OD ORIĐINALA DO URBANE LEGENDE

 

U organizaciji Pedagoške službe Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar sudjelovali smo u Etno danima 2019. u radionici Stvaramo zadarsku urbanu legendu održanoj  12. travnja. Urbane legende predstavljaju dio modernog folklora. One su izmišljeni događaji koji su nastali i opstaju u suvremenom svijetu.

Uz nas klasičare na radionici su sudjelovali i učenici Pomorske i Hotelijerske škole. Dočekale su nas studentice Odsjeka za hrvatski jezik i književnost sa Sveučilišta u Zadru. Nakon što smo se upoznali, studentice su nam dale da pročitamo tekst o zadarskim zgubidanima, ridikulima i boemima. Jednom riječju oriđinalima. Započeli smo s Ljubom koji je bio osobenjak i samotnjak.  Zvali su ga dušom grada. Osim njega spomenuli smo i  Klaru Sutlović poznatu kao Gracijela. Uz ostalo prodavala je i vješalice. Jedna od studentica sjetila se kako bi ju vidjela da daje novac prosjacima unatoč tome što ga ni ona sama nije imala. Poznata je i po tome što je na njen sprovod došlo skoro pola Zadra.  Duh i osobnost ovakvih i sličnih ljudi ocrtava i čini naš grad bogatijim.  I danas se sjećamo njih, njihovih dogodovština i prepričavamo anegdote po kojima su bili upečatljivi.

Jednu od studentica, s obzirom da nije iz Zadra, zanimalo je kakve idiome koristimo i što oni uistinu znače. Zaključili smo da ne samo da koristimo raznovrsne izraze kao cjelina, već da pojedina četvrt ima različite uzrečice.  Nakon sat vremena inspiraciju više nismo pronalazili u Gradskoj loži, stoga smo se spustili i sjeli u dvorište. Promatrali smo prolaznike i pokušavali probuditi muze u nama.

Od vlastitih ideja počeli smo stvarati priču  koja bi prikazala naš grad u ironičnom duhu s obzirom da smo se svi složili da nije ni približno savršen. U ovoj urbanoj legendi htjeli smo prikazati sve ono što čini naš grad. To nisu samo spomenici i znamenitosti, već ljudi, način izražavanja i posebni događaji. Odlučili smo ga prikazati putovanjem neodređene osobe kroz Zadar u Noći punog Mjeseca. Taj netko bi obilazio Fošu, Pozdrav Sunca, vozio se barkom i šetao se parkovima na poluotoku. U mistično noći kroz mračne parkove upoznavao bi duhove oriđinala koji bi mu pričali svoje životne priče. Ovoj priči također bio bi cilj buđenje ljudske svijesti o želji za mijenjanjem  mentaliteta, o potrebi otvaranja Centra za mlade kao  i nedostacima samog grada.

 

                                                                                                            Sara Perinović, 3.b

 
 

Share this Post