojom nas Bog obasipa bez sumnje je agape. Sve ono što ljudsko stvorenje jest i ima Božji je dar: stvorenje dakle treba Boga u svemu. Ali Božja je ljubav također eros. Svevišnji očekuje “da” svojih stvorenja kao što zaručnik očekuje od svoje izabranice njezin “da”.»

Bog žeđa za ljubavlju svakoga od nas. Bacimo pogled na Raspetoga. Zadržimo se malo razmišljajući o veličini ljubavi. Bog nas ljubi do kraja – dao je život da nas oslobodi od ropstva. On je najpotresnija objava Božje ljubavi, ljubavi u kojoj eros i agape, daleko od toga da se suprotstavljaju, jedno drugo osvjetljuju. Na križu sam Bog moli svoje stvorenje za ljubav: on žeđa za ljubavlju svakog od nas.

U svom razmišljanju nadbiskup je nadalje istaknuo, kako je korizma otajstvo našega puta s Kristom. Mnogo toga zatvara našu dušu, mnogo toga priječi naš pogled prema naprijed, prema Kristu. Korizma je obnovljeno iskustvo Božje ljubavi. Vi koji ste na početku imajte na umu Riječ Božju koja nas poziva na obraćenje. Isus kaže molite, postite, dajite milostinju – to je program i ovogodišnje korizme. Gospodin žudno čeka naš odgovor, očekuje od nas da prihvatimo njegovu ljubav i dopustimo da nas On privuče k sebi. Euharistija nas uvodi u čin Isusove ljubavi. U euharistiji ulazimo u samu dinamiku njegova predanja samoga sebe. Nije dovoljno samo prihvatiti njegovu ljubav. Na tu ljubav treba odgovoriti i potruditi se priopćiti je drugima. Potrudimo se u bližnjemu vidjet Božju ljubav. Ljubimo braću Kristovom ljubavlju.

Potom je nadbiskup poručio mladima: živimo korizmu kao ‘euharistijsko’ vrijeme u kojem ćemo, prihvaćajući Isusovu ljubav, naučiti tu ljubav širiti oko sebe riječju i djelom. Zaključio je riječima: od kuće do škole kroz ovu korizmu navješćujte Gospodina, pa makar naišli na trpljenje jer ako je Gospodin za nas tko će protiv nas.

Nakon propovijedi uslijedio je blagoslov pepela i obred pepeljanja, a po završetku euharistijskog slavlja učenici i djelatnici su se vratili u školu, redovitoj nastavi.

 

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post