Obilježena svetkovina Božića

Učenici Gimnazije pod ravnanjem prof. Sanje Baričević priredili su i izveli Božićni recital a zbor gimnazije pod ravnanjem prof. Magdalene Miočić Božićne pjesme.

U prigodnom obraćanju roditeljima, učenicima i gostima ravnatelj mons. Joso Kokić te zaželio sretan Božić i Novu godinu te je istaknuo: “Blagdan Božića događaj je Božje blizine s čovjekom. Bog je u Božiću postaovidljiv i bliz, postao je jedan od ljudi. Time što je postao vidljiv i dodirljiv izazvao je i ozbiljnu krizu čovjkove slike o Bogu.

Čovjek se naime, u djetetu iz Betlehema susreo s Bogom nemoćnim, malenim, sa suzom u oku, siromašnim, u društvu magarca i vola, na rubu mjesta i prezren od ljudi. Taj isti čovjek traži Boga jakog i silnog, jačeg od sebe a osobito jačeg od onih koji kažu da u Boga ne vjeruju. Kroz povijest ovog Djeteta pratimo tu krizu slike sve dublju i težu, sve do križa gdje on može i umrijeti.

Jedino ovim putem čovjekova povijest postaje i božanska, prolaznost čovjekova ušla je samo tako u Božju neprolaznost.

Blago onima koji se nad tim ne sablazne, ne spotaknu – poručuje Krist – odrasli Božić.

Sa željom da u Božiću slavimo i Krista, sretan Vam i radostan  Božić od srca želim, a u ime svih Vas na osobit način ocu nadbiskupu, kao prvom pastiru naše Zadarske crkve.”

Zatim je nadbiskup Ivan Prenđa obraćajući se svima prisutnima izrazio svoju radost što je mogao sudjelovati u ovoj predbožićnoj večeri i programu te je naglasio kako je “Božić je darivanje i primanje. Bog nam daruje sebe u svom Sinu Isusu Kristu. On nam daruje svoje Svjetlo. Božić je Božje darivanje, odnosno otkrivanje smisla i konačnog cilja našega života. Zato Božić postaje naše primanje. Primanje uključuje otvaranje srca, prihvaćanje svjetla.

Govoreći o svjetlu sv. Ivan veli «Svojima dođe a njegovi ga ne primiše».  Bog očekuje naše srce. On želi biti naše svjetlo.

Razmišljajući o tom velikom daru čovjek se pita: «Tko sam ja da toliko činiš za mene?» te «što ja mogu dati Bogu?». U traženju odgovora uočavamo kako ja mogu biti malo svjetlo tako da budem na njegovoj stazi, na njegovom putu, putu darivanja i primanja Svjetla koje prosvjetljuje svakog čovjeka.

Mladi su najbliži Božiću po svojoj dobi. Oni su pozvani davati društvu, domovini, Crkvi a da bi to mogli trebaju naučiti primati.”

Zaželivši svim prisutnima Blagoslovljen Božić i Sretnu Novu 2007. godinu zajednički susret nadbiskup je okrunio božićnim blagoslovom ove velike školske obitelji.

Naše božićno druženje nastavili smo u podrumskim prostorijama škole uz kolače koje su pripremili učenici i njihovi roditelji gdje smo imali prigodu razgledavati i kupiti radove koje su izradili učenici koji sudjeluju u kreativnoj radionici “Amfora” koju vodi prof. Elvira Katić.

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post