Obilježavanje VRO “Maslenica”

Sjećanje i ponos
Operacija „Maslenica“ je oslobodilačka operacija Oružanih Snaga Republike Hrvatske i pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova RH. Vojna je akcija planirana i izvedena u razdoblju od 6. do 27. siječnja 1993., dok su borbe na terenu počele 22. siječnja 1993. u 6 sati. Danas se toga sjećamo s dužnim poštovanjem, ispunjeni zahvalnošću i ponosom.

U sklopu obilježavanja 21. obljetnice ove vojno-redarstvene operacije dana 20. siječnja održalo se predstavljanje knjige „Prsten mira i majčinske ljubavi“ gospođe Slavice Bilić, članice „Bedema ljubavi“, na kojemu su nazočili i naši učenici.

„Bedem ljubavi“ udruga je hrvatskih majki koje su se, dok je rat bjesnio na ovim prostorima, zalagale za to da vrate svoje sinove s odsluženja vojnog roka u JNA te da svijet, bez mogućnosti korištenja sredstava komunikacije, upoznaju s time što se to zapravo događa u Hrvatskoj. One su u tome i uspjele. Proputovale su veći dio Europe od Berlina do Bruxellesa, a svoj put su započele u Beogradu odakle su jedva izvuke živu glavu.
„Prsten mira i majčinske ljubavi“ knjiga je koja prikazuje životni put jednog vojnika i nastojanje njegove majke da ga vrati kući.

Sljedećeg dana se obilježavanje nastavilo mimohodom i sv. Misom za sve poginule branitelje u crkvi zadarskog zaštitnika sv. Šime kojoj su nazočili državni dužnosnici, ali i učenici četvrtih razreda naše škole.

Nakon sv. Mise posjetili smo izložbu predmeta iz Domovinskog rata učenika Gimnazije Vladimira Nazora pod nazivom „Trag prošlosti na vratima sadašnjosti“, koja se nalazi u Kneževom dvoru, a čiji je cilj prikazati i mlađim generacijama izgled Zadra devedesetih godina prošlog stoljeća. Vjerujem da će svakome od nas djelić toga ostati još dugo u sjećanju.

Tina Dražević, IV. b

 

 
 

Share this Post