PEPELNICOM U KATEDRALI OBILJEŽILI SMO POČETAK KORIZME

Činimo dobro u skrovitosti

»Ti naprotiv, kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i pomoli se svomu Ocu koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti.« (Mt 6,16-17)

 

Čista je srijeda početak pokorničkog vremena kada smo pozvani posvetiti se postu, molitvi te činiti dobro. U zajedništvu s prvašićima Katoličke osnovne škole »Ivo Mašina« i njihovim djelatnicima proslavili smo 6. ožujka 2019. u katedrali sv. Misu koju je predmolio mons. Želimir Puljić. U koncelebraciji bili su ravnatelj Klasične gimnazije Ivana Pavla II., don Ante Sorić; ravnatelj Katoličke osnovne škole »Ivo Mašina«, don Roland Jelić te nadbiskupov tajnik don Marin Batur koji je održao snažnu i poticajnu propovijed. Zbor naše škole na čelu s prof. glazbene umjetnosti Grgom Ivkovićem glazbeno je uzveličao euharistijsko slavlje, a čitanja su pročitali učenici Sara Zdrilić, Niko Nikić i Antea Lucin. Po obredu pepeljanja kojim smo na vidan način rekli Bogu svoje »DA!« što znači »Da« molitvi, postu i dobrim djelima, sve su nas razgalili prvašići Katoličke osnovne škole koji su sami, uz pomoć svoje učiteljice Doris Erceg, sastavili i pročitali molitvu vjernika.

U svojoj propovijedi don Marin Batur stavio je naglasak na evanđelje i na obred pepeljanja. Slikovito je približio korizmu usporedivši ju s čovjekovim životom uz misao da je čovjek baš kao pepeo: krhak je i lako se raspada. Naravno, čovjek može ojačati, a to čini potpunim predanjem Bogu. Poručio nam je da molitva treba biti jača i osobnija, da se trebamo kloniti priznanja i želje da nas drugi vide. Citirao je pritom sv. Jakova: »Vjera bez djela, mrtva je.« S tim upozoravajućim citatom poručio nam je da nije dostatno samo moliti, već Bogu prikazivati sve ono što imamo i što jesmo! Pozvani smo činiti djela ljubavi, žrtvovati se na dobrobit drugoga a samim tim i samoga sebe, mada toga često nismo ni svjesni. »Nadasve, naši bi čini trebali biti najprije iz ljubavi prema Bogu i našem bližnjem te, ako je moguće, u skrovitosti jer traženjem priznanja za ono što radimo licemjerno je i ne razlikuje nas od farizeja i licemjera koje Isus spominje u evanđelju«, zaključio je don Marin Batur.

S mislima na rečenicu »Sjeti se čovječe da si prah i da ćeš se u prah vratiti!« koju smo čuli prilikom obreda pepeljanja vratili smo se u školske klupe odlučni u ovo milosno vrijeme popraviti vlastiti život uz Božju pomoć.

 

Danijel Rajič, 2.b

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post