OTVARANJE VJERONAUČNE OLIMPIJADE 2020. GODINE

Samo nas je bod dijelio do državne Vjeronaučne olimpijade

 

U ponedjeljak, 2. ožujka 2020. godine, u školskoj dvorani održalo se županijsko, odnosno nadbiskupijsko natjecanje osnovnih i srednjih škola iz vjeronauka, poznatije kao Vjeronaučna olimpijada. Uz Klasičnu gimnaziju Ivana Pavla II., domaćin je bila i Katolička osnovna škola Ivo Mašina. U natjecanju je sudjelovalo 50 učenika iz 10 osnovnih škola i 40 učenika iz 8 srednjih škola iz Zadarske nadbiskupije.

 

ŠTO SE TO DOGAĐA?!

Svečano je otvaranje započelo u 10 sati izvođenjem državne himne. Školski je zbor pod ravnanjem profesora Grge Ivkovića otpjevao Lijepu našu nakon čega je uslijedilo predstavljanje natjecatelja i njihovih mentora. Nakon uvodnog pozdrava kratki igrokaz izveli su učenici Klasične gimnazije: Šimun Janjić, Julija Kršlović Babić, Niko Nikić, Nika Radetić i Berto Žuvić. Započeli su bez uvoda, s efektom iznenađenja – Julija je ustala i pitala u čemu je smisao vjeronaučne olimpijade, svi su bili zbunjeni jer nisu znali što se događa. Nika i Šimun pokušali su objasniti Juliji kako je vjeronauk važan, dok se Niko također protivio vjeronauku u školi. Uz puno razumijevanja Šimun i Nika govorili su im kako svoju vjeru trebaju živjeti milosrdno i s ljubavlju. Ispričali su im i o životu sv. Vinka Paulskog, koji je život posvetio pomažući siromašnima i bolesnima, uz njega je djelovala sv. Lujza de Marillac koja je osnovala Družbu milosrdnih sestara. Berto je spomenuo kako milosrdnice djeluju u župama, rade u bolnicama, ali i kako je sv. Vinko osnovao lazariste – misijsku družbu. Za kraj su se Julija i Niko složili kako će početi pažljivije slušati na vjeronauku. Ovaj iznenađujući i kratki igrokaz dobio je velik pljesak jer su naši glumci na pristupačan način progovorili o važnosti vjere te o životu sv. Vinka Paulskog – glavne teme ovogodišnje Olimpijade. Pritom je također naglašena važnost katoličkog vjeronauka u hrvatskom školstvu jer na satovima vjeronauka ne učimo samo gradivo, nego stječemo etičko-moralne vrijednosti te razvijamo svoju svijest i savjest.

 

PRIČA O MOSTOVIMA

Recital »Priča o mostovima« pogledali smo u izvođenju dvojice učenika drugog razreda Katoličke osnovne škole Ivo Mašina: Šimuna Gudelja i Šimuna Vulića. Priča nas vodi u daleki San Francisco, grad poznat po svojim mostovima od kojih je najslavniji Golden Gate. Jednom se dogodilo nešto neobično – neki je čovjek platio mostarinu za sebe, ali i za stranca koji naiđe iza njega. Uskoro je i naišao i drugi čovjek, no »mostarnik« mu je rekao kako je za njega mostarina već plaćena te da on plati za nekog drugog. Tako je i bilo!  Krenula je lančana reakcija dobrih djela, a ona uopće i ne trebaju biti velika kako bi nekoga usrećili. Nakon motivirajuće priče naših mališana, ravnatelj Klasične gimnazije, don Ante Sorić održao je kratki govor dobrodošlice za naše goste.

