Održana radionica u povodu tjedna talijanskog jezika u Zadru

SAMI SE UVJERITE – naš prijedlog s radionice talijanskog jezika

 

Na satovima talijanskog jezika nas trećaše  prof. Vanja Bajlo počastila  je listopadskom  radionicom povodom tjedna talijanskog jezika u Zadru. Radionicu je vodila studentica Dora Kvarantan.

 

Simpatična Dora, inače izvorna govornica talijanskog jezika na samom početku motivirala nas je  traženjem asocijacija na svoj rodni grad, Torino. Bilo je svakakvih nagađanja, no i zanimljivih činjenica.

Tema ovogodišnjeg tjedna talijanskog jezika su film i kino te smo  nastavili s talijanski crtanim filmom „ La gabbianella e il gatto“ pod redateljskom palicom Enza D’Alòa . Film je napravljen po istoimenoj knjizi Luisa  Sepúlvede.

Najprije smo slušali dio priče te nastavili s gledanjem izvornog talijanskog crtića. Unatoč hitrom talijanskom govoru, uspjeli smo pohvatati glavninu sadržaja nakon čega je voditeljica na naše veliko zadovoljstvo posegnula za torbom i izvadila čokoladice kao malu, slatku nagradu.

Radnja se vrti oko vjernog i iskrenog prijateljstva mačka Zorbe i galebice Kengah. Nesretnim slučajem Galebica pada u naftnu mrlju i više ne može letjeti. Ona unaprijed zna svoju sudbinu te moli mačka da se pobrine za njezinu malenu galebicu te je nauči letjeti. Njihovo prijateljstvo toliko je snažno da je mačak odlučio ostvariti naizgled nemoguću misiju. Poziva svoje prijatelje kao dodatnu snagu i nakon Kenghine smrti ulaže sve svoje napore kako bi svojoj prijateljici ispunio posljednju želju, a to je da njezina malena bude dobro zbrinuta i u sigurnim rukama.

Nakon upoznavanja s radnjom, podijeljena nam je  priča po odlomcima koje smo trebali spojiti, a za kraj sata, poslušali smo veselu pjesmicu mačka Zorbe, njegovih prijatelja i galebice  Fortunate.  Uz pjesmu i druženje dobro smo se zabavili, proširili vokabular, ali i spoznali mnogo toga. Važnost očuvanja okoliša i prirode u kojoj živimo, potreba  za brigom o našoj planeti kao i vrijednost  pravog i iskrenog prijateljstva bez ikakvih uvjeta, prepreka i granica.

Zbog svega ovoga preporučamo: „Pogledajte crtić ili uzmite u ruke knjigu „La gabbianella e il gatto“  i sami se uvjerite!

 

 

Katarina Matulić i Nikolina Bajlo

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post