Otvorena izložba “Ex libris-a” škole likovnih umjetnosti iz Splita

U knjižnici naše škole otvorena izložba „Ex libris-a“ Škole likovnih umjetnosti iz Splita

 

SURADNJA NAŠE KNJIŽNICE

 

I KNJIŽNICE ŠKOLE LIKOVNIH UMJETNOSTI IZ SPLITA

 

Početkom ožujka postavljena je izložba učeničkih radova srednje Škole likovnih umjetnosti iz Splita na temu „Ex libris“.

Na izložbi su postavljena 22 individualna rada učenika ove škole, 15 iz generacije maturanata 1999./2000. školske godine od kojih je 7 već diplomiralo na Akademiji likovnih umjetnosti (Maja Bašić, Maja Luketa, Blanka Medak, Marijan Petričević, Milenko Topić i Julijana Turković, Lana Vitas). Ostalih 8 radova su radovi na istu temu učenika koji su 2006./2007. školske godine upisali I. razred ove škole – Odjel grafičkog dizajna.

Mentor ove izložbe, koja će se vlasnicima vratiti sredinom travnja, je akademski grafičar i prof. stručnih predmeta Nikola Skokandić, a koordinatorice izložbe: Vanja Škrobica, savjetnica, knjižničarka Škole likovnih umjetnosti u Splitu i prof. Elvira Katić, knjižničarka Klasične gimnazije.

Izložbu su organizirano obišli učenici Gimnazije, ali i učenici OŠ iz Zemunika, koji su bili u posjeti ovoj srednjoškolskoj ustanovi, a očekuje se da ju vide i osnovci OŠ Novigrad koji su najavili obilazak Gimnazije 2. travnja.

Škola Likovnih umjetnosti u Splitu ove godine slavi 100. godišnjicu postojanja. Utemeljena je daleke 1907. godine kao Obrtnička škola u kojoj su se učenici obrazovali za brojna zanimanja te polagali majstorske i šegrtske ispite. U školi su predavali mnogi poznati ljudi: književnici (Dinko Šimunović), glazbenici (Josip Hatze), likovni umjetnici (Emanual Vidović) i dr. Tijekom prvih desetljeća XX. Stoljeća iz Obrtničke škole izrasle su mnoge današnje splitske srednje škole, a nakon Drugoga svjetskog rata osnovana je i današnja umjetnička škola. No, tek tijekom 90-ih godina ova je škola postala – škola čisto likovnih zanimanja.

Knjižnica stare Obrtničke škole spominje se iste godine (1907.) kada je osnovana i škola. Međutim, kada je ukinuta nešto knjižnoga fonda je dospjelo u splitske knjižnice (Sveučilišnu), nešto u Etnografski muzej, a nešto u Galeriju umjetnina. Mnoge su vrijedne knjige tada stradale.

Danas je to knjižnica koja broji blizu 6.000 primjeraka knjiga, ali je i mjesto kulturno-umjetničkog susreta generacija. Ona je spoj galerije i knjižnice, duša škole. U njoj su pohranjeni najuspješniji radovi učenika kiparskog odjela i slike priznatih umjetnika, nekadašnjih učenika ili profesora ove škole.

Split je, govoreći općenito, grad stare bibliotečne tradicije. Počevši od Splitskog evanđelistara, kaptolskog skriptorija, biblioteka splitskih humanista, pa nadalje. Svaka knjižnica, pa tako i ova u Školi likovnih umjetnosti, ima slojevitu vrijednost: pedagošku, kulturološku i spomeničku. Te vrijednosti daju joj, u prvom redu one knjige i revije naslijeđene iz fonda stare Obrtničke škole, ali i raznovrsne aktivnosti koje se u njoj danas odvijaju i kontakti s Europom i svijetom što se kroz nju ostvaruju. Zato je i vrijedilo upoznati se s barem djelićem onoga što se u njoj, kroz izvannastavne aktivnosti ili u korelaciji sa stručnim predmetima, odvija.

Nakon što su spoznali značenje ovoga obilježja vlasništva knjižnice (EX LIBRIS), bilo da se radi o pojedincima ili institucijama (u ovom slučaju knjižnici jedne škole) kroz povijest, učenici su sa zanimanjem razgledali izložbu i divili de mnoštvu ideja prikazanih na „Ex libris-ima“ Škole likovnih umjetnosti. Svi radovi su rađeni na ručno izrađenom papiru, eko papiru, kojega su ti isti učenici izradili u radionicama koje su prethodile izradi „Ex librisa“. O tehničkoj spretnosti, umjetničkoj dotjeranosti,  kreativnoj maštovitosti i dr. najbolje govore riječi koje su zapisali u Knjizi dojmova.

Osim toga, ova zanimljiva i vrijedna izložba „Ex libris-a“ je potaknula srednjoškolce ove gimnazije da na radionici u svojoj školi izrade „Ex libris“, oznaku vlasništva knjiga u svojoj knjižnici koja broji oko 18.000 svezaka knjiga, a bogata je i drugom knjižnom i neknjižnom građom.

Organiziranje ovakvih izložbi primjer je dobre suradnje knjižnica dviju srednjih škola, jedne iz Zadra, a druge iz Splita.

 
 

Share this Post