Opet oni – klasičari – u Zagrebu

U subotu, 15. studenoga, 50-tak učenika posjetilo je u pratnji svojih profesora – Ankice Pranjić i Elvire Katić – 31. Sajam knjige te Sajam glazbe i multimedije, a vrativši se, puni dojmova poručuju – sanjamo knjige!

 

Studeni je mjesec knjige, mjesec posvećen pisanoj riječi, kulturi čitanja i sl. Ali, ipak – najveći doživljaj je vidjeti mnogo, mnogo knjiga i izdavača na jednom mjestu. Prava poplava knjiga. Štandovi prepuni knjigama. Šarenih, debelih, skupih i jeftinih, starih, novih, interesantnih, dosadnih … knjiga. Zato se mi svake godine organiziramo i posjetimo Interliber. Interliber je najveći sajam knjiga u nas, na kojemu je od 12. do 16. studenog ove godine svoje snage odmjerilo  80-ak nakladnika iz Hrvatske i čak 200-injak inozemnih. Dakle, na ovogodišnjem Interliberu je bilo 290 izlagača iz 14 zemalja. Sve su te zemlje tj. izdavači predstavili svoja izdanja na 15.600 četvornih metara prostora. I to je bilo malo. I ove smo se godine gužvali u redovima pred pojedinim štandovima. Sajam je, naime, posjetilo više od 100 tisuća posjetitelja koji su mogli, kao i mi, nabaviti knjige po sniženju od 20 do 50 posto, a to nije malo.

Sajam je bio preplavljen srednjoškolcima iz Hrvatske , ali i iz Bosne i Hercegovine tako da i nije čudno da smo na njemu zatekli i svoje prijatelje, srednjoškolce Katoličkog bogoslovnog centra iz Žepča.

Među stotinama tisuća knjiga najtraženiji su bili svjetski bestselleri poput Coelha, najprodavanijeg pisca u svijetu sa 100 milijuna primjeraka.

A u hitove se na sajmu svakako ubraja Obamina autobiografija, šokantna knjiga o mafiji itd. Nas je zanimalo najnovije izdanje Biblije, zbog opreme, ljepote, pozlate ali i zbog cijene, knjiga pisama Majke Tereze ali i mnoga izdanja Školske knjige poput rječnika, leksikona itd.

Kako je subota bila neradni dan na središnjoj pozornici Interlibera promovirano je nekoliko novih knjiga, a neki su nakladnici, imali na vlastitim štandovima i nastupe autora.

U poslijepodnevnim satima obišli smo Zagrebačku katedralu i poklonili se pred grobom bl. Alojzija Stepinca. Ostalo nam je dovoljno vremena i za razgledavanje grada, osobito Kaptola.

I što možemo reći, po povratku u Zadar? Možemo reći da je  zbog velikog broja posjetitelja i mogućnosti da se po nižoj cijeni kupi vrijedna knjiga – ovaj  Sajam postao društveni događaj koji nadilazi naše državne okvire te da ćemo sljedeće godine sigurno opet u Zagreb, na 32. Sajam knjige. A danas – još sa(n)jamo knjige. Koliko li ih je samo bilo na jednom mjestu?!

 

 

 

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post