 

SVJEDOČANSTVO SESTRE MIRJANE

Sveti Vinko Paulski u svom je životu osnivao mnoge organizacije koje pomažu potrebitima, a najpoznatija je od njih ženski katolički crkveni red Sestara milosrdnica, a mi smo imali priliku čuti svjedočanstvo jedne od njih – sestre Mirjane. Slušajući njen govor, u njenome se glasu mogla čuti ljubav i zahvalnost prema sv. Vinku koji je, kako ona kaže, »postao njezin bliski svetac koji ju vodi iz dana u dan«. S četrnaest godina otišla je u samostan Sestara milosrdnica, kao i njena starija sestra. S. Mirjana ima pet sestara, a uz nju još su se čak dvije zaredile kod Sestara milosrdnica. Priznala je da pri dolasku u samostan nije znala tko je to sv. Vinko, ali je s vremenom počela učiti o tome velikom svetcu. Prije nego li je iz svog rodnog Otoka otišla u Zagreb, s. Mirjana imala je neobičan san u kojem joj je Bog prikazao njezinu budućnost. Sanjala je sebe i još pet djevojaka, koje su se zajedno s njom trebale zarediti, kako se igraju. U jednome trenu nešto ih je prepalo i kako bi pobjegle, morale su preskočiti jedan zid. Našavši se potpuno sama na drugoj strani, shvatila je da je obučena u bijelu vjenčanicu zbog čega su svi pomislili da će ona prva odustati. Sumnje ostalih nisu se ostvarile, naprotiv, s. Mirjana je jedina od djevojaka iz svoje generacije koja se zaredila. Od tada je radila kao medicinska sestra u staračkom domu, s izbjeglicama za vrijeme Domovinskog rata, a danas svojim radom doprinosi zajednici u Kistanjama. Svoj govor završila je kratkom molitvom sv. Vinku da nam pomogne osloboditi se sebičnosti kako bismo mogli obavljati njegov poziv prema svakome koga susretnemo.

 

VJERA U LJUBAV, RAĐA LJUBAV!

Zbor, na čelu s profesorom Grgom Ivkovićem, izveo je pjesmu Otvorite vrata Kristu. Pred sam kraj, predstojnik katehetskoga povjerenstva, don Gašpar Dodić održao je govor u kojem je pozdravio i pohvalio sve sudionike i njihove mentore za sav uložen trud. S osmijehom na licu i ponosom u glasu izjavio je kako je zadivljen oraspoloženošću i upornošću naših mladih, koji na taj način stvaraju otvoren prostor u kojem se može osjetiti Božja dobrota i ljubav, također time svima šalju poruku: »Vjera u ljubav, rađa ljubav!« Zaželjevši svima sreću, naglasio je da su svi sudionici, bez obzira na krajnji rezultat, već pobjednici. Tim govorom Vjeronaučna olimpijada 2020. bila je službeno otvorena.

Sara Šarić, 2.a i Ana Jović, 3.b

 

 

IZ NAŠE PRESPEKTIVE

Kako se bližio kraj svečanog otvaranja, raslo je i uzbuđenje našeg domaćeg tima Klasične gimnazije Ivana Pavla II. u sastavu: Lucije Daniele Birkić, Sare Šarić, Ivane Titulić i Stošije Tomaš predvođene sestrom Viktorijom Gadžom. Natjecanje je bilo podijeljeno u tri dijela: pismeni ispit, tombola u radu po skupinama i na samom kraju »milijunaš« na kojem su se Srednja škola Benkovac i Klasična gimnazija s izjednačenim rezultatom borili za prvo mjesto. Pitanja su bila teška, ali svi su ih relativno brzo riješili. U kategoriji osnovnih škola pobjedu je odnijela Osnovna škola Smiljevac, a u kategoriji srednjih škola, Srednja škola Benkovac pobijedila je Klasičnu gimnaziju za samo jedan bod. Bez obzira na to, mi sudionici obogaćeni smo jednim novim iskustvom, naučili smo mnogo toga što zasigurno možemo primijeniti u svom životu te tako ići stopama Vinka Paulskog.

 

Ivana Titulić i Stošija Tomaš, 2.b

 

 

 

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post