Otvorena vrata škole

U povodu 18. svibnja, Dana škole od utorka, 19., do petka 22. svibnja su organizirana Otvorena vrata škole, cjelovečernji pedagoško-kulturno-glazbeni program, izložbe, predavanje-tribina s. Valentine Mandarić na temu „Život – vrijednosno usmjeren“ te izlet na Plitvička jezera

 

Višednevno obilježavanje Dana škole Klasične gimnazije Ivana Pavla II. započelo je u četvrtak zajedničkim susretom učenika i njihovih roditelja s  profesorima i djelatnicima škole. Susretu su, uz učenike, njihove roditelje i sve djelatnike Škole nazočili mons. Joso Kokić, ravnatelj Gimnazije, mons. Ivan Prenđa, zadarski nadbiskup, mons. Ivan Mustać, generalni vikar Zadarske nadbiskupije, don Josip Lenkić, kancelar Nadbiskupije, don Marino Ninčević, rektor Nadbiskupskog sjemeništa „Zmajević“ i don Stanislav Wielinski, duhovnik u Sjemeništu.

Tim pedagoško – kulturno – glazbenim programom organiziranim za školsku obitelj, kako ju je u pozdravnom govoru nazvao zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa – bio je zapravo početak obilježavanja Dana škole, 18. svibnja ove godine.

Mons. Joso Kokić u uvodnoj se riječi obratio nazočnima čestitkom i kratkimrazmišljanjem o znanju, mudrosti i ostalim vrijednostima u životu čovjeka istaknuvši da se bitno u životu i za život ne spoznaje razumom već srcem i dušom. „Razum je hrana, ali i hrani trebaju začini. Potrebne su vrijednosti koje će začiniti to znanje“ rekao je slikovito ravnatelj ove najstarije odgojno-obrazovne ustanove u Zadarskoj županiji i dodao: „Mudrost zahvaća čovjeka u cjelovitosti, a vrijednosti osmišljavaju naš život, cjelokupan život, istinski ljudski život jer sve krize čovjeka i svijeta, pa i ove današnje , posljedice su krize duha i srca, a ne krize znanja, te pozvao sve da osim vrata ovih dana posjetiteljima Škole otvore i svoja srca.

U programu su, uz školski zbor pod ravnanjem prof. Tomislava Pehara, sudjelovali i učenici okupljeni u školskom bendu izvevši dvije skladbe, a tom je prilikom predstavljen i 5. broj školskoga lista „Bolji svijet“. U prizemlju škole organizirana je izložba fotografija učenice IV. a razreda Dajane Karlović te izložba uradaka Kreativne radionice „Amfora“, koja u školi neprekidno djeluje već desetak godina.

Ipak, centralna tema susreta je bilo predavanje s. Valentine Mandarić, redovnice sestara Franjevki od Bezgrešne. Docentica na katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu gdje predaje katehetiku i autorica brojnih znanstvenih članaka u kojima pomno analizira život i poimanje života u svijetu mladih, s. Valentina je svojim predavanjem pod naslovom „Život – vrijednosno usmjeren“ zaokupila pozornost kako učenika, tako i ostalih nazočnih. Ona, koja je nedavno objavila i knjigu „Mladi integrirani i(li) marginalizirani“, obratila se u prvom redu maturantima, koje je u pozdravnoj riječi Otac nadbiskup pozvao da budu „apostoli ove Škole“,  koji su ovih dana na prekretnici svoga životnoga puta definirajući na početku vrjednote iz kojih proizlaze norme i kodeks ponašanja. Svakodnevno ponašanje – rekla je s. Valentina –  odnos prema drugima, odnos prema obvezama, odnos prema drugom i drugačijem, odnos prema općem dobru, prema životu … otkriva „moj“ sustav vrijednosti. „Valja imati hrabrosti – istakla je  – „plivati uzvodno“. Imati hrabrosti biti protiv trenda.“ Govorila je o važnosti posjedovanja kriterija u razlučivanju između vrjednota i nevrjednota jer se mladi u ovoj dobi  nalaze na početku traganja za smislom, traganja za odgovorom: Koje su to vrijednosti u mojemu životu koje pod bilo koju cijenu ne želim izgubiti, za koje ne postoji alternativa? Kamo idem?! Ima li „to“ smisla?  Zašto uopće živim? Ili npr. pitanje: što meni može osmisliti život? – česta su pitanja mladih – istakla je. Odgovore na ta pitanja dotakla je tvrdnjom (i pozivom okupljenima): „Svatko – rekla je – mora imati egzistencijalno i duhovno središte. Ako ga nema postaje marioneta, prostor za manipulaciju.“ Pozvala je mlade ove Škole da budu generacija bolje budućnosti, čovjek otkupljen ljubavlju, da budu neumorni tragači smisla. Svaka je osoba – naglasila je s. Valentina – autonomna i odgovorna za traženje i vlastito pronalaženje smisla, stožernih vrijednosti, temelja, nosivih pilastra. Dotakla se i života u svijetu tehnološke revolucije (živimo u njemu), gdje znanje često ne prati vrijednosti i vrijednosna načela.

U povodu Dana škole Klasične gimnazije Ivana Pavla II., sljedećih će dana tj. od utorka   do petka, od 19. do 22. svibnja,  od 09. do 18.00 sati biti Otvorena vrata škole, a na sam Dan škole, u ponedjeljak 18. svibnja učenici svih razreda sa svojim će nastavnicima i djelatnicima Škole posjetiti Nacionalni park Plitvička jezera.

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post