Ozračje katoličke škole

Šesti susret roditelja učenika katoličkih škola u Republici Hrvatskoj okupio je u subotu 1. listopada 2011., u novoposvećenoj Crkvi hrvatskih mučenika.

 

Šesti susret roditelja učenika katoličkih škola u Republici Hrvatskoj okupio je u subotu 1. listopada 2011., u novoposvećenoj Crkvi hrvatskih mučenika, dvjestotinjak roditelja čija djeca pohađaju jednu od katoličkih škola diljem Lijepe naše. Susretu su nazočili i roditelji učenika naše Škole predvođeni ravnateljem mons. Josom Kokićem i pedagoginjom s. Mirjam Gadža.
Program je započeo u 10,30 sati u dvorani Pastoralnog centra u Udbini, gdje je sve prisutne pozdravio dr. don Niko Tunjić, ravnatelj Salezijanske klasične gimnazije i tajnik Saveza katoličkih škola u RH te ih upoznao s programom Susreta i predstavio predavača dr. sc. Juru Bosančića DI.
Uslijedilo je, potom, predavanje „Dometi i granice odgojne funkcije katoličkih škola“ koje je na vrlo kreativan način nazočnima izložio dr. Bosančić. Podsjetio je da je temeljna zadaća katoličke škole cjelovit odgoj osobe iz kojega onda proizlazi temeljito i kvalitetno obrazovanje. No, istaknuo je i razne poteškoće s kojima se u odgojnom sazrijevanju učenika susreću kako njihovi roditelji tako i odgajatelji naglasivši kako unatoč svemu: složenosti društvene situacije, dehumanizaciji čovjeka i krizi vrijednosti, katolička škola mora biti ta koja će stvarati ozračja povjerenja u kojima će mladi lakše pronalaziti istinski smisao svoga postojanja i života. Porazni su rezultati jedne nedavno provedene ankete u kojoj na pitanje „što ti je najvažnije u životu?“ 65 % mladih odgovara „naći smisao života“ – istaknuo je dr. Bosančić. Katolička škola mora njegovati takve odgojne modele i promicati takve vrijednosne stavove koji mladima koji je pohađaju nude drugačije odgovore, one i onakve odgovore koji daju smisao životu kao najvećoj vrijednosti postojanja. Srednjoškolsko obrazovanje mora biti usmjereno ka odrastanju – naglasio je – ali ne bilo kakvom odrastanju, već odrastanju za zrelost koja podrazumijeva vlastitu svijest o sebi, svojim potrebama i ispunjavanju istih, a da se pritom ne šteti ni sebi ni drugima. U ovom segmentu nezaobilazno je i itekako važno – obiteljsko ozračje. Stoga je, pri kraju samog predavanja, predavač pozvao sudionike Susreta da se suoče s istinom o vlastitoj obitelji, međusobnoj komunikaciji i odnosima preko kratke ankete – upitnika.
Nakon predavanja, Susret se nastavio sv. Misom u Crkvi hrvatskih mučenika koju je predvodio dr. sc. Mile Bogović, gospićki biskup, i tom prilikom ohrabrio roditelje učenika katoličkih škola za hrabro svjedočenje i zdrav evanđeoski odgoj njihove djece. Po završetku euharistijskog slavlja biskup Bogović je proveo sudionike Susreta Svetištem hrvatskih mučenika i Pastoralnim centrom upoznavši ih s njihovim nastajanjem i značenjem na ovim prostorima.
Šesti susret roditelja učenika katoličkih škola u RH završio se druženjem kod zajedničkog stola, produbljivanjem poznanstava, razmjenjivanjem iskustava, radosti, uspjeha i poteškoća roditeljskog poslanja i odgovornosti.

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post