Novu smo školsku godinu započeli svetom Misom

 

U ponedjeljak, 3. rujna 2018., s mislima na ljeto koje još traje i danima bez nastave, vratili smo se u školske klupe. Bez obzira na svu nostalgiju za ljetnim odmorom bili smo radosni što smo ponovno vidjeli svoje prijatelje. Školsko zvono označilo je početak nove školske godine, još jedne avanture koja obećava mnoge susrete, razne dogodovštine i pregršt novog znanja. Ta avantura posebna je za naše prvašiće, koji još s nesigurnošću i strahom, sjedaju u svoje nove školske klupe.

 

Na početku okupili smo se u učionicama gdje su nas dočekali i pozdravili razrednici, uslijedilo je potom međusobno prepričavanje zgoda i nezgoda s ljetnog odmora, upoznavanje s novim rasporedom, a oko 8i15 uputili smo se svi zajedno u katedralu na sv. Misu. Tamo nas je dočekao ravnatelj kojem smo obećali da ćemo radosno, punim glasovima slaviti svetu Misu koju je predmolio otac nadbiskup Želimir Puljić.

„Kad razmišljamo o Isusu Kristu, njegovu životu, smrti i uskrsnuću, ne možemo pred tom stvarnošću sa strahopoštovanjem ne zastati“, riječi su kojima je naš nadbiskup Želimir Puljić započeo svoju propovijed. U nastavku, osvrnuvši se na Pavlovu poslanicu Korinćanima, moli Duha Svetoga da nam pomogne shvatiti otajstvo našeg Gospodina Isusa Krista, raspetoga i uskrsloga. „Mladima treba pomoći da otkriju tu veliku istinu i to bogatstvo!“ istaknuo je. U nastavku svojih razmišljanja, potaknut riječima iz Evanđelja po Luki, gdje je Isus nakon krštenja na Jordanu, dolaskom u Nazaret, svima potvrdio da je došao od Boga, tj. da se na njega odnose riječi proroka Izaije „Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza!“ otac nadbiskup ističe važnost našeg krštenja: „Od trenutka vašeg krštenja Duh Gospodnji je na vama. Kao što slavite rođendan, i datum svoga krštenja trebali biste upamtiti i slaviti jer je taj dan započeo vaš milosni život, nebo se otvorilo.“ Na kraju propovijedi zahvalio je Gospodinu na darovima koje nam je dao, te nas je sve zajedno blagoslovio želeći nam dobru, uspješnu i plodonosnu novu školsku godinu.

Svakako treba istaknuti kako je ova sveta Misa po nečemu još bila posebna – naime – s nama su je prvi put slavili i djelatnici novootvorene Katoličke osnovne škole Ivo Mašina – prve i jedine u Zadru, što je doista povijesni dan za zadarsko školstvo. Veselimo se našoj mlađoj sestri te joj želimo radostan početak s obiljem dobrih plodova u radu s malenima. Sveto misno slavlje zaključili smo pjesmom Kao Marija nakon čega su se prvaši uputili u školsku dvoranu kako bi se upoznali sa svojim novim profesorima, koji će ih poučavati i bdjeti nad njima u naredne četiri godine.

 

Gabrijela Barešić, 2.a

 
 

Share this Post