ODRŽAN STRUČNI SKUP DJELATNIKA KATOLIČKIH ŠKOLA ZADARSKE NADBISKUPIJE

PRVI STRUČNI SKUP DJELATNIKA KATOLIČKIH ŠKOLA ZADARSKE NADBISKUPIJE

 

Od 3. do 5. rujna 2019. godine održan je 1. Stručni skup djelatnika katoličkih škola Zadarske nadbiskupije u organizaciji Klasične gimnazije Ivana Pavla II. u Zadru. Stručni skup organiziran je u svrhu dobre pripreme odgojno obrazovnog rada. Predavači kao i svi prisutni djelatnici katoličkih škola nastojali su, razgovarajući o raznim temama koje predstavljaju izazove u svakodnevnom radu, dobro se pripremiti za novu školsku godinu. Uz logistički dio posebna pozornost posvećena je duhovnoj formaciji djelatnika, pa su teme obuhvaćale cjelokupnu kako ljudsku tako i odgojno obrazovnu stvarnost katoličkih škola. Ovaj Stručni skup bio je namijenjen svim djelatnicima Osnovne glazbene škole sv. Benedikta, Katoličke osnovne škole Ivo Mašina i Klasične gimnazije Ivana Pavla II.

Ravnatelj Klasične gimnazije Ivana Pavla II., don Ante Sorić, pozdravio je sve prisutne, zahvalio se na velikom odazivu i izrazio želju da se ovakvi skupovi organiziraju i u budućnosti kako bi kroz međusobnu suradnju razgovarali o ključnim pitanjima koja se nameću u svakodnevnom radu.

Mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i domaćin Stručnog skupa, u ime Organizacijskog odbora pozdravio je sve prisutne i otvorio ovaj Stručni skup prvim predavanjem pod nazivom Zahvalno sjećanje na ‘Branimirovu godinu’ (1979.).

 

„Papa vas voli. Papa vas grli i prima. Papa vas blagoslivlja!“.

U svom predavanju mons. Želimir Puljić govorio je o obilježavanju 1100. obljetnice znamenite izmjene pisama pape Ivana VIII. s hrvatskim vladarom Branimirom, biskupom Teodezijem, te Papina pisma narodu i svećenstvu iz 879. godine. Taj značajni jubilej hrvatski su hodočasnici (koji su okupljajući se od Solina preko Biskupije kod Knina, pa sve do Nina) zaželjeli proslaviti u Bazilici sv. Petra u Rimu, na istom mjestu na kojem je papa Ivan VIII. prije 1100. godina blagoslovio kneza Branimira i njegov narod. Papi Ivanu Pavlu II. obratio se kardinal Franjo Kuharić. U ime svih nazočnih zahvalio je Svetom Ocu što je presvetu Euharistiju slavio jezikom Hrvata. Uslijedio je govor pape Ivana Pavla II. na hrvatskom jeziku blagoslivljajući sve prisutne, cijeli hrvatski narod i cijelu zemlju Hrvatsku. „Razmišljajući o misi s Papom u Bazilici sv. Petra, prvoj papinskoj misi na hrvatskom jeziku, možemo reći kako se radi o događaju koji je jači od svakog mogućeg oduševljenja.“ – zaključio je svoje predavanje mons. Želimir Puljić.

 

„Na svijetu smo da Boga upoznamo, ljubimo, njemu služimo i tako u nebo dođemo.“

U svom prvom predavanju dr. sc. Snježana Mališa, prof. na Hrvatskom katoličkom sveučilištu,  govorila je o Katoličkom identitetu između pojma i svakodnevnog življenja. Tko sam ja, kako se identificiram u društvu i koji su to odnosi koji konstituiraju identitet? – objasnila je na vlastitom primjeru. Nakon obrazloženja što sve identitet nije tj. koje su to zablude o identitetu, zaključila je da je pitanje identiteta zapravo prihvaćanje identiteta djeteta Božjeg, jasnoće da nam je identitet upisan u ljudskoj naravi i Svetom pismu, te da združenost božanske i ljudske naravi, očitovana u Isusovoj osobi, postaje smislom našeg življenja i ciljem našeg poslanja.

 

„Uzmi svoju postelju i hodi!“

Drugo predavanje dr. sc. Snježane Mališa odnosilo se na oblikovanje naših životnih okruženja, odnosno na promišljanje kako samostalno hoditi u Kristovoj školi naviještanja na koju smo svi pozvani i po krštenju obavezni. Ljudima koji griješe i koji se razočaraju u sebe otvara se put iskrene molitve i šanse za osobni odnos s Bogom. Navodi kako nam Biblija nikad za uzore u vjeri ne stavlja savršene ljude nego ljude koji u određenim trenucima života, prepoznajući vlastite grijehe radikalno odabiru Boga kao put, istinu i život.

Posljednje predavanje prvog dana Stručnog skupa održao je don Marin Batur govoreći o pesimizmu i vedrini u odgoju mladih. Tema je to koja je vrlo zainteresirala sve djelatnike koji se bave odgojem mladih. Don Marin Batur objašnjava kako pesimist, uvjeren u neuspjeh, najčešće neće ni pokušati nešto promijeniti ili će to napraviti s malo energije te uslijed toga neće ni uspjeti. Naučena bespomoćnost vrlo je česta u ponašanju mlađih generacija djece, razvija se najčešće odgojem, a rjeđe uslijed niza nedaća koje se dese izvan kontrole. S druge strane, iako predstavlja temeljni stav prema životu, optimizam nije urođen, već se može naučiti i kasnije, pa čak i u odrasloj dobi.

Drugi dan Stručnog skupa bio je predviđen za djelatnike Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Ravnatelj Gimnazije razgovarao je s djelatnicima obraćajući pozornost na Kućni red. Školska pedagoginja s. Ana Lipovac, prezentirala je sve izmjene u pravilnicima i vođenju pedagoške dokumentacije kako bi djelatnici pravovremeno proučili sve novitete.

 

U školskim klupama…

Nakon administrativnog dijela, došao je red na radionicu koja je razveselila sve sudionike. Psihologinja Centra za psihoterapiju, edukaciju i savjetovanje u Zadru, gđa Margareta Mesić održala je radionicu u kojoj je sudionike podijelila u dvije skupine i dodijelila im uloge. Prva skupina našla se u ulozi učenika, a druga u ulozi nastavnika. Svaka skupina, prema svojoj ulozi, dobila je zadatak da se prisjeti svog školovanja i ispriča anegdotu, izreku, životnu školu ili pak neki trenutak koji će zauvijek pamtiti iz đačkih dana. Zadatak je to koji je sve sudionike vratio u školske klupe i s osmjehom na licu podsjetio da je naučeno i zapamćeno sve ono što je nošeno na krilima ljubavi, podrške, vjere, strpljenja i opraštanja.

Trećeg dana Stručnog skupa, djelatnici Klasične gimnazije Ivana Pavla II., unutar svojih aktiva razgovarali su o organizaciji posla, novim idejama i svemu onome što nova školska godina donosi.

Veliki odaziv djelatnika triju katoličkih škola ukazuje na potrebu da se ovakvi skupovi organiziraju i u budućnosti.

 

Ana Raspović

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post