U okviru suradnje s odsjekom za Hrvatski jezik i književnost

Kroatistička radionica peti put u Klasičnoj

 

Šesnaest klasičara sklonih dobrom pisanju, kako eseja kao i školskih zadaća, imali su priliku zaći u dublju obradu teksta na radionici koju su vodile  dr. sc. Marijana Bašić i  dr. sc. Sanja Baričević s Odsjeka za hrvatski jezik i književnost sa zadarskog sveučilišta.

 

LEKSIČKA GUSTOĆA

Povodom 60-godišnjice zadarskoga odsjeka za Hrvatski jezik i književnost i već petu godinu zaredom ostvarujemo plodonosnu suradnju s našim kroatistima. Za razliku od prošlih godina kad su nam u posjet dolazili strani studenti, koji su uspoređivali svoje materinske jezike s hrvatskim, ovaj smo se put bavili vlastitim tekstovima na nov i zanimljiv način. Naime, profesorice Marijana Bašić i Sanja Baričević osmislile su radionicu koja spaja hrvatski jezik s informatičkim vještinama. Imali smo već pretipkane tekstove koje smo obrađivali u Wordu, Excelu i Word Counteru. Prvo smo jednom naredbom u Wordu postigli da se svaka riječ teksta nađe u jednom retku, zatim smo ih kopirali u Excel te u stupcu pored odredili vrstu riječi za nekih stotinjak primjera. Uslijedilo je još jedno kopiranje u Word Counter te nekoliko složenijih naredbi koje su dale opipljive rezultate. Vidjeli smo tako točan broj i postotak vrstā riječi koje smo koristili u našim tekstovima te također i pojedinačne riječi koje smo najčešće koristili. U stvari to je analiza leksičke gustoće koja također pokazuje koliko je koji tekst inovativan po korištenju novih i raznolikih riječi što smo na kraju vidjeli i na grafikonu.

 

ZANIMLJIVO, POUČNO I KORISNO

Možemo sažeti kako su nam ova dva i po’ školska sata u četvrtak, 22. ožujka prošla jako brzo jer je radionica bila zanimljiva, poučna, korisna i jako dobro organizirana. Bavili smo se vlastitim tekstovima na inovativan način i naučili nešto o umijeću pisanja. Također smo saznali za najvažnije mrežne stranice koje će nam itekako biti od pomoći u pravilnom korištenju hrvatskog standardnog jezika. Pohvala profesoricama Marijani Bašić i Sanji Baričević, kao i našim profesorima hrvatskog jezika Mireli Zubčić i Damiru Sikiriću koji su nam omogućili prodor u leksičku gustoću!

 

D. S.

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post